Menu

Životní pojištění se spořením: Přehled všech nabídek trhu

Aktualizováno dne 24.1.2022

Životní pojištění je praktické pojištění, které poskytuje finanční ochranu pro rodinu pojištěného. Důležité je především v případě, kdy na příjmu (nebo na jeho podstatné části) takto pojištěné osoby je závislá celá rodina. Negativně se nám zapsalo v paměti životní pojištění se spořením, které se hlava nehlava nabízelo od devadesátých let.

Životní pojištění se spořením: Přehled všech nabídek trhu
8 minut čtení
Životní pojištění

Od životního pojištění totiž neočekáváme pouze základní pojistnou ochranu, ale i zisk. Musíme si však uvědomit, že u životního pojištění je zisk až vedlejší přínos. Nemělo by rozhodně jít o primární prostředek, jak naložit s úsporami a očekávat jejich zhodnocení. Životní pojištění se spořením by se i přes spořící složku mělo vnímat především jako produkt pro zajištění sebe i blízkých. Jak tedy funguje životní pojištění se spořením?

Životní pojištění

Životní pojištění

Životní pojištění asi není třeba dlouze představovat. Prostřednictvím tohoto pojištění kryjete rizika úrazu, nemoci a zajišťujete prostřednictvím něj jak sebe, tak vaši rodinu nebo blízké. Kupujete si tak jistotu, že vám a vaší rodině pojišťovna pomůže pokrýt finanční výdaje v souvislosti s vaším úrazem nebo dokonce smrtí. Jak si správně nastavit životní pojištění? Přečtěte si naše rady.

Tip! Podívejte se, jaké výhody má životní pojištění pro vás i pro vaše blízké. U nás naleznete odpovědi na otázky jako: Jak nastavit životní pojištění? Pro koho je? Anebo proč ho vůbec mít.

Spočítejte si životní pojištění

nemocniční postel

Typy životního pojištění

V základní podobě, kde pojištění poskytuje pouze pojistnou ochranu jde o rizikové životní pojištění. V něm není zahrnuto nic více, než právě pojištění. Pokud se nic nestane, po jeho ukončení nic nedostanete. Na druhou stranu při jeho zrušení o žádné další peníze nepřijdete. Toto pojištění se využívá při zajišťování úvěru.

Mezi nejběžnější druhy životního pojištění patří:

Oproti úrazovému pojištění kryje životní pojištění nejen úraz, ale i nemoci a v souvislosti s tím i invaliditu.

Životní a úrazové pojištění

Životní pojištění se spořením

Životní pojištění se spořením je takové, které kromě složky rizikové (pojistné) zahrnuje i rezervotvornou složku. Obvykle je s tímto typem pojištění spojena vyšší měsíční platba než kolik byste zaplatili u životního pojištění pouze s rizikovou složkou.

Investiční životní pojištění investuje část vašich prostředků, které nenasměrujete na pojistnou část, do podílových fondů. Za zhodnocení v těchto podílových fondech pojišťovna neručí. Můžete tak své prostředky příjemně zhodnotit, ale můžete také významně prodělat. Tento typ pojištění bývá také spojen s poplatky za správu a odkupy investic. Ideální je, abyste se o vaše investované prostředky zajímali a sledovali vývoj investic.

Investiční složku investičního životního pojištění si můžete zvolit jednorázovou (v podobě mimořádného pojistného), nebo ji sjednat s pravidelnou investiční složkou. Rozložení prostředků je možné v průběhu pojištění měnit i podle míry podstupovaného rizika.

Kapitálové životní pojištění je to, co nejčastěji chápeme pod pojmem životní pojištění se spořením. Část vložených prostředků se u něj zhodnocuje tzv. technickou úrokovou mírou. Prostředky se vyplácí ale až v případě vašeho dožití. Míra zhodnocení je garantovaná a vy se po sjednání pojištění nemusíte už o nic starat. Při předčasném vypovězení o prostředky z velké části přijdete.

život na vozíčku

Nejvýhodnější životní pojištění se spořením

Jak se vyznat v nabídce a vybrat nejvýhodnější životní pojištění se spořením? Ideální je porovnat si nabídky ve srovnávači pojištění. Pojišťovací poradci se orientují na jednu společnost, jejíž produkty podporují. Pro váš přehled a srovnání bude nejlepší začít se srovnávačem. Cenově se právě se srovnávači dostanete na velmi zajímavé ceny.

  Rizikové životní pojištění Investice Kapitálové životní pojištění
Allianz pojišťovna trvalé následky úrazu až do výše 800 % Investiční fondy  
MetLife až 6 dalších osob v rámci jedné smlouvy Investiční strategie  
Uniqa pojišťovna v rámci jedné smlouvy až 8 pojištěných osob Vývoj fondů  
Generali pojišťovna webová aplikace pro stanovení diagnóz Fond fondů vyvážený, Dynamický fond fondů, Fond konzervativní úroková sazba za 2. pololetí 2021 byla navýšena na 1,5 % p. a.
Kooperativa zdarma včetně pojištění rizikových sportů Přehled fondů Podíly na zisku z let minulých

Mějte na paměti, že životní pojištění neslouží primárně ke spoření. Jde o pokrytí neblahých událostí, které vás v životě potkají. Životní pojištění se spořením nabízí příjemnou tečku v případě, že se dožijete stanovené doby.

Mohlo by vás zajímat

thajsko
Vánoční svátky pod palmami: Proč zvolit Thajsko jako zimní útočiště?
6.12.2023

Vánoční svátky jsou obdobím, kdy mnozí lidé touží po úniku z chladného a šedého zimního počasí do exotického ráje, kde mohou slavit pod palmami a na bílých písečných plážích. Jednou z atraktivních destinací pro zimní útočiště je Thajsko.

Světový den bez tabáku
Světový den bez tabáku: Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?
31.5.2023

Kouření je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví. Každý rok zabije více než 8 milionů lidí po celém světě. Ale co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit? V tomto článku se dozvíte, jak kouření ovlivňuje vaše tělo, jaké jsou výhody, když…

lyžování v čechách
Hory kolem Prahy: 9 míst, kam si zvládnete zajet po práci zalyžovat
12.12.2022

Není pokaždé jednoduché utrhnout se na celý víkend a vyrazit do Krkonoš. A dovolená v Alpách je skvělá, ale kolikrát za zimu se povede? Jestli jako my milujete lyžování, pojďte se s námi podívat na hory kolem Prahy. Dojedete tam i po práci.

lyžování v čr
10 tipů na nejlepší hory v ČR na lyžování
5.12.2022

Netrpělivě čekáte na první letošní lyžovačku? Počasí zatím moc sněhu nepřineslo, ale už teď můžete začít vybírat, kam vyrazíte. Máme pro vás tipy na nejlepší hory v ČR, kde si zalyžujete na sjezdovkách a projedete se i bílou stopou.