Menu

Velikonoce v Německu: Nejhezčí trhy, tradiční recepty a zajímavé zvyklosti

Aktualizováno dne 23.3.2022

Naši západní sousedé slaví velikonoční svátky podobně jako my Češi. Velikonoce v Německu jsou plné dobrého jídla, jarní výzdoby, ale také barevných vajíček. Podívejme se na odlišné zvyklosti, skvělé velikonoční recepty a tipy na pověstné trhy.

Velikonoce v Německu: Nejhezčí trhy, tradiční recepty a zajímavé zvyklosti
11 minut čtení
Cestovní pojištění

Němci jsou známí svou přesností a láskou k pořádku. Patří k tomu i úcta k tradicím a největším křesťanským svátkům. Velikonoce v Německu tak nesou jasnou symboliku křesťanství, ale také odkazy na probouzející se jarní přírodu. Spousta zvyků je obdobných jako u nás v Čechách. Jsou tady ale také zvyky, které našince překvapí. A stejně jako k jiným velkým svátkům i k Velikonocům patří v Německu pořádání trhů, na které Češi s oblibou jezdí.

Pozor! I když se covidová situace neustále zlepšuje, je pro cestování nezbytné sledovat podmínky jednotlivých států. V Německu totiž stále platí jistá omezení.

Velikonoce Německo

Jak se slaví Velikonoce v Německu

I v Německu připadají Velikonoce na první neděli po jarním úplňku. Tento rok je to tedy 17. duben. Velikonoce v Německu jsou plné tradic a víry. Patří k nim jarní výzdoba, německá velikonoční vajíčka a stoly plné typických velikonočních dobrot. Věřící chodí na velikonoční bohoslužby. Na pomlázku, ale v Německu muži nechodí. Chybí také polévání vodou.

Německo tradice

Zajímavé zvyklosti

Tak jako v anglosaských zemích, se vajíčka hledají v trávě. Zajímavostí je házení vajíček přes střechu domu, což má dům ochránit od zásahu blesku. O Velikonocích můžete vidět spoustu ohňů, které symbolizují vyhnání zimy, přivítání slunce a očištění od všeho negativního. Úchvatným zážitkem je velikonoční jízda Lužických Srbů, kdy muži ve fracích a cylindrech a nazdobených krojích oznamují zprávu o zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Hefezopf

Nejlepší německé recepty

Německá kuchyně je té české velice blízká. Na velikonočním stole nechybí beránek, mazanec, vajíčka na nejrůznější způsoby a pečené jehněčí maso. Na Zelený čtvrtek nechybí na stole špenát nebo zeleninový salát. Velký pátek se neobejde bez postní ryby a Bílá sobota bez pečení beránka a tradičního velikonočních pečiva.

Tip! Velikonoce jsou skvělou příležitostí k pořízení nové výbavy do kuchyně. Na těchto portálech seženete krásné kousky a ještě vám vrátí nějakou tu korunu zpět.

* 4home.cz – 4 % zpět
* Bonami.cz – 3 % zpět
* Hospodynkam.cz – 10 % zpět

Velikonoční trhy v Německu

11 tipů na nejhezčí trhy

Německo je doslova pověstné svými vyladěnými trhy. Ty nejkrásnější se odehrávají před Velikonocemi a Vánocemi. A my na ně velice rádi vyrážíme.

1.) Berlín

Hlavní město Německa velikonocemi žije. Pro své obyvatele i návštěvních na Velikonoce připravuje spoustu atrakcí. A k nim patří i nádherné trhy.

2.) Drážďany

Na trhy do Drážďan míří Češi po celý rok. Je to krásné město, které nemáme daleko. Vyloženě vybízí k výletu, kde praktické nákupy můžeme spojit s procházkou po velikonočním trhu či památkách

3.) Norimberk

Druhé největší město Bavorska je každý rok halí do velikonoční nálady. Na náměstích jsou stovky stánků s tradičním zbožím.

4.) Mnichov

Největší velikonoční trhy v Mnichově se tradičně konají na Viktualienmarktu. Uvidíte zde stánky s tradičními malovanými vajíčky, kočičkami a velikonoční výzdobou. Zajímavostí bývají foukaná pštrosí vejce.

Tip! Velikonoce v Německu jsou příležitostí, jak si pár dní odpočinout. Zařiďte si vše dopředu, včetně ubytování, a užijte si opravdový klid. Na těchto portálech můžete mít ubytování s příjemným cashbackem.

* Booking.com – 4 % zpět
* Hotels.com – až 4 % zpět
* Agoda.com – až 2 % zpět

 Hrnčířský trh

5.) Görzke

Hrnčířský trh v malém vesnici v německém Brandernburgu je vyhlášený po celém Německu.

Chorin

6.) Chorin

Chcete zažít tak trochu jiný velikonoční trh? Vydejte se do Chorinu na velikonoční trh v cisterciáckém klášteře.

7.) Storkow

Velikonoční trh středověkých řemesel je součástí velkých velikonočních slavností. 

8.) Koblenz

Velikonoční trhy a ohňová show se odehrávají přímo v pevnosti Ehrenbreitstein. Ta jim propůjčuje neopakovatelnou atmosféru.

zlatý déšť

9.) Ammerbuch-Poltringen

Tradiční velikonoční umělecký a řemeslný trh, který je pořádán v místním katolickém komunitním centru.

10.) Treuchtlingen

Oblíbené oslavy Velikonoc v Německu najdete i v bavorském městečku. Nechybí velikonoční trh i hudební zábava.

11.) Hamburk

Město na Labi se každý rok zapojuje do velikonočních oslav vyhlášeným řemeslným trhem.

Tip! I při krátké cestě do Německa se vyplatí kvalitní cestovní pojištění. Spočítejte si, na kolik vás vyjde.

Již od 7 Kč na den

Na Velikonoce můžete vyrazit i do dalších zemí. Tak trochu jiné Velikonoce zažijete v Anglii. A pokud vám velikonoční tradice nic neříkají, vypravte se na prodloužený víkend do termálních lázní.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…