Menu

Sníh na Vánoce: 10 destinací, ve kterých si užijete zasněžené svátky

Aktualizováno dne 1.11.2021

Vánoční čas jako z obrázků Josefa Lady si přejeme všichni. Jak často ale v tomto období sněží? Sníh na Vánoce rozhodně není samozřejmostí. Průměr za posledních deset let ovšem ukazuje spíše na klesající tendenci a Vánoce u nás se tak nejčastěji obejdou bez sněhu.

Sníh na Vánoce: 10 destinací, ve kterých si užijete zasněžené svátky
15 minut čtení
Cestovní pojištění

Rozdíly jsou také v tom, o jaké části České republiky je řeč. Horské oblasti u nás jsou na tom ve srovnání s nížinami o poznání lépe. Přesto ani na našich nejvyšších horách nemáme jistotu, že si užijeme sněhovou nadílku během Vánoc mimo uměle zasněžované sjezdovky. Kam tedy vyrazit za pravou vánoční atmosférou a kde si v Evropě můžeme užít sníh na Vánoce? Takových míst je hned několik. Nechce se inspirovat v našem článku a možná právě ty letošní Vánoce pro vás budou na sněhu a ne na blátě.

Tip! Chcete jen na Vánoce za sněhem do zahraničí? Třeba na nějakou lyžovačku? V tom případě si určitě přibalte i kvalitní cestovní pojištění.

Cestovní pojištění od 7 Kč na den

sníh na horách

Kdy byl naposledy v ČR na vánoce sníh?

V Praze si lidé většinou moc sněhu neužijí. Naposledy tu sněžilo na Vánoce v roce 2010, kdy se na hlavní město sesypalo okolo deseti centimetrů sněhu. Zato moravská metropole je na tom o něco lépe. Sníh na Vánoce si tu užili naposledy v roce 2016. Byly to ovšem jen pouhé čtyři centimetry. Ostrava má sice nejchladnější klima z těchto tří českých metropolí, bílé Vánoce tu ale často nejsou. Naposledy v roce 2011 nasněžili tři centimetry. České hory zažily největší příval sněhu naposledy v roce 2009.

vánoční perníček

Jak časté jsou u nás Vánoce na sněhu?

Josef Lada nám svými obrázky vštípil představu, že Vánoce musí být na sněhu. Je to ale opravdu tak běžné? Podle meteorologů je sníh na Vánoce spíše výjimkou. Existuje dokonce pranostika, která říká, že na Adama a Evu, máme čekat oblevu. Lada měl ovšem štěstí. Během jeho dětství se vystřídalo několik opravdu pořádných zim s velkou sněhovou pokrývkou. Od té doby bylo ale rozhodně víc Vánoc bez sněhu.

sníh

Jaká je předpověď pro letošní rok?

Meteorologové se shodují na tom, že statisticky mají větší šanci Vánoce na blátě. Odborníci předpovídají pro letošek v tomto období teploty výrazně nad nulou. Sněžení se možná dočkáme, ale sníh s největší pravděpodobností rychle zmizí. Příroda je ovšem nevyzpytatelná a ještě nás může překvapit. Navíc většina českých horských středisek nabídlo alespoň sníh umělý. Pokud si chcete užít svátky s metry přírodního sněhu, doporučujeme některé z námi vybraných středisek v zahraničí.

Tip! Pojede za sněhem do zahraničí autem? V tom případě si pohlídejte i povinné ručení. Například asistenční služba se vám může hodit nejen v České republice, ale i zahraničí.

Porovnej povinné ručení

sjezdovky

Kde je sníh na Vánoce?

1.) Slovensko

  • Jasná - Tento skiareál v Nízkých Tatrách je jednoznačně jedním z nejlepších na Slovensku a hravě se vyrovná alpským konkurentům. Nejvyšší bod této lokality má přes 2000 metrů a tak garantuje sníh nejméně 5 měsíců v roce.
  • Tatranská Lomnica - V těsném závěsu za Jasnou je Tatranská Lomnica. Tento areál se pyšní nejdelší slovenskou sjezdovkou. I v této oblasti se dostaneme přes 2000 metrů nad mořem a proto je toto středisko sázkou na jistotu v případě, že si chcete užít sníh na Vánoce.
  • Štrbské pleso - Říká se, že ze Štrbského plesa je nejkrásnější pohled na Vysoké Tatry a unikátní výhled na podtatranskou kotlinu. Osada leží v 1350 metrech nad mořem a i zde nejvyšší místa dosahují k 2000 metrů.

2.) Rakousko

  • Obertauern - Rakouský Obertauern je sázka na jistotu. Může se totiž pochlubit největší nadílkou sněhu v této alpské zemi už více než sto let. Středisko Obergurgl je jedno z nejvýše položených v Alpách a v celé Evropě. Nachází se v nadmořské výšce 1930 metrů nad mořem a sezónu zahajuje už v polovině listopadu.
  • Lech - Středisko Lech si zachovává tradiční atmosféru horské vesničky i v roce 2021. Leží v 1450 metrech nad mořem a může se pyšnit tím, že má každý rok až dvakrát více sněhu než je běžné v sousední Francii.
  • Ischgl - Středisko Ischgl je vyhlášené nejenom skvěle upravenými sjezdovkami, které leží ve více než 2500 metrů nad mořem, ale také bohatým nočním životem. Na oslavy zahájení a ukončení sezóny se tu každoročně scházejí světoví umělci.

3.) Švýcarsko

  • Zermatt - Středisko Zermatt se prý pyšní nejkrásnějším panoramatem ve Švýcarsku. Nejznámějšímu švýcarskému lyžařskému areálu dominuje Matterhorn ve výšce úctyhodných 4478 m. Okolo však najdete mnoho dalších alpských čtyřtisícovek. Ve středisku se lyžuje celoročně.
  • Svatý Mořic - Svatý Mořic je legenda mezi horskými středisky. Leží ve výšce 1 822 m a slunce tu svítí 322 dnů v roce. Několikanásobně se tu pořádalo Mistrovství světa v alpském lyžování a to má samozřejmě svůj důvod. Sjezdovky jsou tu na nejvyšší úrovni.
  • Verbier - S příchodem prvního sněhu se Verbier stává rájem milovníků zimních sportů. Toto středisko je součástí obrovské lyžařské oblasti "Les 4 Vallées" (Čtyři údolí) a Verbier je vstupní branou do této oblastí. Nejvyšší bod Mont Fort se tyčí v 3000 metrech nadmořské výšky.

4.) Itálie

  • Monterosa - Masiv Monterosa se rozkládá se ve třech údolích. V každém můžeme najít jedno malé středisko. Nejvyšší bod oblasti leží v 3275 metrech nad mořem a zaručuje tak naprosto spolehlivě, že tady sníh na Vánoce napadne každý rok.
  • Tonale - Místní lyžařské středisko se nachází na úpatí ledovce Presena. Ten se pyšní výškou 3016 metrů nad mořem. Proto tu samozřejmě panují skvělé sněhové podmínku celou zimní sezónu. Řada hotelů je tak blízko sjezdovkám, že tu odpadají jakékoliv přejezdy mezi sjezdovkami.
  • Livigno - Toto zimní středisko je jedním z nejvytíženějších v období Vánoc v Itálii. Nachází se v nadmořské výšce přes 1800 metrů a mimo skvělých podmínek pro lyžaře nabízí také možnost vánočních nákupů v bezcelní zóně. Lákavé jsou i místní tradiční trhy.

5.) Francie

  • Courchevel - Centrum tohoto lyžařského střediska se nachází ve výšce 1747 metrů a jde o nejlepší oblast pro lyžování ve Francouzských Alpách. Díky velké nabídce wellness služeb si tu můžete užít také opravdu jedinečný relax.
  • Megève - Leží v srdci francouzských Alp a oslní kvalitou sjezdovek i luxusem. Užít si tu můžete nákup vánočních dárků v luxusních buticích nebo také pohled na vánoční stromeček ozdobený produkty Swarovski. Nachází se v 1113 metrech nad mořem a i přes nižší nadmořskou polohu si zde užijete lyžování na jedničku.
  • Val Thorens - Jedná se o nejvýše položené středisko v celé Evropě. Leží ve výšce 2300 metrů a tyto hory sahají až do výšky 3200 metrů nad mořem. Díky své poloze jsou svahy pro lyžování k dispozici hned za dveřmi. Sníh tu garantují již od listopadu.

6.) Švédsko

  • Salen - Salen je největším lyžařským střediskem ve Švédsku. K nejvyššímu vrcholu je to od hladiny moře pouze 890 metrů. Výška pod 1000 metrů, ale určitě neubírá tomuto švédskému středisku na přitažlivosti.
  • Are - Are je velice oblíbeným lyžařským střediskem, které ani trochu nepřipomíná všemi oblíbené Alpy. Nenechte se zmást výškou nejvyššího bodu střediska, které má 1300 metrů. Převýšení sjezdovek vás jistě mile překvapí, protože dosahuje téměř 1000 metrů.
  • Idre Fjall - Idre Fjall je jedno z největších lyžařských středisek ve Švédsku a nachází se v krásné a historické provincii Dalarna přibližně 30 km od hranice s Norskem. Nezapomenutelný je pohled z vrcholku Gränjesvalen. Pohybovat se tu budete v nadmořské výšce okolo 900 metrů.

7.) Rusko

  • Bajkal - Oblast Bajkalu je známá díky vyhlášené rekreační oblasti okolo stejnojmenného jezera. Je také ale nejznámějším a nejoblíbenějším lyžařským centrem v této části Ruska. Horské hřebeny se tu táhnou až do výšky 2000 metrů.
  • Chibiny - Pro milovníky prachového sněhu je ve střediscích v pohoří Chibiny školy lyžování mimo sjezdovky, kde instruktoři seznámí nováčky s bezpečným lyžováním v terénu. Ve výšce okolo 1200 metrů si přijdou na své také milovníci sjezdovek.
  • Roza Chutor - Toto kavkazské středisko, které je nejmodernějším v celém Rusku. Nachází se v nadmořské výšce 1 150 metrů a možná si ho pamatujete jako jedno z míst, kde v roce 2014 vyrostla olympijská vesnice pro hry v Soči.

8.) USA

  • Park City, Utah - Lyžařské areály ve státě Utah jsou považovány za jedny z nejlepších ve Spojených státech. Skiareálu Park City je slavný také díky konání zimní olympiády v roce 2002. , které se proslavilo po roce 2002, kdy se v něm konaly zimní olympijské hry. Ve srovnání s ostatními regiony USA, v Utahu ročně napadne více než dvojnásobné množství sněhu, vždyť také leží ve 2134 metrech. Sníh na Vánoce je tu tedy zaručený.
  • Vail, Colorado - Leží v nadmořské výšce 2484 metrů nad mořem a většina lanovek vás vyveze až do výšky čtyř tisíc metrů. Tento resort patří bezesporu k největším na světě. Pro milovníky zimních sportů je to jednoznačně ráj na zemi.
  • Beaver Creek, Colorado - Jednou z výhod zimních areálů v Coloradu je počasí. Slunečno tu bývá až 300 dnů v roce. Výška sněhu v Beaver Creek dosahuje každoročně několika metrů, stejně jako ve středisku Vail. Leží ve výšce 2463 metrů nad mořem se sjezdovkami v nadmořské výšce čtyř tisíc metrů.

9.) Kanada

  • Whistler/Blackcomb, Britská Kolumbie - Tyto dvě hory jsou opravdovým zážitkem pro zkušené lyžaře. V provozu tu mají největší největší lanovku na světě. Sjezdovky jsou tu velice prudké. Pohybovat se budete v téměř 2500 metrech na mořem.
  • Banff/Lake Louise, Alberta - Toto zimní středisko najdete v samém srdci kanadského Banff National Park. Lepší horský výhled Severní Ameriky prý není. Bezchybné sjezdovky jsou obklopené horami, které dosahují 3000 metrů.
  • Charlevoix, Quebec - Charlevoix nemá tak výrazně se tyčící pohoří jako předchozí dvě zmíněné lokality, ale i přesto patří k nejoblíbenější horským středisků v této krásné zemi s horami dosahujícími až 1000 metrů nad mořem.

10.) Japonsko

  • Mjókó - Mjókó je jednou z nejstarších lyžařských oblastí v Japonsku a jde o sněhem pokrytou aktivní sopku. Ta dosahující výšky 2 454 metrů. Užít si tu můžete nejdelší sjezdovky v Japonsku.
  • Niseko - Niseko je jedním z nejznámějších lyžařských středisek v Japonsku. I toto pohoří je vulkanického původu s výškou přes 1000 metrů.
  • Hakuba - Hakuba je jedna z předních lyžařských a snowboardových destinací v Japonsku a to především po olympiádě v Naganu. Nachází se v oblasti Japonských Alp, které dosahují až 3000 metrů nad mořem.

Ať už se rozhodnete strávit Vánoce na horách, u moře nebo na chalupě s rodinnou, nejdůležitější je stejně pohoda a klid. Sníh už je jen takový bonus, ve který jako každý rok, můžeme doufat. Jistě to ale přežijeme i bez něj. Tak jako tak, se musíme nechat překvapit.

Mohlo by vás zajímat...

* Lyžování v Polsku: Skiareály lepší než v Čechách?
* Mikuláš 2021: Vše, co se vám bude hodit vědět
* Vánoce v Anglii: Tradice, cukroví a akce, které stojí za to navštívit

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…