Menu

Jak na výpověď životního pojištění? Postup krok za krokem a vzor ke stažení.

Aktualizováno dne 4.10.2020

Pokud si platíte životní pojištění, ale dostali jste se do finanční tísně nebo jej prostě z nějakého důvodu již nechcete platit, muset podat jeho výpověď. Poradíme vám, jak na to.

Jak na výpověď životního pojištění? Postup krok za krokem a vzor ke stažení.
4 minuty čtení
Životní pojištění

Dostali jste se do situace, ve které už nemáte peníze navíc a nemůžete splácet životní pojistku? Případně finance máte, ale nemáte nikoho, komu by byla vyplacena nebo jste se z jakéhokoliv jiného důvodu rozhodli, že už platit nechcete. Pak nastal čas pro výpověď životního pojištění.

výpověď životního pojištění

Alternativa pro výpověď životního pojištění

Pokud je pro vás platba za životní pojištění finančně příliš náročná, zkuste prvně navštívit svou pojišťovnu. Můžete si s nimi domluvit dočasné snížení pojistky. Většina pojišťoven tuto možnost umožňuje. Budete platit méně, ale stále budete alespoň částečně chráněni. Pokud podáte výpověď životního pojištění rovnou, může být pro vás pak těžší (a dražší) si ho znovu zřídit.

Tip! Co pojišťovny aktuálně nabízí v rámci životního pojištění a kolik vás to bude stát zjistíte v našem nezávislém porovnávači.

Porovnej nabídky pojišťoven

výpověď životního pojištění

Jak vypovědět životní pojištění?

Jestliže jste tedy rozhodnutí, že podáte výpověď životního pojištění musíte jako u jiných smluv dodržovat určité postupy. Písemná forma je zásadní pro výpověď životního pojištění. Tento dokument zpravidla najdete na internetových stránkách pojišťoven. Tuto smlouvu si můžete vytisknout a předpřipravit doma a pak jen zajít na pojišťovnu, nebo ji zaslat poštou.

Zajít přímo na pojišťovnu je samozřejmě nejjednodušší řešení. Vše zde s vámi vyřeší a vytisknout. Je ovšem pravda, že se vás mohou pokusit přesvědčit o jiných variantách, než je výpověď životní pojistky. Nezapomínejte, že pro výpověď je určitá výpovědní doba. Často je tato doba tříměsíční. Smlouvu můžete také bez větších problému vypovědět do 8 dnů od uzavření. Je tedy důležité podat výpověď životního pojištění včas, abyste nemuseli zaplatit za další období.

Ještě by se vám mohlo hodit...

* Jak dodanit zrušené životní pojištění?
* Životní pojištění k hypotéce: Praktický průvodce

výpověď životního pojištění

Co napsat v písemné žádosti pro výpověď životního pojištění?

Výpověď životního pojištění si můžete napsat i sami. Vzor výpovědi si můžete stáhnout níže.

Mohlo by vás zajímat

thajsko
Vánoční svátky pod palmami: Proč zvolit Thajsko jako zimní útočiště?
6.12.2023

Vánoční svátky jsou obdobím, kdy mnozí lidé touží po úniku z chladného a šedého zimního počasí do exotického ráje, kde mohou slavit pod palmami a na bílých písečných plážích. Jednou z atraktivních destinací pro zimní útočiště je Thajsko.

Světový den bez tabáku
Světový den bez tabáku: Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?
31.5.2023

Kouření je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví. Každý rok zabije více než 8 milionů lidí po celém světě. Ale co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit? V tomto článku se dozvíte, jak kouření ovlivňuje vaše tělo, jaké jsou výhody, když…

lyžování v čechách
Hory kolem Prahy: 9 míst, kam si zvládnete zajet po práci zalyžovat
12.12.2022

Není pokaždé jednoduché utrhnout se na celý víkend a vyrazit do Krkonoš. A dovolená v Alpách je skvělá, ale kolikrát za zimu se povede? Jestli jako my milujete lyžování, pojďte se s námi podívat na hory kolem Prahy. Dojedete tam i po práci.

lyžování v čr
10 tipů na nejlepší hory v ČR na lyžování
5.12.2022

Netrpělivě čekáte na první letošní lyžovačku? Počasí zatím moc sněhu nepřineslo, ale už teď můžete začít vybírat, kam vyrazíte. Máme pro vás tipy na nejlepší hory v ČR, kde si zalyžujete na sjezdovkách a projedete se i bílou stopou.