Menu

Spotřeba elektřiny nejoblíbenějších spotřebičů: Notebook, lednice, televize a další

Aktualizováno dne 12.12.2023

Ceny energií se neustále vyvíjejí. Bohužel poslední dobou spíše směrem na horu. Je proto dobré podívat se, co vše se podílí na spotřebě elektřiny v domácnosti. Podíváme se, kolik elektřiny si vezmou naši nejoblíbenější domácí parťáci i jak ušetřit.

Spotřeba elektřiny nejoblíbenějších spotřebičů: Notebook, lednice, televize a další
12 minut čtení
Energie

Elektrické spotřebiče nám usnadňují život. Během pandemie se některé staly jediným spojením s prací i školou. Mnohé jely na plné obrátky. Konečný účet za elektřinu tak může být nepříjemným překvapením. Spotřeba elektřiny je ale naštěstí věc, která se dá do velké míry ovlivnit. Jde o správné návyky, výběr spotřebičů a jejich obnovu. Máte představu, kolik elektřiny spotřebuje váš notebook nebo lednice? Řešíte to?

home office

Spotřeba elektřiny u kancelářských pomocníků

V domácí kanceláři máme nejčastěji stolní počítač s obrazovkou, nebo notebook. Jejich spotřeba se výrazně liší podle jejich cenové kategorie. Levnější zařízení při tom nejsou tolik náročná na spotřebu elektřiny, jako jejich výkonnější verze. Zároveň stolní počítač s obrazovkou je na energii náročnější než notebook. Hodně také záleží na tom, jaký druh činností na počítači vykonáváte. Běžná kancelářská práce, prohlížení Internetu či sledování filmů spotřebují mnohem méně energie než třeba stříhání videa či tvorba speciálních efektů na notebooku. I přenosný počítač takto může mít výrazně vyšší spotřebu.

Tip! Podívejte se, jestli za elektřinu neplatíte moc. Srovnávač dodavatelů energie vám najde toho nejlevnějšího právě ve vašem kraji.

Porovnej dodavatele

Vytápění domu

Vytápění domu a teplá voda

Teplo v domácnostech je jedna z největších položek rodinného rozpočtu. Cena tepla pak přímo závisí na zvoleném způsobu vytápění. Nejdražší je vytápění přímotopy. Jsou skvělé na chatu, nebo k dočasnému zvednutí teploty v jedné místnosti. Ale vytápět s nimi celý byt či dům je zbytečně drahé. Ideální je volit ekologičtější a levnější způsoby vytápění. Dobrou volbou jsou tepelná čerpadla nebo vytápění dřevem. Další významnou položkou je ohřev vody. Opět stojí za to zamyslet se nad nákupem úsporného bojleru.

Tip! Ne všechny spotřebiče jsou elektrické. Máte i plyn? Najděte si tu nejvýhodnější nabídku podle vaší aktuální spotřeby.

Najděte nejlevnějšího dodavatele plynu

správná volba spotřebiče

Kuchyňské spotřebiče, praní a sušení prádla

Dnes už si život bez pračky, sušičky či velké lednice neumíme představit. Šetří nám čas a při správném používání i vodu. Ve spotřebě elektřiny jsou mezi nimi obrovské rozdíly. Doporučujeme sledovat energetický štítek a volit alespoň střední řadu produktové nabídky.

herní konzole

Zábava a odpočinek

Někdo rád tráví večery s knihou, jiný sleduje filmy na televizi. K oblíbené zábavě patří i herní konzole. I tady se při nákupu vyplatí podívat se na energetický štítek a informace o spotřebě. Zvlášť pokud máte v rodině vášnivé hráče či fandy televizní zábavy.

energetické štítky

Velké srovnání spotřeby elektřiny u spotřebičů střední cenové třídy

Roční spotřeba je odhadovaná podle obvyklé doby provozu či velikosti typového domu a energie nutné na jeho vytápění v roce bez výrazných výkyvů. Cenu roční spotřeby si pak vypočítáte jednoduše. Průměrná cena elektřiny v domácnostech za 1 kWh pro rok 2021 je 5,81 Kč. U silové energie pro vytápění a ohřev vody je to méně. Cena se pohybuje okolo 3 Kč.

Spotřebič Obvyklá spotřeba ve W Počet hodin provozu/den Roční spotřeba v kWh
Notebook spotřeba 45 W 5 82
Počítač spotřeba 60 W 5 110
Monitor spotřeba 25 W 5 46
Tepelné čerpadlo spotřeba (dům 100 m2) 1700 W 8 250
Přímotop spotřeba (dům 100 m2) 1 500 W 12 500
Bojler spotřeba (150 l) 2 000 W 1362
Lednice spotřeba (180 cm, třída A) 108
Myčka spotřeba (tř. B, 300 cyklů) 180
Pračka spotřeba (9 kg, třída A, 300 cyklů) 150
Sušička spotřeba (9 kg, třída A+++) 176
Televize spotřeba (QLED, 50‘‘, 1000 h) 87
Herní konzole spotřeba (Xbox One S) 60 W 3 66

Umíte číst energetický štítek? Spotřebiče jsou řazeny do kategorií podle náročnosti na elektrickou energii. Ty nejúspornější jsou v kategorii A. Zde mohou mít ještě přidané označení +. Čím více plusek, tím úspornější spotřebič je. Jak kategorie klesají v abecedě, je jejich spotřeba elektřiny vyšší.

elektřina

Jak ušetřit na spotřebě elektřiny?

Návodů je spousta. My se však podíváme na ty nejjednodušší a nejsnáze proveditelné rady.

  • Perte a pomývejte nádobí v režimech šetrných k přírodě i vaší kapse.
  • Vypínejte, co nemusí být puštěno. Notebook či počítač nenechávejte padnout pouze do stand by režimu, ale vypněte je.
  • Porovnávejte ceny elektřiny na trhu a zvolte tu nejvýhodnější nabídku. Skvělým pomocníkem při tom jsou kalkulačky elektrické energie. Podobně si můžete hlídat i ceny plynu.
  • Zapomeňte na vařící vodu v bojleru. Za optimální teplotu se považuje rozmezí 50 – 55 °C. Cokoliv navíc je zbytečný odliv vašich financí.
  • Dovolují-li to finance, pravidelně obměňujte spotřebiče. Platí, že čím starší spotřebič je, tím také více „žere“. Skvělé nákupy spotřebičů jsou s cashbackem. Je to služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Vyzkoušet ji můžete například na:
    • Novou lednici či pračku koupíte v OKAY.cz s až 5 % zpět
    • Domácí elektroniku nabízí Patro.cz s až 12 % zpět
    • Televize, kávovary nebo vysavače seženete na Philips.cz s až 5 % zpět
    • Pomocníky do domácí kanceláře dodá Comfor.cz s až 4 % zpět
    • Pračky, sušičky i lednice najdete na e-Beko.cz s 5 % zpět

Pohlídat si spotřebu elektřiny není žádná věda. Většinou stačí selský rozum a hlídat si informace o spotřebičích. Dalším krokem je samozřejmě sjednání výhodné smlouvy či případný přesun k jinému dodavateli energií.

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.