Menu

Zanzibar: Co vidět? Kam za nej plážemi? Kdy vyrazit? Jaké restaurace navštívit?

Aktualizováno dne 4.7.2022

Zanzibar patří politicky pod Tanzanii. Rozdíly v podnebí i historickém vývoj mezi Tanzanií a Zanzibarem jsou obrovské. Zanzibar si zachoval spíše tradiční ráz a zatím není tolik turisticky poznamenaný. Nechte se také zlákat na Zanzibar. Co vidět?

Zanzibar: Co vidět? Kam za nej plážemi? Kdy vyrazit? Jaké restaurace navštívit?
16 minut čtení
Cestovní pojištění

Zanzibar se nachází na východ od afrického pobřeží v Indickém oceánu. Jde o souhrnný název dvou ostrovů. Severní ostrov se jmenuje Pemba a jižní ostrov Zanzibar (svahilsky Unguja). Na Zanzibar můžete vyrazit s cestovkou v rámci zájezdu s odletem z Prahy. Na vlastní pěst počítejte s tím, že přímé lety z Prahy nenajdete. Letenky Zanzibar - Praha jsou vždy s mezipřistáním. To je ale jen drobná vada na kráse. Sami se přesvědčíte v našem článku na téma Zanzibar: Co vidět?

zanzibar hotel

Zanzibar: Počasí

Počasí Zanzibaru je stabilní. Po celý rok se průměrná teplota na Zanzibaru pohybuje mezi 26 a 29 °C. Teplé zůstává celoročně i moře, má zhruba 25 °C. Od dubna do května zde panuje období dešťů, od ledna do března je období sucha. Ideální období pro dovolenou je červen až říjen. Zanzibar je vyhledávaný také mezi lednem až březnem. Ideální místo pro vánoční dovolenou?

Měsíc Průměrná teplota vzduchu ve stínu Průměrná teplota vody Množství srážek
Leden 29 °C 28 °C 89 mm
Únor 29 °C 28 °C 56 mm
Březen 28 °C 29 °C 153 mm
Duben 27 °C 29 °C 401 mm
Květen 27 °C 28 °C 255 mm
Červen 26 °C 27 °C 68 mm
Červenec 26 °C 26 °C 48 mm
Srpen 26 °C 26 °C 47 mm
Září 27 °C 26 °C 50 mm
Říjen 27 °C 26 °C 97 mm
Listopad 28 °C 28 °C 226 mm
Prosinec 28 °C 28 °C 194 mm

zanzibar

Zanzibar: Co vidět?

Například Stone Town je historická část hlavního města Zanzibar City. Dodnes je v tomto místě zachována koloniální minulost v podobě úzkých uliček, oprýskaných domů i honosných paláců. Zažijete zde starobylou Perskou říši a moderní svět v podobě různě natažených a zamotaných kabelů.

Tip! Před cestou do Zanzibaru si nezapomeňte vyřídit cestovní pojištění. Dnes už nemusíte nikam chodit, jednoduše ho vyřídíte online z pohodlí domova zde:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

1.) Palác zázraků (House of Wonders)

Palác si nechal v roce 1883 postavit sultán Barghaš. Na tehdejší dobu byl vybaven opravdu velmi moderně a šlo o největší dům východní Afriky. Už tehdy v něm byla elektřina, voda i výtah. V současné době je zde sbírka zanzibarské minulosti. Otevřeno však již několik let není.

2.) Old Fort

Kde to ale opravdu žije, je arabská pevnost Old Fort, dřívější obranná bašta. Nachází se hned vedle Paláce zázraků. Aktuálně je místem hudebních i divadelních festivalů.

3.) Old Dispensary

Za nejkrásnější stavbu Zanzibar City se považuje stará ošetřovna, která je postavena v indickém stylu. Odkaz Indie je jednoznačně vidět na zdobených vyřezávaných dveřích, které jsou opatřeny ostny. Máte důkaz, že dům obývala bohatá indická rodina a ostny sloužily jako ochrana nemovitosti proti rozzuřeným slonům. Ve videu jí můžete vidět pod číslem 3.

4.) Mercury House

Milovníci skupiny Queen si zajisté nenechají ujít místo, kde Freddie Mercury prožil prvních 17 let života. Tehdy se jmenoval Farrokh Bulsara. Památku na něj nese Mercury House. Nečekejte velkolepé muzeum. Jen dům s oprýskanou fasádou a fotografiemi na zdi.

5.) Slave Market

Zanzibar byl místem intenzivního obchodu s otroky. Temná minulost, která se odehrávala před ani ne 150 lety vás dožene v místě zvaném Slave Market. Toto místo nahání husí kůži a zůstane vám na něj zážitek na celý život.

6.) Zanzibar: Národní park

Co ještě vidět na Zanzibaru? Byla by ohromná škoda vynechat přírodu. S průvodcem se v džungli můžete kochat, nebo se bát, zvláštních stonožek, nádherných motýlů, žab a divných prasátek bushbabies. V národním parku Jozani Forest zcela jistě potkáte endemické opice červený colobus. Nejsou plaché a spíš si vás vyhledají ony, než abyste je museli stopovat. Také se rády fotí, tak pozor na aparáty a telefony. Strašidelně na vás zapůsobí mangrovový les. Stromy čerpají živiny ze slané vody. Kořeny jsou zapuštěny vzduchem až do vody, kde se mezi nimi proplétají různobarevní krabi.

7.) Mnemba island

Zanzibar i jeho okolí vás opravdu okouzlí. Takto vypadá ta pravá dovolená u moře. A proto si nenechte ujít ani okolí ostrova, které osloví jak plážové povaleče, potápěče tak i dobrodruhy. Potápění je právě jeden z těch zážitků, který si málokdo nechá ujít. Platí to i pro začátečníky. Z pláže Nungwi se pořádají výlety za krásami korálových ostrovů, murénami, chobotnicemi, nebo dokonce za delfíny.

8.) Ostrov Changuu - Prison Island (ostrov vězňů)

Šlo o ostrov s vězením pro vzdorující otroky a následně pro osoby se žlutou zimnicí. Odhlédneme-li od této minulosti, jde o ostrov s krásnými modrými lagunami i orientální pevností. Nakrmte, podrbejte za krkem a foťte místní obyvatele. Kde jinde si to můžete dovolit? Místní želvy obrovské za to budou jen rády.

pláže v zanzibaru

Zanzibar: Kam za nej plážemi?

Na Zanzibar se jezdí koupat. Kdo by přijel na Zanzibar a nezašel se vykoupat do oceánu? Je potřeba dobře plánovat, kam se jdete koupat. Mezi jednotlivými pobřežími je velký rozdíl.

Tip! V Zanzibaru vás potěší nejen krásné počasí, ale i dlouhé písečné pláže! Připravte se na ně s cashbackem - službou, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Na tuto exotickou dovolenou se bude hodit:

* Kvalitní opalovací krémy s až 10% cashbackem na webu DrMax.cz
* Nové plavky s 8% cashbackem v eshopu Lindex.com
* Plážové oblečení s 12% cashbackem na Sinsay.com
* Pantofle, sandály nebo žabky od Eobuv.cz s až 8% cashbackem
* Čepice, klobouky nebo kšiltovky s až 15 % za nákup zpět na AboutYou.cz

9.) Pláž Nungwi

Severní pobřeží není tolik zasaženo odlivem a přílivem, hladina je poměrně stabilní. Moře je na severu azurově modré a písek je téměř bílý. Pokud je jen jediná pláž, kterou byste měli na Zanzibaru navštívit, pak právě Nungwi. Říká se, že na ní budete mít pocit jako byste byli v Thajsku. Pro klidný oceán je sever z celého Zanzibaru turisticky nejvyhledávanější. Přímo na pláži se nachází známý resort Sandies Baobab Beach Zanzibar. Pokoje jsou umístěny v přírodě a obklopeny jsou stromy baobabu.

10.) Pláž Jambiani

Východní pobřeží je výrazně ovlivněné přílivem a odlivem. Po přílivu zůstávají na pobřeží malé vodní laguny. Oceán ustupuje až o kilometr. Odliv odhalí velké množství vodních živočichů. Je to místo pro objevitele mořského života. Kromě toho je východní pobřeží protkáno nádhernými sceneriemi a korálovými útesy. Na východě počítejte s větším větrem a mírně chladnější vodou. Je však ideálním místem pro kite a windsurfing.

11.) Kizimkazi

Při hledání klidu od ostatních turistů a poklidného šnorchlování a plavání byste měli vyrazit na jih do Kizimkazi. Žádné turistické komplexy nečekejte, jen malé místní restaurace. Tady prostě zvolníte. Kizimkazi je vesnička, ze které můžete zkusit podniknout výlet za delfíny. Šnorchlování patří mezi oblíbené kratochvíle také v Egyptě.

zanzibar restaurace

Nejlepší restaurace, Zanzibar

Jednou z povinností, když jste na Zanzibaru, je návštěva tamní restaurace. Kuchyně je výborná. Nejde jen o ryby. Milovníci rybích specialit si zde sice přijdou na své, ale rozhodně bude jídlo zážitkem i pro nemilovníky ryb. Vybírat můžete z čerstvého ovoce a zeleniny, maso je pod vlivem indické kuchyně kořeněné a voňavé. Setkáte se s kokosovým mlékem, kari a často se servíruje rýže.

Věděli jste, že... snovou dovolenou v Zanzibaru můžete vyřešit půjčkou? Tu nejlepší najdete srovnáním aktuálních nabídek trhu zde:

Najděte nejlepší půjčku na dovolenou

12.) Lukmaan Restaurant 

Vyzkoušejte restaurace v Zanzibar City. Za zmínku stojí např. Lukmaan Restaurant, zde se najíte za relativně rozumnou cenu a pokud nemáte hlad, rozhodně se vyplatí zde zastavit aspoň na drink.

13.) Forodhani Gardens

Po setmění se v Zanzibar City otevírá street food trh Forodhani Gardens. Vybírejte, ochutnávejte. Zde vám ale rozhodně radíme, nejdřív se zeptejte na cenu. Pokud si budete chtít něco objednat, vždy se vyplatí si nejdříve u obchodníka zjistit na kolik vás dané jídlo vyjde, jinak můžete být nemile překvapeni. 

Oslovil vás Zanzibar? Co vidět již víte, tak vzhůru za dobrodružstvím. Nezapomeňte na zadní vrátka a sjednejte si cestovní pojištění. Exotika, potápění i cestování se mohou nechtěně zvrtnout.

Tip! Na takto dalekou cestu si rozhodně nezapomeňte zkontrolovat pasy a pořádně zabalit kufry. 

Vyřízení pasu pro děti i dospělé: Co vše si připravit a kam jít?
Pas pro miminko: Kde a jak přesně ho zařídit?
Zakázané předměty v odbaveném zavazadle a příruční tašce

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…