Menu

Tepelná izolace domu: Vyplatí se pěna, vata nebo polystyren?

Aktualizováno dne 25.1.2024

Když jste před lety projížděli typickou českou vesnicí, většina domů měla nahé, nezateplené zdi. V současné době však stále více budov nahazuje slušivou polystyrenovou vrstvu, která zabraňuje úniku tepla. Jak vám tepelná izolace domu usnadní život?

Tepelná izolace domu: Vyplatí se pěna, vata nebo polystyren?
8 minut čtení
Energie

Tepelná izolace domu by se dala jednoduše definovat jako pokrytí fasády materiálem, který má špatnou tepelnou vodivost, tudíž se díky němu udrží teplo v domě. Pro zateplení fasády se nejčastěji používá bílý pěnový polystyren, minerální či skelná vata, nebo fenolická pěna. Pojďme se nyní zaměřit na vlastnosti těchto materiálů.

zateplovací materiály

Pěna, vata nebo polystyren?

Podívejte se na přehled zateplovacích materiálů a jejich vlastností. Zjistíte tak, jestli se vám na zateplení domu vyplatí pěna, vata nebo polystyren.

  • Pěnový polystyren lidé používají nejčastěji, a to z finančních důvodů. Zateplení polystyrenem je nejlevnější varianta. Jeho další výhodou je snadná opracovatelnost a volba ideální tloušťky.
  • Minerální vata je sice dražší než polystyren, ovšem disponuje řadou užitečných výhod. Má zvukoizolační vlastnosti, tudíž je vhodná do domů, nacházejících se poblíž hlučných silnic. Rovněž umožňuje vyšší propustnost vodních par - dům tedy může dýchat.
  • Skelná vata je vyhledávána pro svou zvukovou izolaci a bezpečnost. Je totiž nehořlavá a z hlediska požární bezpečnosti představuje optimální variantu.
  • Fenolická pěna vychází ze srovnání účinnosti zateplovacích materiálů nejlépe. Má jeden z nejnižších součinitelů tepelné vodivosti, tudíž ztráty tepla jsou skutečně minimální. Nevýhodou je výrazně vyšší cena, než u bežných tepelných materiálů.

zdroj: fasadysimek.cz

Kolik stojí zateplení domu?

Cena se odvíjí od typu materiálu a od rozsahu zateplené plochy - obložení rozložité vily vyjde samozřejmě mnohem dráž, než drobného řadového domku.

Cena zateplení začíná na 1 000 Kč za metr čtvereční (s DPH), ovšem u renomovaných firem s dobrými referencemi může být cena mnohem vyšší. Přesnou kalkulaci vám ráda vytvoří každá firma na zateplení.

Dotace na zateplení domu

Chtěli byste zateplit, ale odrazují vás příliš vysoké ceny? Díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám můžete pořídit izolaci až o 50% levněji. Program trvá do roku 2021 a o dotaci můžou požádat jak fyzické, tak právnické osoby či bytová družstva. Výše dotace se vypočítává na základě toho, jak efektivně se majiteli domu podaří snížit spotřebu tepla. Podmínkou je snížení nákladů za vytápění alespoň o 40%, tudíž zde velkou roli hraje kvalitní provedení zateplení.

Tip! Na zbylou částku za zateplení domu si můžete vzít i standardní hypotéku na rekonstrukci. V našem nezávislém porovnávači si můžete najít, kde ji právě teď dostanete za nejvýhodnějších podmínek.

Spočítejte si hypotéku na rekonstrukci

izolace fasády

Vyplatí se zateplení domu?

Spoustu lidí odrazuje dlouhá doba návratnosti této investice. Avšak v případě, že je tepelná izolace domu skutečně kvalitní, se vám peníze můžou vrátit i mnohem dříve, než za dvě desetiletí. Taková je totiž průměrná doba návratnosti investice - řada expertů na tepelné izolace uvádí, že součet ušetřených částek za topení se vyrovná ceně zateplení zhruba za 20 let.

Situace však není tak černá, jak by se na první pohled zdálo. Tento scénář nepočítá s inflací a zvyšujícími se cenami energií. Když vezmeme v potaz tento faktor, návratnost může být i 16 - 17 let.

Stále vám to připadá příliš dlouho? Neopomeňme ani možnost dotace, která může cenu zateplení srazit až na polovinu. Ilustrujme si to na příkladu, kdy zateplení bude stát třeba 200 000 Kč. Podaří se vám získat dotaci, díky které za zateplení dáte pouze 100 000 Kč. Pokud běžně za rok protopíte třeba 25 000 Kč a podaří se vám náklady snížit o 40% (tzn. ročně ušetříte 10 000 Kč), investice se vám vrátí za 10 let.

panelák

Zaklená lodžie nebo balkon

Složitější situace nastává v bytových domech. Zde je nutné, aby se na zateplení polystyrenem, pěnou nebo vatou shodli majitelé všech bytů. Mnohdy však tepelné úspory chtiví obyvatelé narazí na problém v podobě sousedů skrblíků, kteří zateplení kvůli jeho vysoké pořizovací ceně nechtějí.

Výhodou bytů je jejich menší nekrytá plocha, tudíž mnohdy problém s únikem tepla vyřeší zasklení lodžie. Uvádí se, že tepelná úspora se pohybuje kolem 30 %.

Kolik stojí zasklení lodžie nebo balkonu?

Cena zasklení lodžie o délce 3-5 metrů se pohybuje mezi 17 až 21 000 Kč včetně DPH. Je užitečná nejen z důvodu úspory energií, ale rovněž díky zvětšenému prostoru bytu, který lze využít jako zimní zahrádku nebo skladiště věcí. Někteří obyvatelé bytů se těší, že budou moct lodžii využívat jako regulérní pokoj. Opak je však pravdou, teplota na lodžii je v zimních měsících většinou jen o 10 stupňů vyšší než venku, tudíž na podzim a v zimě je v tomto prostoru na běžné bydlení celkem chladno. Jestli se vám zasklení balkonu či lodžie vyplatí, posoudíte nejlépe až po odborné konzultaci. Kontaktujte firmu, která ještě před rozhodnutím zodpoví všechny vaše dotazy. Mezi nejkvalitnější české dodavatele zasklení balkonů a lodžií patří Optimi, firma se širokou sítí certifikovaných prodejců po celé republice.

Tip: Chcete snížit náklady na energie, ale do drahých investic se vám příliš nechce? Ušetřete až 9175 Kč díky změně dodavatele!

Porovnej ceny dodavatelů

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.