Menu

Co vidět ve Slovinsku? 10 míst, která byste rozhodně měli navštívit

Aktualizováno dne 7.7.2022

Pokud plánujete dovolenou, ale nevíte, kam vyrazit, pak určitě zvažte návštěvu chorvatského souseda. A co vidět ve Slovinsku? Uchvátí vás nádherná příroda, jedinečná atmosféra i historické památky.

Co vidět ve Slovinsku? 10 míst, která byste rozhodně měli navštívit
22 minut čtení
Cestovní pojištění

Dovolená ve Slovinsku se jednoznačně řadí mezi dovolené, na které jistě budete rádi vzpomínat a možná vás i překvapí, kolik toho tato malá zem nabízí! Nechte se inspirovat tipy na místa, co vidět ve Slovinsku a možná ho i navždy vyměníte za tradiční letní dovolenou v Chorvatsku.

strunjan slovinsko

Slovinsko: Moře a počasí

3 různá podnebí

I přes to, že je Slovinsko opravdu velmi malou zemí, setkáte se zde s třemi podnebími. Na většině území Slovinska najdete kontinentální podnebí, tedy stejné jako u nás, ikdyž v létě teplejší. Na alpské podnebí pak nenarazíte nikde jinde než v místních Julských Alpách, kde vás díky němu čekají delší zimy a skvělé podmínky pro lyžování. Posledním, třetím slovinským podnebím, je středomořské na březích Jadranského moře.

Slovinsko - moře a přímořská letoviska

Slovinsko sice nenabízí stovky kilometrů pláží, ale i tak stojí jeho 43 km dlouhé pobřeží za návštěvu. Podle cestovatelů ze všech koutů světa, kteří hodnotí jednotlivé turistické body na portéle TripAdvisor.com, jsou nejlepší následující pláže (seřazené od nejlépe hodnocených po méně):

  • Plaža Portorož (pláž Portorož), Portorož
  • Plaža Svetilnik (pláž Maják), Izola
  • Mesečev zaliv (Měsíční záliv), Portorož
  • Mestna plaža Koper (Městská pláž v Koperu), Koper
  • Plaža Žusterna, Koper

Slovinsko - kdy jet?

Že nejste ze 3 podnebí moudří? Pokud chcete trávit dovolenou u moře ve Slovinsku, rozhodněte se na základě průměrných teplot moře, přičemž nejteplejší na vás čeká v srpnu.

Měsíc v roce Průměrná teplota moře
leden 10 °C
únor 12 °C
březen 14 °C
duben 16 °C
květen 20 °C
červen 22 °C
červenec 26 °C
srpen 27 °C
září 23 °C
říjen 20 °C
listopad 17 °C
prosinec 13 °C

dálnice slovinsko

Letadlem, vlakem, autobusem nebo autem do Slovinska

Autem do Slovinska

Nebudeme si nic nalhávat, auto je nejlepší formou cestování do Slovinska. Z Prahy na nejbližší pláž dojedete už za 8 hodin. Případně můžete cestovat formou road tripu, kdy si postupně se zastávkami projedete celou zem. Všechno o slovinských dálničních známkách se potom dozvíte z našeho průvodce zde.

Autobusem do Slovinska

K cestování autobusem můžete zvolit například firmu Flixbus, která vám za každý nákup přes cashback navíc vrátí i část peněz zpět. Z Prahy se s nimi můžete svést do následujících slovinských destinací:

  • Bled
  • Koper
  • Lublaň
  • Maribor
  • Novo mesto
  • Portorož
  • Ptuj

Vlakem do Slovinska

Momentálně mají k dispozici nepřímé spojení jen České dráhy. Vlakem můžete do Slovinska vyrazit jak z Prahy a Brna, tak i Pardubic. Na trase Praha - Ljubljana strávíte cca 12 hodin, čekají vás na ní dva přestupy (Vídeň a Villach) a zaplatíte okolo 1500 Kč. 

Letadlem do Slovinska

Ani letadlem se do Slovinska nedostanete na přímo. Běžně se přestupuje v některém z velkých německých měst (Frankfurt, Mnichov), cesta trvá okolo 3,5 hodin a průměrně stojí cca 5000 Kč.

Tip! Než se na cestu do Slovinska vydáte, nezapomeňte si pořídit cestovní pojištění. Sjednat ho můžete online a už za 7 Kč na den.

Najděte nejvýhodnější cestovní pojištění

slovinsko

Co vidět ve Slovinsku?

Slovinsko vám učaruje svými nekonečnými možnostmi. Užijete si zde totiž absolutně vše od raftování v horské bílé vodě, výšlapů na dramatické kopce, ochutnávek vína ve vinných oblastech, pozorování vzácných dračích mláďat v obrovských jeskynních komplexech, objevování historických měst až po válení se na místních plážích.

bled slovinsko

1.) Bled

V tomto městečku na vás čeká hned několik skvělých atrakcí:

  • Bledské jezero - patří k nejnavštěvovanějším místům Slovinska, která musíte vidět. Rozhodně se nechte převézt na ostrůvek uprostřed jezera, na kterém se nachází malebný kostelík. Toto nádherné jezero vzniklo z ledovce a nachází se na severozápadě Slovinska.
  • Blejski grad - Bledský hrad tyčící se nad Bledským jezerem patří mezi nejstarší hrady na Slovinsku a je z něj krásný výhled na zmíněný ostrůvek uprostřed jezera. Navíc si hrad můžete prohlédnout i zevnitř a nasát tak trochu slovinské historie.

  • Titova vila - Rezidence (převážně) milovaného jugoslávského prezidenta Tita dnes nabízí úžasné ubytovací možnosti s výhledem na Bledské jezero.

dovolená ve slovinsku

2.) Soteska Vintgar

Soutěska smaragdové řeky, jak se jí občas přezdívá, rozhodně také patří k úkazům, co vidět ve Slovinsku. Vzhledem k její vzdálenosti zhruba 4 km od Bledského jezera, se k ní dá i snadno dojít, takže můžete navštívit více divů během jednoho dne. Nicméně ani samotnou soutěsku neprojdete za 5 minut, trasa je totiž dlouhá 1600 metrů.

Typ vstupného Cena vstupného
Děti do 6 let 1 EUR
Děti 6 - 15 let 3 EUR
Studenti, senioři a ZTP 7 EUR
Dospělí 10 EUR
Domácí mazlíčci 3 EUR

Tip! Do soutěsky se doporučuje vstup v trekové obuvi. Tu si můžete pořídit i přes cashback v obchodech jako jsou:

* 4camping.cz - až 8 % z nákupu zpět
* D-sport.cz - až 5 % z nákupu zpět
* Huskycz.cz - až 10 % z nákupu zpět

víno slovinsko

3.) Vinařské oblasti, Slovinsko

Každý běžný popíječ vína nebo dokonce i someliér si okamžitě zamiluje Slovinsko. Nejen, že ho v každém podniku dostane ve výborné kvalitě, ale může navštívit i jednu ze 3 vinných oblastí nebo si užít unikátní vinný zážitek. Slovinsko toho má skutečně hodně, co nabídnout a tak jsme pro vás sepsali ty největší vinné zajímavosti, které stojí za návštěvu:

  • Nejstarší vinná réva na světě - často také přezdívaná královnou všech vinných rév, je k vidění na Starém viničním domě (obrázek výše) ve městě Maribor (Podravská vinná oblast). Pohledem na přes 450 let starou odrůdu Žametovka se můžete pokochat při skleničce vína nebo během některého z mnohých festivalů vína.
  • Nejstarší vinný sklep ve Slovinsku najdete v nejstarším městě Slovinska. A není zde jediný. V městečku Ptuj je o vinnou zábavu dostatečně postaráno.
  • Největší slovinský sud na víno a kvalitní istrijské víno se nachází v pobřežním městě Koper.

Postojenské jeskyně

4.) Postojenské jeskyně

Často je Postojna jama považovaná za nejkrásnější jeskynní systém na světě a další z divů Slovinska, které stojí za to vidět. Jeho celková délka je 24,3 km, ale pro veřejnost jsou přístupné jen ty nejzajímavější části. Jako třešnička na dortu je skoro 4 km dlouhá projížďka podzemním vláčkem a již zmíněná dračí mláďata (na obrázku).

Typ vstupenky Cena vstupenky
Děti do 5 let 1 EUR
Děti 6 - 15 let 17,10 EUR
Studenti 16 - 25 let 22,80 EUR
Dospělí 28,50 EUR

Predjamský hrad

5.) Grad Predjama

Predjamský hrad se nachází jen pár kilometrů od Podstojenských jeskynní. Najdete jej na 123 m vysokém útesu a za ním vás čeká síť tajných jeskynní z nichž se rytíř Erazem z Predjamy vydával loupit. Díky přidruženým jeskyním patří mezi 10 nejvíce zajímavých hradů světa. Vstupenky do hradu si můžete koupit společně se vstupenkou do Postojenské jeskyně. Tyto dva zážitky vyjdou dospělého člověka na celkem 40,90 EUR.

Triglavský národní park

6.) Triglav

U milovníků přírody, treků a dalších výšlapů rozhodně nesmí mezi cestovatelskými plány chybět zastávka v Triglavu. Okouzlí vás nejen tyto hlavní atrakce:

  • Triglavský národní park - Další z přírodních krás, které jednoznačně musíte na Slovinsku vidět, je Triglavský národní park. Ten je pojmenovaný po nejvyšší hoře Slovinska. V tomto národním parku najdete krásné řeky, soutěsky a vodopády. Jeho plocha 832 km² sousedí s hranicemi s Itálií a Rakouskem.
  • Hora Triglav - Výstup na nejvyšší horu Slovinska je řekněme středně těžkou horskou turistikou. Pokud se pro něj rozhodnete, tak si jej raději rozdělte do dvou dnů. Ale věřte nám, že výhled z této hory ve vás zanechá nezapomenutelný dojem.
  • Bohinjské jezero - Toto jezero je jedno ze dvou největších Slovinských jezer a láká turisty nejen svou rozlohou, ale samozřejmě svou krásou. Jedná se o ledovcové jezero v Julských Alpách. Pokud vás voda omrzí, můžete se vypravit na túru.

Tip! Rozhodně si s sebou vemte v létě k jezeru plavky. V krásně čisté vodě si mimo Slovinsko totiž jen tak nezaplavete. Aktuální slevové kupóny na ně a další dovolenkové vybavení si můžete stáhnout ZDE.

ljubljana

7.) Ljubljana (česky Lublaň)

Na našem seznamů tipů, co vidět ve Slovinsku samozřejmě nesmí chybět ani hlavní město Ljubljana. Najdete zde vše od historických památek přes umělecké čtvrti po kanály, kterými můžete proplout skoro celé město. Při návštěvě Ljubljany tedy rozhodně nezmeškejte:

  • Lublaňský hrad - památka, které si nemůžete nepovšimnout. Hrad se tyčí na kopci nad celým městem a pokud šetříte bolavé nohy, vezme vás nahoru lanová dráha.
  • Dračí most byl svého času považován za nejkrásnější most postavený ve stylu vídeňské secese a zároveň za jeden z největších mostů v Evropě.
  • Trojmostí, tedy most skládající se ze 3 částí nemůžete v centru města Lublaň minout. Jeho rozšíření z jednoduchého mostu na Trojmostí má na svědomí proslulý slovinský architekt Josef Plečnik. Prý se nechal inspirovat provizorní dřevěnou lávkou při rekonstrukci Mánesova mostu v Praze.
  • Prešerenovo náměstí najdete hned za slavnými 3 mosty. Bylo pojmenováno na počest slovinského básníka France Prešerena, jehož socha se tyčí právě uprostřed tohoto náměstí. Největším potěšením pro oko zde ovšem je barokní Františkánský kostel Zvěstování Panny Marie (růžová budova na obrázku výše).
  • Metelkova ulice - autonomní sociální a kulturní centrum v bývalých vojenských kasárnách láká všudepřítomnými graffiti, uměleckými instalacemi, zajímavými putykami i hudebním programem.

Škocjanske jame

8.) Škocjanské jeskyně

Druhá slavná jeskyně Slovinska se nachází v oblastním národním parku Škocjanske jame. Jeskyně je dlouhá skoro 6 km a v celém jeskynním komplexu se nachází celkem 26 podzemních vodopádů.

Typ vstupného Cena vstupného
Děti do 5 let 0 EUR
Děti 6 - 17 let 12,50 EUR
Senioři a studenti 18 EUR
Dospělí 24 EUR

laško slovinsko

9.) Laško

Co budete pít ve Slovinsku, když vám nechutná víno? No přeci pivo Laško! To se chlubí dlouhou tradicí již od roku 1825. Jakmile zvládnete prohlídku pivovaru a nákup suvenýrů v tomto stejnojmenném městečku, můžete se zastavit v místních termálních lázních. Rezort Thermana Laško potěší i ty nejnáročnější cestovatele.

piran slovinsko

10.) Piran

Městečko Piran se nachází na jihozápadě Slovinska a nadchne vás svou skoro až italskou romantikou a scéničností. Toto přímořské městečko vás jistě okouzlí a můžete si užít i promenádu podél pobřeží, památky, pláže, dechberoucí západ slunce nebo třeba skvělé rybí restaurace.

slovinská buchta

Co ochutnat ve Slovinsku?

Co vidět ve Slovinsku teď už víte, ale kdo by chtěl cestovat s prázdným žaludkem? Určitě se zastavte v místních restauracích, kde se setkává italská, maďarská a rakouská kuchyně. Tradiční slovinská jídla jsou pak specifická pro určité oblasti. Kromě vyhlášeného slovinského medu tak určitě ochutnejte:

  • Kremšnita - pudinkovo-šlehačková buchta, kterou vidíte na obrázku výše. Narazíte na ni hlavně v kavárnách a cukrárnách v blízkosti jezera Bled.
  • Prekmurska Gibanica - vrstva tenkého těsta, vrstva makové náplně, vrstva tenkého těsta, vrstva ořechové náplně, vrstva tenkého těsta, vrstva jablkové náplně, vrstva tenkého těsta, vstva tvarohu a všechny vrstvy ještě jednou. Mňam! Tento vrstvený koláč pochází, jak již jeho název napovídá, z nejvýchodnějšího slovinského regionu Prekmurje (česky Zámuří).
  • Kraňská klobása - na klobásku, chuťově podobnou té polské, se doporučujeme zastavit v lublaňském podniku Klobásárna. Nebudete litovat!

Ať už si ke své slovinské dovolené zvolíte jakoukoliv oblast, přejeme, ať vám vyjde krásné počasí a odnesete si řadu příjemných zážitků. A ať navštívíte ty oblasti, co chcete opravdu na Slovinsku vidět.

Ještě by se vám mohly líbit... naši další průvodci cestováním po Evropě:

* Co vidět ve Florencii? Kdy ideálně jet? Kolik stojí letenky?
* Gdaňsk, Polsko: Kam za nejkrásnějšími plážemi? Kde se najíst jako král?
* Co vidět na Maltě? Kde si užít moře a kde potkat Pepka Námořníka?

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…