Menu

Pojištění storna zájezdu

Aktualizováno dne 27.1.2020

Možná jste si zrovna zarezervovali drahý zájezd do ciziny a trnete hrůzou při pomyšlení, že na poslední chvíli onemocníte a nebudete se moct pobytu zúčastnit. Na tento problém však existuje řešení, které se jmenuje pojištění storna zájezdu.

Pojištění storna zájezdu
9 minut čtení
Cestovní pojištění

Nejdříve si řekněme, jak funguje storno zájezdu a účtování stornopoplatků. Dejme tomu, že jste si zaplatili zájezd za 40 000 Kč. V případě, že jej na zrušíte, cestovní kancelář vám nevrátí plnou cenu zájezdu, ale sníží ji o stornopoplatky. Tzn. nevrátí vám celých 40 000 Kč, ale třeba jen 20 000 Kč. Výše stornopoplatků se liší podle toho, s jakým předstihem dovolenou zrušíte. Čím později dovolenou odřeknete, tím jsou poplatky vyšší. Den před odjezdem můžou dosahovat klidně i  90 % ceny. Tzn. pokud odřeknete na poslední chvíli, cestovní kancelář vám může z původních 40 000 Kč vrátit pouhých 4000 Kč.

Proti tomuto se však můžete pojistit v rámci cestovního pojištění. Pojištění storna zájezdu spočívá v tom, že vám pojišťovna proplatí drtivou část stornopoplatků. Když na poslední chvíli odřeknete, můžete mít díky tomuto pojištění vráceno mnohem více peněz.

Pojištění storna zájezdu musíte sjednat včas

Toto pojištění si obvykle musíte sjednat v určitém časovém intervalu od zaplacení dovolené či letenek. V přehledné tabulce uvádíme, v jaké lhůtě od zaplacení dovolené je třeba pojištění storna zájezdu sjednat, aby bylo platné.

Pojišťovna Do kdy je nutné sjednat cestovní pojištění
Allianz Nejpozději jeden pracovní den po úhradě zálohy, doplatku nebo celkové ceny cestovní služby.
AXA Minimálně 15 dní před odjezdem
ČSOB Do 3 pracovních dnů od zaplacení zájezdu
Slavia Do 15 dnů od zakoupení zájezdu. Pokud je cesta nebo zájezd koupený méně než 15 dní před plánovaným odjezdem, musí být pojištění sjednáno do 24 hodin od zaplacení.
Uniqa Nejpozději následující den po zaplacení zájezdu nebo jeho poslední splátky
ERV pojišťovna Do 3 pracovních dní po uhrazení či objednání cestovní služby. Když zájezd či službu související s vaší cestou hradíte nebo objednáváte méně než 15 dní před datem odjezdu, musíte pojištění storna sjednat v den objednání.

Jaké situace kryje pojištění storna zájezdu?

Jak už jsme zmínili, toto pojištění vám uhradí velkou část stornopoplatků v případě nemoci. V životě však existuje spousta nezáviděníhodných situací, kvůli kterým je člověk nucen cestování zrušit. Jaké případy toto pojištění kryje?

Pojištění storna zájezdu se vztahuje na tyto tři situace:

  • Zmeškání odjezdu (například vlivem dopravní nehody nebo technické poruchy dopravního prostředku, kterým cestujete na místo odjezdu)
  • Pojištění předčasného návratu kryje situace, kdy se musíte z neočekávaných důvodů (například úmrtí v rodině, neočekávaná škoda na vašem majetku) vrátit zpět do vlasti.
  • Pojištění zrušení cesty je situace, o které jsme psali v článku výše (tzn. když musíte zájezd odřeknout).

Při odřeknutí zájezdu pojišťovnu bude zajímat důvod, proč se tak stalo. Seznam příčin, které vám budou uznány, se u různých pojišťoven mírně liší. Všeobecně se však dá říct, že pojišťovna vám proplatí stornopoplatky, pokud pobyt zrušíte z důvodů, které vyjmenováváme níže.

  • Úmrtí blízkého člena rodiny
  • Akutní onemocnění či úmrtí spolucestujícího
  • Nezaviněná výpověď ze zaměstnání
  • Škoda na majetku cestovatele, nebo případ vloupání do bytu či domu
  • Rozvodové řízení, které bylo zahájeno po uzavření pojištění
  • Přírodní katastrofa nebo válečný konflikt v cílové destinaci, pokud nastal až po uzavření pojištění

 Pojištění storna zájezdu se naopak nevztahuje na tyto situace:

  • Cestovatel nezískal víza do cílové destinace
  • Zaměstnavatel nedal zaměstnanci dovolenou, tudíž ten nemůže vycestovat
  • V cílové destinaci je špatná geopolitická situace, která tam panovala ještě před sjednáním pojištění
  • Zhoršení zdravotního stavu cestovatele vlivem požití alkoholu nebo jiných omamných látek

Jak je to s letenkami?

Možná jste dobrodružnější povahy a do ciziny nejezdíte přes cestovní kancelář. I když si letenky kupujete sami a hledáte si ubytování na vlastní pěst, pojištění storna zájezdu pro vás může být užitečné. Pojištění vám proplatí cenu letenek a ubytování.

V tomto případě je však dobré vědět, že se pojistka vztahuje jen na cenu samotné letenky. Pojištění nekryje letištní poplatky, palivové příplatky ani poplatky za vízum.

Vyplatí se sjednat pojištění storna?

Řada cestovatelů žije v domnění, že šance na odřeknutí zájezdu je minimální. Vždyť jaká je pravděpodobnost toho, že právě před odjezdem onemocní, zraní se, nebo se jim přihodí jiná neočekávaná situace?

Tato pravděpodobnost je vyšší, než byste čekali. Stačí se podívat na praktiky leteckých společností, které každodenně řeší případy „no show.“ Tzn. že některý cestující se v daný den na letišti prostě neukáže, přestože má zakoupenou letenku. Počet takových cestujících je tak vysoký, že aerolinky raději prodávají více letenek, než je míst v letadle. A vyplácí se jim to - pokaždé se najde někdo, kdo před termínem dovolené onemocní, uvízne v zácpě při cestě na letiště, nebo se mu přihodí jiná nepříjemnost.

To, zda si pojištění storna zájezdu sjednáte, záleží jen na vás. Na našem portálu si můžete porovnat ceny pojištění od mnoha různých pojišťoven, zjistit si výhodnost jednotlivých nabídek a sjednat kvalitní cestovní pojištění za výhodnou cenu. Porovnat cestovní pojištění

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…