Menu

Švédsko: Nezapomenutelná dovolená pro fanoušky Vikingů

Aktualizováno dne 10.6.2021

Neohrožení válečníci a mořeplavci ošlehaní severskými větry vždy lákali. A jejich popularitu ještě umocnil slavný seriál Vikingové. Vydejte se po stopách skutečných Vikingů a objevte dávné Švédsko. Můžete zažít jejich skutečný život, navštívit vikingské vesnice i památky.

Švédsko: Nezapomenutelná dovolená pro fanoušky Vikingů
11 minut čtení
Cestovní pojištění

Máme pro vás sedm tipů na nejúžasnější místa, které propojují Švédsko s vikingskou historií. Po vlastní ose nebo s cestovkou můžete navštívit vikingské vesnice, kde i dnes pulzuje život.

Na prohlídku láká úžasné interaktivní muzeum historie, ve kterém můžete zažít původní severská řemesla. A tajemnu historií na vás dýchnou runové monolity, na které své příběhy psali sami Vikingové před dvanácti staletími. Jen pozor, aby vaši cestu nenabourala současná omezení spojená s covidem-19. Podívali jsme se, jak to aktuálně vypadá.

Foteviken

Život ve vikingské vesnici Foteviken

Vesnice je vlastně muzeum, ale návštěvníci si mohou vyzkoušet tradiční vikingský život bez moderních vymožeností. Musí se však stát platnými členy místní komunity. Pro běžné návštěvníky jsou určeny klasické komentované prohlídky.

Cena vstupného:

  • Dospělý: 110 SEK (277 Kč)
  • Dítě (6 – 15 let): 40 SEK (100 Kč)
  • Rodinné vstupné (2 dospělí a 2+ děti): 250 SEK (630 Kč)
  • Důchodce: 90 SEK (227 Kč)

Pozor! Pokud jsou v muzeu speciální akce, může se vstupné lišit.

Birka

Vikingská osada Birka

Na romantickém zeleném ostrově plném bříz a jalovců leží vikingská osada Birka, která je památkou UNESCO. Rozhodně nesmíte minout muzeum Birkamusee věnované životu Vikingů, restauraci Särimner s tradiční kuchyní a úžasnou moderovanou prohlídku vesnice.

Cena vstupného:

  • Rezervace místa na lodi a prohlídky začíná 290 SEK (730 Kč).
  • Konečná cena závisí na velikosti skupiny a délce rezervace.

Tip! Ve Švédsku se platí švédskou korunou (krona). Kód měny je SEK. Jedna setina koruny se nazývá „öre“, ale nejnižší nominální hodnotu má 1 koruna. Ve Švédsku se téměř všude platí kartou, ale kdybyste si s sebou přeci jen chtěli vzít hotovost, podívejte se na aktuální kurz zde:
Kurzovní kalkulačka

runové kameny

Runové kameny v Röku a Södermanlandu

Tradiční artefakty nejslavnější válečnické éry. Začaly vznikat někdy ve 4. století, ale ty nejznámější jsou až z 9. století. Jde o obrovské několika tunové monolity, které nesou runové nápisy. Jejich impozantní vzhled vás doslova přiková k zemi.

Tip! Nezapomeňte, že klidnou dovolenou, ať už je pandemie, či ne, zajistí pouze kvalitní cestovní pojištění. S praktickou kalkulačkou si můžete ihned spočítat, na kolik vás přijde.

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

vikingové

Muzeum historie (Historiska museet), Stockholm

V historickém muzeu najdete jednu z největších Vikingských výstav na světě. Na vlastní kůži můžete vyzkoušet tradiční vikingská řemesla, ale i jejich hry.

Cena vstupného:

  • Vstup je zdarma.

Uppsala švédsko

Stará Uppsala

Uppsala byla ve vikingských dějinách významným místem a i dnes je to důležité univerzitní město. Stará Uppsala leží mimo moderní město a největším lákadlem je monumentální pohřebiště pohanských králů.

Cena vstupného:

  • Dospělý: 80 SEK (201 Kč)
  • Student: 60 SEK (151 Kč)
  • Dítě do 18 let: ZDARMA

Věděli jste, že... si můžete drahé ubytování ve Švédsku zarezervovat přes cashback? Tato služba vám za každou rezervaci vrátí část peněz zpět. Cashbacky na ubytování teď najdete například na:

Booking.com - 4 % z nákupu zpět
Agoda.com - až 6 % z nákupu zpět

vikingská vesnice

Vikingská vesnice Storholmen

Archeologické muzeum pod otevřeným nebem, kde zažijete tradiční vikingská řemesla, život a objevíte tajemství pradávných runových nápisů.

Cena vstupného:

  • Cena vstupného závisí na aktuálním programu.

vikingové

Interaktivní vikingské muzeum Vikingaliv

Prožijte prohlídku po stopách Ragnfridy. Muzeum kombinuje ověřené historické poznatky s tradiční vikingskou mytologií.

Cena vstupného:

  • Dospělý: 149 SEK (375 Kč)
  • Dítě do 15 let: 120 SEK (302 Kč)
  • Dítě do 7 let: ZDARMA

INTERAKTIVNÍ MAPA!!! Jistě vás potěší všechny zmíněné památky umístěné na naší interaktivní mapě.

vikingové

Organizované zájezdy po stopách bájných Vikingů

Vikingové jsou oblíbení a Švédsko i další severské destinace stále více lákají. Pokud nepatříte k cestovatelům s dobrodružnou povahou, ale dáte přednost bezstarostné a dobře zorganizované dovolené, máme pro vás dobrou zprávu. I v Čechách už jsou cestovní kanceláře, které nabízí organizované zájezdy po stopách vikingských válečníků. Vše za vás zařídí a vy se tak nemusíte o nic starat.

Zájezd po stopách Vikingů můžete pořídit na:

švédsko

Švédsko a dovolená v době covidu-19

I když se může zdát, že se situace okolo covidu-19 uklidňuje, musíme zůstávat obezřetní. Všem cestovatelům doporučujeme sledovat:

Pozor! K 8. 6. 2021 bylo Švédsko zařazeno mezi země s vysokým rizikem nákazy. Před odjezdem musíte mít negativní antigenní test (max. 24 hodin) nebo PCR test (max. 72 hodin). Po příjezdu je potřeba PCR test (nejpozději pátý den) a karanténa do negativního PCR testu.

Ještě jste nezahlédli v dálce losa, anebo stádo sobů? Toužíte po tiché noci na břehu krásného jezera v přítomnosti sov a netopýrů? Pokud ano, je pro vás Švédsko jasnou volbou!

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…