Menu

Žádost o řidičský průkaz: Co s sebou a odpovědi na další často kladené otázky

Aktualizováno dne 7.10.2021

Absolvovali jste nedávno úspěšně autoškolu a po oslavách přemýšlíte, jak na žádost o řidičský průkaz a co s sebou? Nebo vás čeká výměna řidičáku po letech a nevíte, jaké jsou aktuální postupy při vyřizování řidičského průkazu?

Žádost o řidičský průkaz: Co s sebou a odpovědi na další často kladené otázky
8 minut čtení
Povinné ručení

Náš článek “Žádost o řidičský průkaz - co s sebou” vás provede postupem, jak a kde si zažádat o řidičský průkaz po autoškole, jak se provádí rozšíření řidičského průkazu, ale také jak si o řidičský průkaz zažádat online. Pokud už řidičský průkaz vlastníte, rozhodně si ho vezměte do rukou a zkontrolujte si jeho platnost. Není nic zbytečnějšího než pokuta za propadlé řidičské oprávnění. Výměna je přitom otázka chvilky.

autoškola

Žádost o řidičský průkaz co s sebou?

Seznam věcí, které potřebujete k žádosti

Na daném úřadě je potřeba předložit:

  • občanský průkaz (v případě ztráty občanského průkazu může být cestovní pas),
  • cizinec předkládá povolení k pobytu,
  • doklad o obvyklém bydlišti (potvrzení o přechodném bydlišti), pokud si jdete řidičák vyřídit v oblasti mimo své trvalé bydliště,
  • původní řidičský průkaz žadatele (pokud jej vlastníte a neztratili jste ho).

Formulář pro žádost o vydání řidičského oprávnění je k dispozici jen na místě, není možné stáhnout si jej z webu a předvyplnit doma. Žádost je z výroby opatřena evidenčním číslem a barkódem.

Do kategorie “žádost o řidičský průkaz co s sebou” už nepatří fotografie. Fotografii na řidičský průkaz si pořídí pracovník digitálně přímo na úřadu.

Žádost o řidičský průkaz pro nové řidiče

Žádost o řidičský průkaz: co s sebou po absolvování autoškoly? Kromě výše uvedeného je potřeba předložit:

  • posudek o zdravotní způsobilost,
  • čestné prohlášení, že řidičské oprávnění nebylo v jiném členském státě pozastaveno nebo odejmuto,
  • doklad o odborné způsobilosti (ne starší 6 měsíců).

V případě ztráty nebo krádeže řidičského průkazu je dobré doložit policejní protokol. Postupuje se dále stejně jako v případě výměny řidičského průkazu před uplynutím platnosti. Na úřadu se vystaví potvrzení o oznámení ztráty, odcizení, poškození nebo zničení řidičského průkazu, které žadateli umožňuje ve lhůtě 30 dní řídit vozidlo.

Tip! Nezapomeňte, že kromě řidičského průkazu potřebujete mít k jízdě v autě i povinné ručení. To nejvýhodnější získáte porovnáním nabídek pojišťoven, stačí pár kliků:

Povinné ručení od 1009 Kč

oprávnění k řízení motorového vozidla

Poplatky a lhůty k vydání řidičáku

Kdy dostanete řidičský průkaz?

Lhůta pro vyřízení řidičského průkazu je 20 dní. Ve lhůtě do 5 pracovních dnů může být vydán řidičský průkaz pouze držiteli řidičského oprávnění, který si jej po výcviku a zkoušce rozšiřuje.

Poplatky, které zaplatíte

  • 200,- Kč při prvním udělení řidičského oprávnění,
  • 200,- Kč při rozšíření stávajícího řidičského oprávnění,
  • správní poplatek ve výši 700,- Kč při rozšíření stávajícího řidičského oprávnění (lhůta vydání řidičského průkazu do 5 pracovních dnů).

žádost online

Kde podat žádost o řidičský průkaz?

Řidičský průkaz je nutné vyřídit na registru řidičů osobně, zastoupení není možné. Řidičské průkazy se vyřizují na úřadech s rozšířenou působností, nemusí se tedy jednat o úřad v místě trvalého bydliště. Jde o stejný úřad, kde se vyřizuje uložení značek do depozitu.

Od úterý 1. června 2021 je možné oficiálně podat žádost o výměnu svého řidičského průkazu elektronickou cestou přes Portál občana. Tímto způsobem je možné vyměnit průkaz v případě uplynutí platnosti nebo blížícího se konce platnosti řidičského průkazu, ne však dříve než 90 dnů před koncem platnosti. Do Portálu občana je ovšem třeba mít zřízený přístup - (NIA ID, Mobilní klíč eGovernmentu, bankovní identita…). Podmínkou je také mít připojenu datovou schránku fyzické osoby.

lhůta na podání žádost

Do kdy podat žádost o řidičský průkaz?

Řidičské průkazy mají platnost 10 let. Po uplynutí platnosti nejste oprávněni řídit. O výměnu řidičského průkazu je možné požádat nejdříve 3 měsíce (90 dnů) před koncem platnosti. Na 5 let je omezen řidičský průkaz s oprávněním pro skupinu C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E, ostatní jsou s platností 10 let.

Vyřízení řidičského průkazu patří do kategorie těch jednodušších administrativních úkonů. Stejně tak i co s sebou na žádost o řidičský průkaz je poměrně nenáročné a obvykle není potřeba další zařizování. Do dalších kilometrů vám přejeme šťastnou cestu.

Tip! Ačkoliv havarijní není povinné, je dost užitečné. Porovnejte během 2 minut havarijní pojištění a vyberte si nejvýhodnější právě pro vás.

Porovnej havarijní pojištění

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…