Menu

Vyplatí se prodloužená záruka ke zboží?

Aktualizováno dne 22.10.2020

Půl roku si usilovně šetříte na extrémně drahý produkt. „To ale bude kvalita, vydrží mi to alespoň pět let.“ Myslíte si, když vyskládáváte velký počet bankovek u pokladny. A poté se onen zázrak pokazí přesně týden po záruční lhůtě. Určitým opatřením proti tomuto riziku může být prodloužená záruka.

Vyplatí se prodloužená záruka ke zboží?
8 minut čtení
Životní styl

Prodloužená záruka stojí za zvážení při nákupu zboží, u kterého předpokládáte, že vydrží plně funkční několik let. Na co se prodloužená záruka vztahuje a jak vlastně funguje? Podívejte se na přehled níže.

prodloužená záruka

Co je prodloužená záruka?

Jedná se o zpoplatněné prodloužení záruční lhůty. Tudíž namísto dvouleté záruky můžete zboží v případě poruchy reklamovat po dobu tří, čtyř či více let.

V přehledné tabulce jsme sepsali, jak se k prodloužené záruce staví různí obchodníci. Pro srovnání jsme zvolili odvětví elektrospotřebičů.

Obchod Prodloužení záruky Podrobnější informace
Alza.cz O 1 nebo 3 roky Konkrétní cenový příklad: notebook

HP 17-ca1004nc v ceně 20 990 Kč,

prodloužená záruka o 1 rok 2 030 Kč

prodloužená záruka o 3 roky 4 060 Kč

Mall.cz O 1 nebo 3 roky Konkrétní cenový příklad: notebook

HP 17-ca1004nc v ceně 20 299 Kč

prodloužená záruka o 1 rok 1 624 Kč

prodloužená záruka o 3 roky 3 248 Kč

Euronics V délce 1, 2 či 3 let

Konkrétní cenový příklad: notebook HP 17-ca1004nc v ceně 19 180 Kč

prodloužená záruka o 1 rok 1 918 Kč

prodloužená záruka o 2 roky 2 877 Kč

prodloužená záruka o 3 roky 3 836 Kč

prodloužená záruka

Na co se prodloužená záruka vztahuje?

U většiny prodejců se záruka vztahuje na elektronické, elektrické a výrobní vady, přičemž u jiných zahrnuje i mechanické poškození. Před sjednáním se doporučuje pročíst si důkladně pojistné podmínky a zaměřit se hlavně na odstavec s výlukami. Někteří obchodníci totiž můžou mít ve výlukách například škody, způsobené na příslušenství daného produktu.

Prodloužená záruka totiž není zákonem daná - jedná se o výlučně obchodní vztah mezi spotřebitelem a obchodníkem, který je definován pouze ustanoveními ve smlouvě. Proto pokud kupce podepíše smlouvu s určitým typem výluk a poté nebude spokojen s vyřízením reklamace, bude mít nižší šanci na úspěch v případě soudního či mimosoudního vymáhání - souhlas s výlukami totiž stvrzujete svým podpisem.

Tip! Před tím, než si dané zboží pořídíte, zvažte chytrý nákup přes cashback - službu, která vám za každý pořízený produkt vrátí část peněz zpět. Zajímavé cashbacky na elektroniku právě najdete na:

* OKAY.cz - až 6 % z nákupu zpět
* Philips.cz - 5 % z nákupu zpět
* Tipa.eu - až 10 % z nákupu zpět

prodloužená záruka

Časová cena zboží

V případě, že se vám zboží pokazí, vám jej buď vymění za nové, opraví, nebo vrátí peníze. V otázce vracení peněz je ale třeba počítat s tzv. časovou cenou produktu. V praxi to znamená, že v případě poruchy vám nevrátí plnou kupní cenu, ale její část, která se snižuje v závislosti na délce používání produktu.

Časová cena zboží se vypočítává tak, že se každý měsíc sníží 1 % z kupní ceny produktu.

Ilustrační příklad:

Koupíte si přenosný počítač za 25 000 Kč. Po 3 letech se porouchá. Počítač jste tudíž používali celkem 36 měsíců.

Výpočet časové ceny: 1 % z 25 000 Kč je 250 Kč. 250 Kč x 36 = 9000 Kč

25 000 - 9000 Kč = 16 000 Kč. Obchodník vám tudíž v případě poruchy vyplatí částku ve výši 16 000 Kč.

prodloužená záruka

Vyplatí se prodloužená záruka ke zboží?

Tato služba je užitečná hlavně u elektroniky ve vyšší cenové relaci, kdy vám případná vyplacená částka sice nepokryje nákup nového produktu, ale může vám pomoct v realizaci nákupu nového. Je třeba si také uvědomit fakt, že prodlouženou záruku nenabízejí prodejci jen tak. Mají to moc dobře spočítané. Ví, že na tom vydělají zejména oni, jak už to tak bývá. Vsaďte na zkušenosti jiných a prodlouženou záruku berte jen v případě, že by se to opravdu mohlo hodit.

Nezbytné je si vždy důkladně pročíst pojistné podmínky a racionálně zvážit, zda by se záruka vztahovala na vady, jejichž pravděpodobnost nastání je poměrně velká. Některé firmy ve svých pojistných podmínkách mají výluky, týkající se nedbalostního zanedbání. Toto je velmi nespecifický pojem, tudíž může být obtížné dokazovat, že jste s přístrojem nenakládali nedbale.

Na které zboží se prodloužená záruka nevyplatí?

Méně výhodné je sjednat záruku k levnějším produktům. Například v současné době jeden nejmenovaný výrobce sluchátek nabízí možnost prodloužené záruky. Ovšem aby na tuto záruku zákazník dosáhl, musí při koupi zaplatit jednorázový poplatek a při každé uplatněné reklamaci další manipulační poplatek + poškozené sluchátka poslat na sídlo výrobce. Tudíž klient musí při každé reklamaci platit za poplatek a odeslání sluchátek poštou, což se zvláště u levnějších kusů z finančních a časových důvodů nevyplatí.

V jakých případech se prodloužená záruka vyplatí?

Prodloužená záruka se vyplatí při nákupu dražšího zboží, které chcete plně využívat po dobu delší 3 let. Konkrétně to jsou například:

  • domácí spotřebiče - pračky, myčky nádobí, ledničky, apod.
  • fotoaparáty a jejich příslušenství
  • notebooky a jiná drahá elektronika
  • zahradní technika - sekačky, řetězové pily, aj.

Tip! Abyste ušetřili na celkové ceně zboží, můžete si ho pořídit přes cashback.
Zdarma vyzkoušejte cashback

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.