Menu

Jak zjistit pojištění podle SPZ

Aktualizováno dne 11.11.2020

Možná jste v situaci, kdy se nacházíte na místě dopravní nehody, máte nabourané auto (nic vážného) a viník mizí rychle pryč, aniž by aspoň zjistil, jestli jsou všichni po nehodě v pořádku. Někdo nehraje na slušné vychování, ani na zákony. Zapište si v takové situaci aspoň státní poznávací značku automobilu.

Jak zjistit pojištění podle SPZ
4 minuty čtení
Povinné ručení

SPZ neboli státní poznávací značka neboli espézetka a nebo také registrační značka je unikátní identifikační číslo vozidla, přívěsu nebo návěsu.

I jen informace o SPZ vám pomůže zjistit, zda měl viník nehody zřízené povinné ručení vozidla a u jaké společnosti. Na webu České kanceláře pojistitelů funguje Informační středisko pro poškozené, které po zadání čísla SPZ slouží k vyhledání pojistitele nebo jeho zástupce, u kterého je možné uplatnit škodu. Během chvíle tak zjistíte tovární značku automobilu, pojistitele uvedeného automobilu i počátek pojištění. V dalších krocích už se musíte obrátit na zobrazeného pojistitele.

Tip! Chcete najít nejvýhodnější povinné ručení na trhu? Vyzkoušejte zdarma náš nezávislý porovnávač:

Porovnej povinná ručení

povinné ručení spz

Co s SPZ nezjistíte?

S SPZ zjistíte možná trochu méně, než byste rádi. Rozhodně se nedopátráte jména vlastníka automobilu. V souladu se zákonem ani není možné příjmení řidiče pomocí SPZ zjistit. K těmto citlivým údajům má přístup policie, pojišťovna, nebo úřad, kde se vozidlo přihlašovalo. V souvislosti se silniční daní má k této informaci přístup i finanční úřad.

Čas od času se někdo chlubí, že informaci o příjmení řidiče získal po nahlášení na policii s tím, že ho sami policisté poskytli. Toto jednání je však protiprávní. Policistovi v takovém hrozí vyhazov, případně až vězení. Na vlastní pěst po majiteli vozidla, které vám něco způsobilo, nepátrejte. Vaše první kroky by měly vést na pojišťovnu a policii. S dalšími kroky už si poradí sami.

Pokud má viník na automobilu neplatnou SPZ, nenaděláte s tím však vůbec nic.

Tip! Potřebujete si po nehodě dokoupit některé věci? Vyzkoušejte nákup přes cashback - službu, která vám vrátí část peněz zpět. Cashbacky na auto doplňky teď najdete třeba na Autohotarek.cz.

Vehicle Identification Number

Jak zjistit více informací o vozu?

Více informací získáte, pokud máte k dispozici VIN identifikační číslo vozidla (Vehicle Identification Number). To ale od řidiče vozidla, které odjíždí od dopravní nehody, nezískáte. Tuto informaci naleznete v malém i velkém technickém průkazu a je vyražený na na výrobním štítku uvnitř vozidla. S tímto číslem budete už mít i informaci o roku výroby či typu motoru.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…