porovnej24 logo
test

Životní pojištění k hypotéce: Praktický průvodce

29. 9. 2020 | Aktualizováno: 2. 10. 2020
|
Délka čtení: 5 min.

Připravili jsme pro vás přehled důležitých informací, které potřebujete vědět k životnímu pojištění v souvislosti s hypotékou.

Pokud si berete hypotéku na bydlení a chcete mít jistotu, že v případě, kdy se jednomu z partnerů něco stane, stále budete schopni ji splácet, měli byste zvážit životní pojištění k hypotéce. Právě toto pojištění vám může pomoci v době, kdy kvůli nezvanému neštěstí přijdete o část příjmů a mohli byste se dostat do velmi nepříznivé situace.

Jak funguje životní pojištění k hypotéce?

V prvé řadě vás možná zajímá, jak funguje životní pojištění? Jedná se o pojistnou smlouvu, která zaručuje, že pojišťovna pojistníkovi (či obmyšlené osobě) vyplatí sjednanou finanční částku v případě dlouhodobé pracovní neschopnosti, invalidity či smrti pojištěného.

Pokud pojištěnec zemře v průběhu trvání pojistky, peněžní podpora je vyplacena osobě obmyšlené uvedené při sepisování smlouvy. Pojistník pravidelně platí pojistné, díky kterému je zmíněná pojistka aktivní.

Proč si sjednat životní pojištění k hypotéce?

Protože nikdy nevíte, co přinese budoucnost. Stačí chvilka nepozornosti v práci, opilý řidič nebo namrzlé schody a můžete skončit i trvale invalidní. Tím se vám samozřejmě omezí příjmy a vy tak nebudete moci splácet hypotéku.

Správně nastavené životní pojištění k hypotéce vám pomůže splatit hypotéku, a i financovat život po nehodě.

Průměrné ceny životních pojištění k hypotéce

A jaká vás čeká, když si chcete pořídit životní pojištění k hypotéce, cena? Je třeba pamatovat na to, že uvedené ceny jsou čistě orientační a veškeré finální ceny závisí na vašich požadavcích. A dále na pracovní, rodinné a finanční situaci v okamžiku žádosti o pojištění.

Životní pojištění k hypotéce má různá nastavení a různé rozsahy krytí. Záleží jen na vás, zdali budete chtít pojistit proti všem eventualitám, nebo například jen pro případ smrti pojištěnce.

Měsíční pojistné kryjící hypotéku, smrt, invaliditu do II. stupně a denní dávku při pracovní neschopnosti od 61. dne může začínat na 700 Kč při klesající pojistné částce u pojišťovny Uniqa.

Pojištění při invaliditě až III. stupně, dodatečné pojištění na vážná onemocnění, pojištění smrti a samozřejmě krytí hypotéky u Kooperativy nebo Komerční pojišťovny pak vychází přibližně na 1 800 Kč. Rámcově se tedy životní pojištění k hypotéce pohybuje od 700 Kč i po částku 2 000 Kč.

V každém případě tento výdaj navíc k hypotéce zvažte. Může totiž představovat rozdíl mezi tím, že bydlíte ve svém, nebo řešíte krizovou životní situaci.

Hypotéka

Nejlepší hypotéka pro vás na míru

Tip! Další výhody a nevýhody hypoték během chvíle najdete v hypoteční kalkulačce, která porovnává aktuální nabídky trhu.

Sdílet článek

Související články

  • test
    31. května 2023|Porovnej24
    Jak na výpočet hypotéky? Maximální částka, kolik můžu dostat, výše úroku, podmínky pro zaměstnance a OSVČ

    Chcete vlastní bydlení a je vám přitom jasné, že se bez hypotéky neobejdete. Vyzkoušejte si výpočet hypotéky v klidu doma a ujasněte si základní pojmy ještě dříve, než se vydáte do banky žádat o úvěr.

  • test
    24. května 2023|Porovnej24
    Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?

    Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění úroků z hypotéky a úvěru v daňovém přiznání.

  • test
    22. května 2023|Porovnej24
    Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky? Co celý proces urychlí?

    O sjednání hypotéky podle posledních průzkumů aktuálně uvažuje 13 % Čechů. Chcete si vyřídit hypotéku i vy a být tak zase o krok blíž vysněnému bydlení? Pak vás možná zajímá odpověď na otázku, jak dlouho trvá vyřízení hypotéky.

  • test
    31. ledna 2023|Porovnej24
    Hypotéka pro OSVČ s paušálem – vše, co potřebujete vědět!

    Jakmile vstoupila v platnost paušální daň, byla pro mnohé podnikatele velkým lákadlem. Přinesla totiž výrazné zjednodušení administrace. Zádrhel ale nastal při jednáních o úvěrech a půjčkách. Je tedy hypotéka pro OSVČ s paušálem reálná? A na co se máte připravit?

  • test
    19. ledna 2023|Porovnej24
    Hypotéka pro mladé: Je výhodnější půjčit si od státu nebo banky?

    Věděli jste, že má v České republice hypotéku zhruba jeden milion Čechů? Podle nejnovějších průzkumů zájem o hypotéky ani přes vysoké úrokové sazby a rekordní ceny nemovitostí neklesá. O sjednání hypotéky uvažuje 13 % lidí, často se jedná o lidi pod 36, případně pod 40 let, kterých se týká hypotéka pro mladé.

  • test
    27. prosince 2022|Porovnej24
    Jaké topení do starého domu?

    Zajímá vás, jak vyřešit topení ve starší stavbě? Podívejte se na naše tipy a zjistěte, jaké topení do starého domu bude nejideálnějším.

  • test
    20. prosince 2022|Porovnej24
    Levné bydlení: Jak ho v dnešní době sehnat?

    Kroutíte hlavou nad astronomickými cenami domů a bytů a nedokážete pochopit, jak někdo může prodávat či pronajímat obyčejný byt za cenu luxusního paláce? Najít levné bydlení není v dnešní době snadné, ale rozhodně ne nemožné. Poradíme, jak sehnat levnou nemovitost, nebo cenově přijatelný nájem.

  • test
    11. listopadu 2022|Porovnej24
    Hypotéka na 40 let: Jaké výhody přináší? Které banky ji nabízí?

    Existují dva typy lidí. Ti, kteří chtějí mít hypotéku co nejdřív z krku a zvolí krátkou dobu splácení a vysoké měsíční splátky. Hypotéku tudíž splatí dříve, ale za cenu pořádně sešněrovaného rozpočtu, ve kterém mnohdy není ani na nákup nového automobilu nebo dovolenou v cizině. A pak jsou tu ti, kteří se nechtějí po finanční stránce stresovat a raději splácejí déle, zato v nižších měsíčních splátkách. Pro takové může být zajímavá hypotéka na 40 let.

  • test
    15. září 2022|Porovnej24
    Rozvod a hypotéka: Jak vyřešit vyvázání z hypotéky po rozchodu?

    Málokdo vstupuje do manželství či vztahu s obavou, že partnerství jednou skončí. Když vztah ztroskotá, pár to zasáhne nejen po emocionální, ale i finanční stránce. Zvláště pokud mají společný úvěr na bydlení. Jak se dá po peněžní stránce zvládnout rozvod a hypotéka?

  • test
    09. září 2022|Porovnej24
    Úvěr na fotovoltaiku: Která banka poskytne ten nejlepší?

    Domácí fotovoltanická elektrárna může pomoci řešit svízelnou situaci s rostoucími cenami energií. Otázkou je, jak ji bezpečně financovat. Jaký zvolit úvěr na fotovoltaiku? Bude lepší hypotéka nebo klasický spotřební úvěr? A je rozdíl mezi bankami? Pojďme hledat odpovědi.