Menu

Znáte všechny dopravní značky? Představíme vám ty nejzáludnější, které si lidi nejčastěji pletou

18.12.2023

Dopravní značky a organizace silničního provozu – klíčový pilíř bezpečnosti všech jeho účastníků. S většinou dopravních značek se seznámíte už v autoškole. Na některé ale brzy zapomeneme, nebo si je řidiči pletou s jinými.

Znáte všechny dopravní značky? Představíme vám ty nejzáludnější, které si lidi nejčastěji pletou
8 minut čtení
Povinné ručení

Dopravní značky, jejich použití a výklad stanovuje řidičům zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu. Základní dopravní předpis České republiky upravuje pravidla a podmínky silničního provozu a stanovuje závazné normy pro účastníky silničního provozu.

Typy dopravních značek

Modré, červené, bílé, světelné, přechodné a spousta jiných. Dopravní značky berou řidiči jako běžnou část silničního provozu. Trocha teorie ale neuškodí a znát základní typy dopravních značek se vyplatí.

  • Světelné signály
  • Výstražné (zatáčka vpravo, nerovnost vozovky, práce na silnici)
  • Upravující přednost (hlavní pozemní komunikace, dej přednost v jízdě, přednost protijedoucích vozidel)
  • Zákazové (zákazy vjezdu, nejvyšší dovolená rychlost, konec všech zákazů)
  • Příkazové (kruhový objezd, přikázaný směr jízdy, povinnost zimní výbavy)
  • Informativní (zastávka autobusu, čerpací stanice, podchod nebo nadchod)
  • Dodatkové tabulky (tvar křižovatky, nejvyšší povolená hmotnost, druh vozidla)
  • Vodorovné (podélná čára souvislá, vodící čára, přechod pro chodce)
  • Dopravní zařízení (dopravní kužel, zastavovací terč, patník)

Proč vám to říkáme? Na druzích dopravních značek je patrné, co je to dopravní značka. Nejde jen o hliníkovou tabulku našroubovanou na tyčce v zemi. Za dopravní značku považujeme jakýkoliv prvek upravující silniční provoz – tedy i terčík policisty a vyznačené parkovací místo.

Jaké dopravní značky chápeme špatně?

Vodorovné a svislé dopravní značky v našem okolí dobře známe. Leckdy ale stačí vyjet za hranice města a nevíme, co znamenají. Některé tabulky si jsou navíc podobné a rádi je zaměňujeme za jiné.

  • Povinnost zimní výbavy – řidiči si s povinnou zimní výbavou spojují období mezi 1. 11. až 31. 3. Ve skutečnost ale značka platí po celý rok. Naštěstí platnost značky povinné zimní výbavy v České republice upravuje dodatková tabulka.
  • Doporučená a minimální rychlost – zatímco první dopravní značka patří mezi informační značky, druhá je příkazová. Podobají se ale jako vejce vejci. Zapište si, že doporučená rychlost má čtvercová tvar, minimální je ve tvaru kruhu.
  • Parkoviště P + R – v minulosti se typizovaná parkoviště vyskytovala jen zřídka. V posledních letech se s nimi setkáváme stále častěji. P + R v tomto případě určuje odstavné parkoviště, ze kterého je možné pokračovat hromadnou dopravou.
  • Tramvajový pás – pravidla provozu na tramvajovém pásu znají řidiči z menších obcí jen zevrubně. Jak to tedy je? Na pás můžete vjet v případě objíždění, předjíždění, odbočování, otáčení a vyžadují-li to zvláštní okolnosti jako úzký pruh vozovky.
  • Zpomalovací práh a nerovnost vozovky – další značky, které řidiči zaměňují. Uměle vytvořený zpomalovací práh má na značce jeden kopeček. Na nerovnost vozovky způsobenou silničním provozem upozorňují kopečky dva.

dopravní značky

Ignorované dopravní značky

Některé dopravní značky si pleteme, jiné zcela ignorujeme. Tím se ale dostáváme do křížku se zákonem a za jejich přehlížení nám hrozí vysoké pokuty.

Vodorovné dopravní značky

Za dopravní značky zákon nepovažuje jen tabulky na sloupech kolem silnice. Dopravní značení se vyskytuje přímo na vozovce. Týkají se řidičů motorových vozidel i cyklistů. Patří sem značky jako přechod pro chodce, zákaz stání a pruh pro parkování.

Autobusový pruh

Pruh vyhrazený speciálně pro autobusy řidiči ignorují zcela záměrně. Ve skutečnosti v něm ale kromě odbočování a případů, kdy platnost určuje dodatková tabulka, nemají co dělat. Autobusový pruh zajišťuje plynulost provozu ve městech a jiná vozidla na něm situaci komplikují.

Přechodné vodorovné značení

Znáte to. Máte najetou cestu do práce a najednou vás překvapí práce na silnici. Tu často provázejí nově vytvořené žlutě značené pruhy. V takovém případě směr provozu určují tyto vodorovné. Přechodné značení je totiž nadřazené stálému.

Pozor na dopravní značky! I ty nejzáludnější mohou vést k nepříjemným situacím na silnici. S naším srovnávačem povinného ručení si můžete být jisti, že jste chráněni i v případě, že se dopustíte chyby. Najděte nejlepší nabídku, která vám poskytne klid a bezpečí za volantem.

Nejvýhodnější povinné ručení

dopravní značky

Bezpečný odstup

Znáte pravidlo bezpečného odstupu? Prvek pasivní bezpečnosti dokáže zachránit život. Obecně platí pravidlo dvou sekund. Nebo se řiďte tím, co vám říkají svislé dopravní značky. Počet šipek na značce signalizuje, kolik šipek na komunikaci by vás mělo dělit od před vámi jedoucího vozu.

Jak se naučit dopravní značky?

Myslíte si, že je znáte všechny? Česká legislativa zná stovky dopravních značek, které na silnicích můžete potkat. Některé se vyskytují jen v několika exemplářích, jiné potkáváme zcela běžně.

Ministerstvo dopravy připravilo pro zájemce o dopravní značky test, který prověří jejich znalosti. 211 otázek se zaměřuje nejen na konkrétní značení, ale také na jeho využití v praxi. Kromě toho se potkáte s otázkami, které čekají na žadatele o řidičský průkaz u závěrečných zkoušek v autoškole.

Řidiči dopravní značky neřeší

Dopravní experti k problematice dopravních značek dodávají, že řidiči dopravní značky nejčastěji ignorují v místě bydliště. Pocit známého prostoru nám dává jistotu toho, že místo důvěrně známe.

Nezřídka se ale stane, že město změní přednost nebo provoz upraví dodatkovou tabulkou. Pozornost je tedy na místě. Možná že víme, co značky znamenají. Jak poctivě se jimi ale řídíme?

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…