Menu

Tepelné čerpadlo vzduch/voda pro rodinný dům - cena

Aktualizováno dne 30.12.2020

Tepelné čerpadlo vzduch/voda využívá tepelnou energii ze vzduchu, kterou předává vodě v topném okruhu.

Tepelné čerpadlo vzduch/voda pro rodinný dům - cena
4 minuty čtení
Energie

Tepelné čerpadlo vzduch/voda funguje skrze ventilátor, který žene vzduch přes lamely a teplo ze vzduchu předává do expandované kapaliny. Ta se dále stlačí a znásobí se její teplota. Horká kapalina předává svou energii v tepelném výměníku do okruhu topné vody. Tepelná čerpadla se využívájí k vytápění rodinného domu, ohřevu užitkové vody nebo ohřevu vody v bazénu.

tepelné čerpadlo pro rodinný dům

Výhody tepelného čerpadla vzduch/voda

Tepelné čerpadlo vzduch/voda je prakticky nejvhodnějším typem pro klimatické podmínky v České republice. Není snad vhodné jen pro horské oblasti s velmi nízkými teplotami a drsnějším počasím. Na vyhřátí domu není z důvodu nízkých teplot tepelné čerpadlo dostačující a jsou proto vyšší nároky na spotřebu elektřiny a ohřev např. v elektrickém bojleru. Vyhovuje průměrná venkovní teplota + 3 °C v průběhu topné sezóny.

Výhodou jsou malé nároky na prostor oproti tepelnému čerpadlu země/voda, které vyžaduje okolo 400 metrů čtverečních pro umístění zemních kolektorů, nebo prostor pro vrt. U tepelného čerpadla vzduch/voda stačí pouze prostor k instalaci jeho jednotky.

tepelné čerpadlo vzduch/voda

Cena tepelného čerpadla vzduch/voda

Účinnost tepelného čerpadla vzduch/voda je nižší než u tepelného čerpadla země/voda nebo voda/voda. Stále ale platí, že až 70 % energie se získává z obnovitelných zdrojů. Oproti plynovému kotli nepotřebuje tepelné čerpadlo vyvložkovaný komín, ani nemusíte řešit pravidelné revize, ani plynovou přípojku. Pořizovací cena tepelného čerpadla vzduch/voda je asi o jednu třetinu vyšší oproti plynovému kotli, ale roční provozní náklady jsou téměř poloviční.

Při zkoumání ceny a porovnávání nabídek se soustřeďte nejen na vlastní cenu tepelného čerpadla, ale sledujte také náklady na montáž, elektroinstalaci, ale i na rozsah záruky. Ceny tepelných čerpadel vzduch/voda včetně montáže se pohybuje od 90 000 až 250 000 Kč. Původní investice se tak vrátí za vrátí za ideálních okolností za 6 až 8 let.

Tip! Chcete v domácnosti ještě více ušetřit? Vyzkoušejte porovnávač dodavatelů elektřiny - uspořit můžete i přes 9000 Kč.

Porovnej dodavatele elektřiny

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.