Menu

Váha zavazadla do letadla: Jak se liší podle leteckých společností a destinací?

5.7.2023

Po napjatých letech s omezeným cestováním vás možná přepadla chuť zaletět na pořádnou dovolenou. Pokud letíte poprvé po dlouhé době, vyvstává ohledně cest letadlem mnoho otázek. Některé se určitě točí kolem zavazadel. V tomto článku si řekneme, jaká je povolená velikost a váha zavazadla do letadla.

Váha zavazadla do letadla: Jak se liší podle leteckých společností a destinací?
10 minut čtení
Cestovní pojištění

Z cest autem jsme zvyklí, že se příliš neohlížíme na velikost zavazadel. Jedno tričko v kufru navíc nevadí, čtvery boty a úplně nahoru se ještě vejde deska na plavání. Obvykle bereme to, co si myslíme, že by se mohlo hodit. Náklad nevážíme, auto to uveze. Letecká doprava je z pohledu kufrů a tašek poměrně striktní. Rozměr a váha zavazadla do letadla jsou předem dány. Letadlo naše zavazadla sice také uveze, ale připlatíme si. Zdarma mají aerolinky jen některá zavazadla.

Váha zavazadla do letadla

Ačkoliv by se mohlo zdát, že společnosti v tomto směru nebudou dělat rozdíly, opak je pravdou. Limity má každá letecká společnost nastavené jinak.

Příruční zavazadlo je většinou součástí ceny za letenku

Obvykle jsou součástí uhrazené ceny za letenku příruční zavazadla. Zpoplatněné bývá jen ve výjimečných případech. Některé společnosti posouvají hranici pro rozměr a váhu příručního zavazadla pro klienty věrnostních programů a klubů.

V ceně letenky u nízkonákladových společností naopak nečekejte odbavené zavazadlo, které jde do zavazadlového prostoru. Velké zavazadlo mívají v ceně klasické letecké společnosti. To je u nich vykoupené vyšší cenou letenky.

Tip! Cestování letadlem přináší mnoho výzev, včetně správného zabalení zavazadel. S naším srovnávačem cestovního pojištění můžete cestovat s lehkým srdcem, vědomi si, že jste chráněni před nečekanými událostmi. Takže se soustřeďte na to, co si sbalíte, a my se postaráme o vaši bezpečnost.

Sjednejte si cestovní pojištění výhodně

zavazadla do letadla

Příruční (kabinové) zavazadlo

Příruční zavazadlo, také se setkáte s označením kabinové zavazadlo, si cestující bere s sebou na palubu letadla. Ukládá se nad hlavu do přihrádky, nebo se dává pod sedadlo.

Příruční zavazadlo prochází před nástupem do letadla kontrolou. Vkládá se do připraveného rámu, ve kterém se ověří rozměr i váha zavazadla do letadla. Při překročení musí cestující počítat s dodatečným výdajem a odbavením zavazadla. Dále probíhá kontrola scannerem, při které se kontroluje obsah zavazadla, povolené a zakázané předměty.

Věděli jste, že... kromě příručního zavazadla si u některých společností můžete vzít na palubu ještě drobné zavazadlo? Jde např. o kabelku, brašničku s doklady nebo tašku s notebookem.

Letecká společnost

Maximální váha příručního zavazadla do letadla

Maximální rozměr příručního zavazadla

Maximální váha zavazadla do letadla – extra velké kabinové zavazadlo

Maximální rozměr extra velkého příručního zavazadla

Osobní taška (kabelka, brašnička) v ceně k příručnímu zavazadlu

Wizz Air

10 kg

40 x 30 x 20 cm

10 kg

55 × 40 × 23 cm

ne

Smartwings

8 kg

55 x 45 x 25 cm

-

-

ano, 40 x 30 x 15 cm a max. 3 kg

Ryanair

bez omezení

40 x 20 x 25 cm

10 kg

55 × 40 × 20 cm (jen se zakoupením prioritního nástupu za 6-12 euro)

ne

Flydubai

7 kg

55 × 38 × 20 cm

-

-

ano, 33 × 25 × 20 cm

Austrian Airlines

8 kg

55 x 40 x 23 cm

-

-

ano, 40 × 30 × 10 cm a neomezená váha

ČSA

8 kg

55 × 45 × 25 cm

-

-

s výjimkou tarifu Lite ano, 40 x 30 x 15 cm a max. 3 kg.

Odbavené zavazadlo (do podpalubí)

Situace u velkých odbavených zavazadel je o poznání komplikovanější. Každá letecká společnost má svá pravidla. Liší se váha zavazadla do letadla, váhová rozpětí, poplatky za překročení limitu, množství zavazadel i rozmezí cen. Značné rozdíly jsou mezi low cost společnostmi a standardními leteckými společnostmi. U low cost společností je v ceně obvykle jen příruční zavazadlo zatímco u klasických aerolinek máte v ceně i jedno odbavené zavazadlo.

Podívejme se na příklady výše uvedených společností:

  • Wizz Air: Online nabízí možnost odbavení 10 kg, 20, 26, 32 kg zavazadel. Cena se odvíjí od sezóny a délky letu. V hlavní sezóně zaplatíte za zavazadlo do 10 kg 220-1531 Kč.
  • Smartwings: Odbavené zavazadlo do 23 kg je zdarma s výjimkou tarifu Economy Lite, u kterého je poplatek 750 Kč. Maximální váha zavazadla do letadla je 32 kg.
  • Ryanair: Za zavazadlo o váze 10 kg platíte při online odbavení 12-25 euro. Na místě je cena 24-36 euro. Poplatek za 20kg odbavené zavazadlo činí 18-50 euro, na místě 40-60 euro.
  • Flydubai: V ceně je odbavené zavazadlo do 20 kg (75 × 55 × 35 cm). U letů z Dubaje na Srí Lanku je maximální váha zavazadla do letadla v ekonomické třídě až 40 kg.
  • Austrian Airlines má v tarifu Lite pouze příruční zavazadla. Poplatek za odbavené zavazadlo o hmotnosti 23 kg činí 50 euro. Ve vyšších tarifech je odbavené zavazadlo v ceně.
  • ČSA má u všech tarifů s výjimkou tarifu Lite odbavené zavazadlo zdarma. U tarifu Lite je zavazadlo s hmotností do 23 kg za 650 Kč. Za nadváhu a každý další kus zavazadla je 3 dny před odletem cena 750 Kč. Maximální hmotnost pro business kategorie činí 32 kg.

nástup do letadla

 Aerolinky mají aktuální informace na webu

Veškeré informace o tarifech a cenách si vždy ověřte na stránkách vybrané letecké společnosti. Ani zprostředkovatelé nemusí na svých webových stránkách zveřejňovat aktuální data.

Níže uvádíme příklady vybraných leteckých společností:

Váha zavazadla do letadla by vás před cestou neměla trápit. Důležité jsou zážitky na místě. Při cestách do zahraničí myslete na kvalitní cestovní pojištění. V naší nabídce najdete i varianty s připojištěním zavazadel nebo zpoždění letu. S pojištěním máte jistotu, že i v neznámém prostředí bude na vaší straně společník, který vás podrží.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…