porovnej24 logo
test

Vánoce v Itálii: Tradice, jídlo a nejkrásnější vánoční trhy

29. 10. 2021 | Aktualizováno: 1. 11. 2021
|
Délka čtení: 7 min.

Itálie je silně věřící křesťanskou zemí, proto i Vánoce v Itálii se nesou v duchu oslav náboženských symbolů. Pro Italy jsou důležité tradice a rodina, ale samozřejmě také dobré jídlo. Nejkrásnější svátky roku se v Itálii zkrátka velice prožívají.

Vánoce v Itálii patří mezi zbožňované svátky. Za základ se považuje rodinná pospolitost a oslava křesťanských symbolů Vánoc. Pro Italy je to doslova kouzelné období, kdy si plnými doušky užívají radost ze života. O Vánocích jsou zavřené školy a velká část Italů si bere dovolenou, kterou často tráví na horách. Proto se této vánoční dovolené říká settimana biana, neboli bílý týden. Stoly se prohýbají pod skvělým jídlem a pod stromečkem nechybí dárky.

Jak se slaví Vánoce v Itálii?

Příprava na Vánoce v Itálii začíná už 8. prosince, kdy se v domácnostech zdobí vánoční stromeček. V den, který my označujeme jako Štědrý den, tedy 24. prosince se i v Itálii schází celé rodiny. Nezasednou ale ke společnému stolu. Na La Vigilia di Natale jdou lidé společně v průvodu osvětleném svíčkami nebo loučemi. Vyvrcholením večera je stejně jako u nás půlnoční mše. Ta hlavní probíhá samozřejmě v chrámu svatého Petra ve Vatikánu.

Věděli jste, že první Betlém, který symbolizuje zrození Ježíše Krista, byl vystaven v Římě?

Kdo nosí vánoční dárky v Itálii?

Než jdou děti 24. prosince spát, připraví na stoleček sušenky a mléko pro Babbo Natale. To je dědeček Vánoc, který dětem naděluje vánoční dárky. Někde je položí pod stromeček jako u nás, jinde je děti najdou u krbu. Hlavním dnem Vánoc v Itálii je 25. prosinec. V tento den žehná papež křesťanům Urbi et Orbi a Italové zasedají ke slavnostnímu vánočnímu obědu.

Víte, kdo je Befana? V některých částech Itálie se udržuje tradice hodné čarodějnice Befany, která nosí dětem dárky na Tři krále, tedy v noci z 5. na 6. ledna.

Tip!

Tip! Jak letos nakoupit vánoční dárky bez stresu a ještě ušetřit:

1.) Nakupujte včas.
2.) Zaměřte se na nabídku e-shopů. Je pestrá a nebudete muset běhat po 3.) Využijte nabídku e-shopů, které nabízí cashback z každého nákupu.

* Oblečení a módní doplňky pro celou rodinu nakoupíte na About You s až 15 % zpět.
* Knihy pro děti, deskové hry i audioknihy s cashbackem až 20 % má Knihy Dobrovský.
* Parfémy a kosmetiku světových značek seženete na Notino – až 10 % zpět.

Co se jí na Vánoce v Itálii?

Na italském vánočním stole nesmí chybě sladký chléb panettone. Slavnostní tabule pak obvykle zahrnuje sušenou tresku naloženo v soli, které Italové říkají bacalle. Mezi dalšími chody se objevuje pečené jehněčí, vánoční kuře, ale také slavnostní špagety s ančovičkami a mušlemi. Místo tradičního vánočního cukroví mají Italové turecký med a sušené ovoce.

Tip!

Tip! Upečte si tradiční italskou pochoutku panettone.

Nejkrásnější vánoční trhy v Itálii

Vánoční trhy v Itálii patří mezi nejkrásnější na světě a mohou být inspirací pro předvánoční eurovíkend. Jedny z nejkrásnějších najdete v Miláně. Bonusem tohoto města je samozřejmě zaměření na módu, takže kromě trhů s pohádkovou atmosférou můžete nakoupit i nádherné vánoční dárky. Dalším pověstným městem je italská Verona, kde jsou vánoční trhy podkreslené antickou atmosférou města. Trhům dominuje zde obří vánoční kometa. Nejautentičtější vánoční trhy najdete v Jižním Tyrolsku ve městech Bolzano a Merano. Jejich kouzlo je založeno na atmosféře horských městeček a lásce k tradicím.

  • Řím a Vatikán - Ponořte se do slavnostní nálady a podívejte se na vánoční trh na Piazza Navona.

  • Milano - Nádherné vánoční trhy u zámku Castello Sforzesco by neměli uniknout nikomu, kdo je zrovna v okolí.

  • Benátky - Trhy na náměstí sv. Marka vám vyrazí dech. Odehrávají se přímo v historickém centru Benátek a jsou opravdu nádherné.

Cestovní pojištění

Cestujte s klidem na duši již od 7 Kč/den

Tip! Chystáte se na Vánoce do Itálie? Nezapomeňte na cestovní pojištění a sledovat cestovatelský semafor.

Nejen Itálie je o Vánocích nádherná. Pokud chcete ochutnat atmosféru jiných zemí, podívejte se na destinace, kde můžete zažít bílé Vánoce nebo se nechte inspirovat tradičními anglickými Vánocemi. A jestli nemáte rádi zimu, mrkněte na náš tajný tip sedmi vánočních přímořských destinací.

Sdílet článek

Související články

  • test
    04. prosince 2023|Porovnej24
    Bobování se vrací do hry: TOP 10 bobovacích drah v Česku i za hranicemi

    Bobování je opět trendy: Ať už vyrážíte na poslední chvíli, nebo plánujete zimní radovánky a dovolenou v předstihu, zařaďte na program také sáňkování a bobování. Na nejlepších drahách v Česku je to totiž parádní zábava i pro dospělé.

  • test
    02. listopadu 2023|Porovnej24
    Kdy jsou dušičky? Jak se slaví u nás a ve světě?

    Dušičky jsou bezesporu jedním z nejvýznamnějších a nejpopulárnějších svátků u nás. Památku všech zemřelých dodržuje okolo 80 % lidí v České republice, rozhodně ale není jediným oblíbeným svátkem v tomto období. Víte, kdy jsou Dušičky, svátek Všech Svatých nebo Halloween? Uděláme vám v tom jasno.

  • test
    31. října 2023|Porovnej24
    15 destinací, kde oslavíte ten nejstrašidelnější Halloween!

    Halloween je svátkem, který je nejvíce rozšířený v anglosaských zemích, čím dál tím větší oblibě se však těší také v České republice. A oblibu má nejenom u dětí, ale také dospělých, kteří mají možnost obléknout si strašidelné kostýmy a ozdobit svůj domov vydlabanými dýněmi.

  • test
    12. července 2023|Porovnej24
    Kypr: Jak se vyhnout přeplněným plážím a najít skryté poklady?

    Kypr je ostrov slunce, idylických pláží a bohatého kulturního dědictví. Tato malebná destinace ve východním Středomoří láká návštěvníky svým teplým a příjemným podnebím, které nabízí dlouhé slunečné dny a jasně modré nebe.

  • test
    10. července 2023|Porovnej24
    Jak prožít nezapomenutelné léto ve Finsku? 7 tipů, co vidět a dělat

    Navštivte Finsko a objevte kouzlo finského léta! Čeká na vás nezapomenutelná dovolená. Užijte si léto v přírodě, navštivte sauny i historická města. Nevynechejte ani tajemné Laponsko a malebné národní parky. Užijte si pikniky u jezer, sledujte polární záři a ochutnejte finskou kuchyni.

  • test
    05. července 2023|Porovnej24
    Váha zavazadla do letadla: Jak se liší podle leteckých společností a destinací?

    Po napjatých letech s omezeným cestováním vás možná přepadla chuť zaletět na pořádnou dovolenou. Pokud letíte poprvé po dlouhé době, vyvstává ohledně cest letadlem mnoho otázek. Některé se určitě točí kolem zavazadel. V tomto článku si řekneme, jaká je povolená velikost a váha zavazadla do letadla.

  • test
    03. července 2023|Porovnej24
    Cestovní pojištění 2023: Nejvíce navštěvované země a nejoblíbenější pojišťovny

    Blíží se doba dovolených a ať už se chystáte letecky do exotické destinace, či autem kousek za hranice – nezapomeňte na dobré cestovní pojištění pro sezónu 2023. Pojišťovny i letos přicházejí s pestrou nabídkou produktů. Při výběru toho vhodného pro vás a vaši rodinu se můžete inspirovat naším článkem. Konkrétní nabídku dané pojišťovny si ale vždy před pořízením pojištění ověřte. Podmínky se mohou vyvíjet v čase.

  • test
    07. června 2023|Porovnej24
    Arménie: Cestovatelský průvodce pro malé i velké dobrodruhy

    Celý týden na pláži, do toho jeden celodenní výlet s průvodcem v autobuse. Ještě návštěva doporučeného kostela, zámku, přírodní památky. Ne každý je nastavený na takové cestování. Proto se nechte zlákat do méně turisticky známé Arménie.

  • test
    05. června 2023|Porovnej24
    Irsko: země zelených luk, piva a leprikónů. Jak si užít ostrov jako místní obyvatelé?

    Irsko máme spojené se sytě zelenou barvou a kovově šedou oblohou, ze které bude co nevidět pršet. Z každého koutu země na vás dýchne buď nevídaná historie nebo naopak přírodní úkaz. Přečtěte si, co stojí za to navštívit.

  • test
    17. května 2023|Porovnej24
    10 důvodů, proč je Portugalsko ideální destinací pro vaši dovolenou

    Portugalsko je ideálním místem pro dovolenou plnou slunce, moře, kultury a zábavy. Přečtěte si, co vás čeká v této nádherné zemi a co si při její návštěvě nenechat ujít.