Menu

Životní pojištění k hypotéce: Praktický průvodce

Aktualizováno dne 2.10.2020

Připravili jsme pro vás přehled důležitých informací, které potřebujete vědět k životnímu pojištění v souvislosti s hypotékou.

Životní pojištění k hypotéce: Praktický průvodce
5 minut čtení
Životní pojištění

Pokud si berete hypotéku na bydlení a chcete mít jistotu, že v případě, kdy se jednomu z partnerů něco stane, stále budete schopni ji splácet, měli byste zvážit životní pojištění k hypotéce. Právě toto pojištění vám může pomoci v době, kdy kvůli nezvanému neštěstí přijdete o část příjmů a mohli byste se dostat do velmi nepříznivé situace.

životní pojištění k hypotéce

Jak funguje životní pojištění k hypotéce?

V prvé řadě vás možná zajímá, jak funguje životní pojištění? Jedná se o pojistnou smlouvu, která zaručuje, že pojišťovna pojistníkovi (či obmyšlené osobě) vyplatí sjednanou finanční částku v případě dlouhodobé pracovní neschopnosti, invalidity či smrti pojištěného.

Pokud pojištěnec zemře v průběhu trvání pojistky, peněžní podpora je vyplacena osobě obmyšlené uvedené při sepisování smlouvy. Pojistník pravidelně platí pojistné, díky kterému je zmíněná pojistka aktivní.

životní pojištění k hypotéce

Proč si sjednat životní pojištění k hypotéce?

Protože nikdy nevíte, co přinese budoucnost. Stačí chvilka nepozornosti v práci, opilý řidič nebo namrzlé schody a můžete skončit i trvale invalidní. Tím se vám samozřejmě omezí příjmy a vy tak nebudete moci splácet hypotéku.

Správně nastavené životní pojištění k hypotéce vám pomůže splatit hypotéku, a i financovat život po nehodě.

Tip! Životní pojištění si můžete samozřejmě sjednat i separátně. Podívejte se, kdo právě nabízí nejvýhodnější životní pojištění:

Porovnej životní pojištění

životní pojištění k hypotéce

Průměrné ceny životních pojištění k hypotéce

A jaká vás čeká, když si chcete pořídit životní pojištění k hypotéce, cena? Je třeba pamatovat na to, že uvedené ceny jsou čistě orientační a veškeré finální ceny závisí na vašich požadavcích. A dále na pracovní, rodinné a finanční situaci v okamžiku žádosti o pojištění.

Životní pojištění k hypotéce má různá nastavení a různé rozsahy krytí. Záleží jen na vás, zdali budete chtít pojistit proti všem eventualitám, nebo například jen pro případ smrti pojištěnce.

Měsíční pojistné kryjící hypotéku, smrt, invaliditu do II. stupně a denní dávku při pracovní neschopnosti od 61. dne může začínat na 700 Kč při klesající pojistné částce u pojišťovny Uniqa.

Pojištění při invaliditě až III. stupně, dodatečné pojištění na vážná onemocnění, pojištění smrti a samozřejmě krytí hypotéky u Kooperativy nebo Komerční pojišťovny pak vychází přibližně na 1 800 Kč. Rámcově se tedy životní pojištění k hypotéce pohybuje od 700 Kč i po částku 2 000 Kč.

V každém případě tento výdaj navíc k hypotéce zvažte. Může totiž představovat rozdíl mezi tím, že bydlíte ve svém, nebo řešíte krizovou životní situaci.

Tip! Další výhody a nevýhody hypoték během chvíle najdete v hypoteční kalkulačce, která porovnává aktuální nabídky trhu.

Vyzkoušejte hypoteční kalkulačku

Mohlo by vás zajímat

výpočet hypotéky
Jak na výpočet hypotéky? Maximální částka, kolik můžu dostat, výše úroku, podmínky pro zaměstnance a OSVČ
31.5.2023

Chcete vlastní bydlení a je vám přitom jasné, že se bez hypotéky neobejdete. Vyzkoušejte si výpočet hypotéky v klidu doma a ujasněte si základní pojmy ještě dříve, než se vydáte do banky žádat o úvěr.

hypotéka bez úspor
Hypotéka bez úspor: mýtus nebo realita?
29.5.2023

Bydlení ve vlastním je sen pro mnoho z nás. Současná inflace smrskává naše úspory, ceny nemovitostí míří nahoru a bydlení se stává hůře dosažitelné. Proto se stále více diskutuje hypotéka bez úspor. Je něco takového možné, nebo jde jen o nedosažitelnou…

uplatnění úroků z hypotéky
Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?
24.5.2023

Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění…

jak dlouho trvá vyřízení hypotéky
Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky? Co celý proces urychlí?
22.5.2023

O sjednání hypotéky podle posledních průzkumů aktuálně uvažuje 13 % Čechů. Chcete si vyřídit hypotéku i vy a být tak zase o krok blíž vysněnému bydlení? Pak vás možná zajímá odpověď na otázku, jak dlouho trvá vyřízení hypotéky.