porovnej24 logo
test

Vystoupení z EU: Co by ve skutečnosti znamenalo pro Česko?

12. 5. 2021 | Aktualizováno: 17. 5. 2021
|
Délka čtení: 11 min.

V posledních letech je vystoupení z EU živě diskutovaným tématem. Znamenalo by to pro Česko vytouženou svobodu, nebo ekonomickou katastrofu? Protože jsme finanční portál, zaměřili jsme se na peněžní dopady, které by Czexit, tedy odchod z Evropské unie způsobil.

Mnohé státy mají tendenci družit se do větších unií. Kromě Evropské unie ve světě existuje několik dalších politických, ekonomických či vojenských uskupení, jejichž cílem je vzájemný obchod, spolupráce či vojenská ochrana.

Představme si situaci, kdyby Česko následovalo příklad Velké Británie a rovněž opustilo evropské společenství. Co by následovalo po našem vystoupení z EU?

Czexit a zdražení cen zboží

45 % našeho dovozu je realizováno v rámci evropských zemí. České podniky tudíž nejsou při dovozu zatěžovány přílišnými administrativními a celními náklady. V případě našeho odchodu z Evropské unie by se dovoz zboží prodražil, což by se promítlo do cen potravin, elektroniky a dalších produktů.

Mnozí protievropští aktivisté argumentují tím, že Czexit by posílil potenciál českých firem - kdyby nebyly závislé na dovozu, spoustu produktů by musely vyrobit v Česku. To je sice fakt, ale i tak by se ceny zboží výrazně zdražily. Omezení dovozu by znamenalo nižší konkurenci mezi jednotlivými produkty. Nižší konkurence znamená menší výběr zboží (či dokonce jeho nedostatek), což jde opět ruku v ruce se zdražováním cen.

Vyšší nezaměstnanost při vystoupení z EU

Mnohé české firmy jsou závislé na obchodu se zahraničím. V březnu vzrostl meziroční vývoz českého zboží o 29,2 % (na 374,1 mld. Kč) a dovoz o 22,8 % (na 355,6 mld. Kč). Největší nárůst u vývozu zaznamenáváme u následujích zemí:

  • Francie o 51,9 %

  • Španělsko o 45,1 %

  • Belgie o 43,6 %

Vývoz do Německa byl vyšší o 27,4 % a na Slovensko o 18,3 %.

„Zahraniční obchod se zbožím v březnu dosáhl historicky nejvyšší hodnoty ve sledovaném měsíci. Vysoká byla i meziroční tempa růstu, která však byla ovlivněna nízkou srovnávací základnou loňského března ovlivněnou opatřeními proti šíření koronaviru. Data jsou ale příznivá i ve srovnání s březnem 2019 a tendenci oživení potvrzuje i porovnání celého prvního čtvrtletí se stejným obdobím 2019. Výsledek zahraničního obchodu v březnu příznivě ovlivnil zj. nárůst vývozu automobilůnárůst vývozu automobilů, elektrických zařízení, počítačů, elektrických a optických přístrojů. Vyšší tempo růstu vývozu, než dovozu se kladně promítlo do výsledku obchodní bilance, která skončila přebytkem,“ uvedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Martina Tauberová.

Zvláště na obchodu se zeměmi Evropské unie je závislé velké množství českých firem, které využívají možnosti volného obchodu. Kdyby o tuto výhodu s Czexitem přišly, mnohé z nich by zkrachovaly, nebo výrazně snížily objemy své produkce. To by znamenalo hromadné propouštění zaměstnanců. Odhaduje se, že o práci by přišly statisíce Čechů.

Zhoršení ekonomické úrovně země

Vystoupení z EU by vedlo rovněž k odchodu mnoha zahraničních investorů. V Česku jsou významnými investory například Japonsko či Německo. Odchod investorů by vedl k dalšímu masivnímu propouštění zaměstnanců a zhoršení ekonomické situace Česka. Někteří experti dokonce tvrdí, že po odchodu z Evropské unie by ekonomická úroveň České republiky klesla na úroveň Běloruska či Ukrajiny.

Dopad Brexitu na Velkou Británii

Jak by Czexit vypadal si můžeme představit i na základě aktuálních dat po Brexitu. Podle ONS, britského národního statistického úřadu vypadala meziroční ekonomická čísla v únoru 2021 následujícím způsobem:

  • Export do EU: - 14,4 %

  • Export do ostatních zemí světa: - 21,3 %

  • Import z EU: - 12,5 %

  • Import z ostatních zemí světa: + 18,3 %

Tip!

Tip! Jak vypadá aktuální kurz libry můžete zjistit v měnové kalkulačce a kurzovním lístku ZDE.

Ztížené pracovní uplatnění v cizině

V současné době může kterýkoliv Čech, který je nespokojen se svým platem, zvednout kotvy a jet pracovat do některé ze zemí západní Evropy, kde si vydělá i trojnásobek českého platu. Kdybychom nebyli součástí evropského spolku a podpořili Czexit, vycestování do ciziny za prací by bylo mnohem obtížnější, v některých státech dokonce nemožné.

Cestovní pojištění

Cestujte s klidem na duši již od 7 Kč/den

Tip! Do ciziny za prací bez cestovního pojištění ani ránu! Věděli jste, že si ho můžete pořídit už od 7 Kč na den? Stačí jedním klikem srovnat nabídky jednotlivých pojišťoven:

Studium v zahraničí zdarma

Dříve si studium v zahraničí mohly dopřát pouze děti z milionářských rodin. V současné době může prožít rok v Paříži, Londýně či jiném evropském městě i student z chudé rodiny. Tisíce českých studentů využívají program Erasmus+, díky kterému můžou zcela zdarma studovat v cizině, zdokonalit si cizí jazyk, prožít nezapomenutelné dobrodružství a v neposlední řadě získat cennou zkušenost, která se jim jednou může hodit při hledání práce.

Přestože většina těchto studijních programů je realizována v rámci vysokoškolského studia, existují i výměnné stáže pro studenty středních škol. Pro ty, kteří by se chtěli podívat dál, organizuje Evropská unie program Erasmus Mundus, v rámci kterého můžou studenti okusit život i na jiných kontinentech.

Vystoupení z EU by znamenalo omezení, či dokonce zrušení těchto zajímavých příležitostí.

Tip!

Tip! Pokud plánujete pro sebe nebo své děti studium v zahraničí, mohly by se vám ještě hodit naši další průvodci:

* Nejzajímavější letní jazykové tábory v zahraničí
* Ubytování zdarma: 6 tipů na život bez nájmu

Omezený přístup k evropským dotacím

Přestože mnohé evropské dotace se staly terčem kritiky pro jejich neužitečnost, stále existuje množství firem, obcí i soukromých osob, kterým dotace výrazně pomohly. O dotace může zažádat i malá firma a využít tak finanční injekce a poradenských služeb.

Evropské dotace pomohly s rozvojem mnoha firem, vybudováním staveb mnoha obcí, či vybudováním řady zajímavých projektů a neziskových organizací. Evropské dotace pomohly i v oblasti rozvoje zemědělství. Czexit neboli vystoupení z EU by odřízlo přístup k těmto dotacím a přišli bychom tak o zajímavou možnost financování.

Sdílet článek

Související články

  • test
    04. prosince 2023|Porovnej24
    Bobování se vrací do hry: TOP 10 bobovacích drah v Česku i za hranicemi

    Bobování je opět trendy: Ať už vyrážíte na poslední chvíli, nebo plánujete zimní radovánky a dovolenou v předstihu, zařaďte na program také sáňkování a bobování. Na nejlepších drahách v Česku je to totiž parádní zábava i pro dospělé.

  • test
    02. listopadu 2023|Porovnej24
    Kdy jsou dušičky? Jak se slaví u nás a ve světě?

    Dušičky jsou bezesporu jedním z nejvýznamnějších a nejpopulárnějších svátků u nás. Památku všech zemřelých dodržuje okolo 80 % lidí v České republice, rozhodně ale není jediným oblíbeným svátkem v tomto období. Víte, kdy jsou Dušičky, svátek Všech Svatých nebo Halloween? Uděláme vám v tom jasno.

  • test
    31. října 2023|Porovnej24
    15 destinací, kde oslavíte ten nejstrašidelnější Halloween!

    Halloween je svátkem, který je nejvíce rozšířený v anglosaských zemích, čím dál tím větší oblibě se však těší také v České republice. A oblibu má nejenom u dětí, ale také dospělých, kteří mají možnost obléknout si strašidelné kostýmy a ozdobit svůj domov vydlabanými dýněmi.

  • test
    12. července 2023|Porovnej24
    Kypr: Jak se vyhnout přeplněným plážím a najít skryté poklady?

    Kypr je ostrov slunce, idylických pláží a bohatého kulturního dědictví. Tato malebná destinace ve východním Středomoří láká návštěvníky svým teplým a příjemným podnebím, které nabízí dlouhé slunečné dny a jasně modré nebe.

  • test
    10. července 2023|Porovnej24
    Jak prožít nezapomenutelné léto ve Finsku? 7 tipů, co vidět a dělat

    Navštivte Finsko a objevte kouzlo finského léta! Čeká na vás nezapomenutelná dovolená. Užijte si léto v přírodě, navštivte sauny i historická města. Nevynechejte ani tajemné Laponsko a malebné národní parky. Užijte si pikniky u jezer, sledujte polární záři a ochutnejte finskou kuchyni.

  • test
    05. července 2023|Porovnej24
    Váha zavazadla do letadla: Jak se liší podle leteckých společností a destinací?

    Po napjatých letech s omezeným cestováním vás možná přepadla chuť zaletět na pořádnou dovolenou. Pokud letíte poprvé po dlouhé době, vyvstává ohledně cest letadlem mnoho otázek. Některé se určitě točí kolem zavazadel. V tomto článku si řekneme, jaká je povolená velikost a váha zavazadla do letadla.

  • test
    03. července 2023|Porovnej24
    Cestovní pojištění 2023: Nejvíce navštěvované země a nejoblíbenější pojišťovny

    Blíží se doba dovolených a ať už se chystáte letecky do exotické destinace, či autem kousek za hranice – nezapomeňte na dobré cestovní pojištění pro sezónu 2023. Pojišťovny i letos přicházejí s pestrou nabídkou produktů. Při výběru toho vhodného pro vás a vaši rodinu se můžete inspirovat naším článkem. Konkrétní nabídku dané pojišťovny si ale vždy před pořízením pojištění ověřte. Podmínky se mohou vyvíjet v čase.

  • test
    07. června 2023|Porovnej24
    Arménie: Cestovatelský průvodce pro malé i velké dobrodruhy

    Celý týden na pláži, do toho jeden celodenní výlet s průvodcem v autobuse. Ještě návštěva doporučeného kostela, zámku, přírodní památky. Ne každý je nastavený na takové cestování. Proto se nechte zlákat do méně turisticky známé Arménie.

  • test
    05. června 2023|Porovnej24
    Irsko: země zelených luk, piva a leprikónů. Jak si užít ostrov jako místní obyvatelé?

    Irsko máme spojené se sytě zelenou barvou a kovově šedou oblohou, ze které bude co nevidět pršet. Z každého koutu země na vás dýchne buď nevídaná historie nebo naopak přírodní úkaz. Přečtěte si, co stojí za to navštívit.

  • test
    17. května 2023|Porovnej24
    10 důvodů, proč je Portugalsko ideální destinací pro vaši dovolenou

    Portugalsko je ideálním místem pro dovolenou plnou slunce, moře, kultury a zábavy. Přečtěte si, co vás čeká v této nádherné zemi a co si při její návštěvě nenechat ujít.