Menu

Velikonoce v Anglii: Jak a kde je nejlépe oslavit?

Aktualizováno dne 23.3.2022

Konečně se můžeme trochu více rozletět a Velikonoce netrávit doma. Vydejte se do Anglie, která nabízí tak trošinku jiné pojetí tradičních křesťanských svátků. Velikonoce v Anglii jsou plné čokoládových vajíček a velikonočních zajíců.

Velikonoce v Anglii: Jak a kde je nejlépe oslavit?
12 minut čtení
Cestovní pojištění

Nečekejte tradiční českou pomlázku a nehledejte kraslice. Velikonoce v Anglii a vajíčka k sobě sice patří, ale zcela v jiném pojetí. Zažít velikonoční zábavu na britských hradech nebo rovnou v metropoli Londýně, může být nevšední zážitek. Do oslav se totiž zapojuje celá země včetně královské rodiny. K jejich tradičním pojetí velikonoc patří návštěva bohoslužby, ale také lov velikonočních vajíček. Co dalšího k Velikonocům v Anglii patří a kam se vypravit?

hot cross buns

Co znamenají Velikonoce pro Angličany

I v Anglii se ve velikonočních svátcích mísí dvě tradice. Tou první je křesťanský význam Velikonoc a tedy připomenutí ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Zároveň jsou Velikonoce tradičním svátkem, kdy Angličané oslavují příchod jara a probouzení přírody.

Stejně jako v Čechách se zdobí domy a připravují stoly plná jídla. K tradičním pokrmům patří hot cross buns, typické velikonoční buchty, nebo chocolate cup cake nest, což je sladký cup cake zdobený jako ptačí hnízdo s vajíčky.

Tip! Vyzkoušejte si upéct anglickou pochoutku hot cross buns u vás doma.

Velikonoce

Kdy jsou Velikonoce v Anglii?

Velikonoce v Anglii připadají na stejné období, jako v Čechách. Datum svátků se řídí křesťanskou tradicí a tedy i dny, na které připadá úmrtí a zmrtvýchvstání Krista. Velikonoce patří k pohyblivým svátkům a slaví se první neděli po prvním jarním úplňku. V Anglii je pak hlavním dnem Velikonoc velikonoční neděle. V roce 2022 tak budou Angličané slavit Velikonoce 17. dubna.

Tip! Na cestách se vyplatí platit mezinárodní kreditní kartou. Součástí služeb kreditních karet bývají různé asistenční služby, cestovní pojištění, ale hlavně nevyužíváte vlastní peníze, ale peníze banky. A pozor, půjčovny aut a hotely při rezervaci často vyžadují kreditní kartu pro blokaci zálohy.

Easter egg hunt

Jak se slaví Velikonoce v Anglii

Anglické tradiční oslavy Velikonoc se od těch Českých poněkud liší. Angličané nechodí na pomlázku a anglické ženy nechystají malované kraslice. I když velikonoční vajíčko patří i k anglickým Velikonocím. Tradiční jsou Easter Eggs, což jsou čokoládová velikonoční vajíčka. Vajíčka schovávají dospělí v zahradě a děti si je musí najít. Akce se nazývá hon na vajíčka, Easter egg hunt, a pořádají je rodiny, ale i různé organizace.

Tip! Ubytování v Anglii na je dobré zajistit si dopředu, a to nejen na Velikonoce. Ideální je to přímo on-line s cashbackem:

* Booking.com – 4 % zpět
* Hotels.com – až 4 % zpět
* Agoda.com – až 2 % zpět

Easter Duck Race

10 míst, kde zažijete skvělé velikonoční svátky

Například k Anglickým velikonočním tradicím patří i závod gumových kačenek, Easter Duck Race, které se hodí do místní řeky a závodí, nebo příprava velikonočních kloboučků, Easter bonnets, které zobrazují jarní náměty. Podíváme se, jaké velikonoční akce se konají na vybraných deseti místech.

Cadbury Easter Egg Hunt

1.) Cadbury Easter Egg Hunt

Hon na vajíčka, který je pořádán britskou památkovou organizací National Trust. Nehledají se přímo vajíčka, ale indicie, které vám pomohou vyřešit hádanku. Hra probíhá na různých památkách a konečnou odměnou je velké čokoládové vejce Cadbury.

Nejdelší lov vajíček v Essexu

2.) Nejdelší lov vajíček v Essexu

Lov probíhá po celé délce železnice z Ongaru do Coopersale a na cestě bude ukryto celkem 131 579 vajíček. Vajíčka zde ukryl zajíček Bertie.

Lov vajíček

3.) Královská botanická zahrada, Edinburgh

I zde probíhá lov vajíčky, které ukryl velikonoční králík. Zde ale lovíme rovnou zlaté vejce.

Easter Egg Hunt Hever

4.) Hrabství Kent a lov v prostorách zahrad hradu Hever

V zahradách anglického hradu Hever probíhá lov velikonočních vajíček a další velikonoční zábava pro malé návštěvníky.

Velikonoce v Anglii

5.) Tajemné zahrady The Lost Gardens of Heligan

Zahrady panství Heligan mají neopakovatelnou atmosféru, kterou jim propůjčila pohnutá historie dvacátého století. Lov velikonočních vajíček je zde tak trochu dobrodružstvím.

Tip! Nezapomeňte sjednat si dobré cestovní pojištění pro Velikonoce v Anglii, které vám zajistí klid i při nepříjemných situacích.

Již od 7 Kč na den

Jižní Wales velikonoce

6.) Jižní Wales a lov vajíček na pláži

Už jste někdy slavili Velikonoce na pláži? V Mumbles Pier zažijete lov velikonočních vajíček, u kterého uslyšíte šumění moře.

Velikonoce

7.) Velikonoční zábava ve stínu kamenného hradu Drogo, Devon

Impozantní historická stavba vnese do tradičního velikonočního lovu romantickou atmosféru a dotek historie.

Lov velikonočních vajíček v Battersea Park Zoo

8.) Lov velikonočních vajíček v Battersea Park Zoo, Londýn

Dětská zoo Battersea každoročně pořádá lov velikonočních vajíček ukrytých v prostorách zahrady.

Lov velikonočních vajíček

9.) Katedrála svatého Pavla, Londýn

I když nejste ortodoxní věřící, jsou velikonoční bohoslužby v katedrále svatého Pavla je monumentálním zážitkem.

Tip! Dalších 14 tipů na zajímavá místa v Londýně, která rozhodně musíte vidět.

Trafalgarské náměstí

10.) Trafalgarské náměstí a pašijové hry

Na jednom z nejznámějších londýnských náměstí probíhají na Velký pátek pašijové hry, které znázorňují poslední cestu a umučení Ježíše Krista. V centru moderní metropole je to silný zážitek.

Tip! Zůstávali jste během pandemie spíše doma a nějak jste zapomněli, jak se efektivně sbalit na cesty? Připomeňte si, jak sbalit kufr do letadla, aby vás letenka nestála zbytečně hodně.

Milujete Eurovíkendy a hledáte další tipy? Podívejte se, kam všude můžete vyrazit na prodloužený víkend nejen o Velikonocích. Cestovatelské podmínky se v posledních týdnech výrazně zlepšily, přesto před cestou do Velké Británie doporučujeme sledovat aktuální podmínky.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…