Menu

Zrušení pojištění majetku: Výpověď pojistné smlouvy se vzory ke stažení

8.9.2020

Podívejte se na všech 6 případů, kdy můžete vypovědět pojistnou smlouvu u pojištění majetku a stáhněte si zdarma vzor, který se vám nejlépe hodí.

Zrušení pojištění majetku: Výpověď pojistné smlouvy se vzory ke stažení
6 minut čtení
Bydlení

Zrušit smlouvu o pojištění domácnosti nebo nemovitosti je možné pouze na základě podání písemné výpovědi smlouvy. Výpověď je nutné podepsat a zaslat doporučeně poštou na adresu pojišťovny nebo předat na pobočce pojišťovny. V případě předání na pobočce si nechte výpověď písemně potvrdit a potvrzení uschovejte. Smlouvu pojišťovně nemůžete vypovědět ze dne na den, ale máte následující možnosti:

pojištění majetku

 

1.) Výpověď pojistné smlouvy k datu konce pojistného období

Jde o nejčastější způsob ukončení pojistné smlouvy. Pojistným obdobím smlouvy je zpravidla jeden rok od data počátku uvedeného na pojistné smlouvě. Pokud nepodáte výpověď smlouvy, dochází k jejímu automatickému prodloužení o další rok.

Výpověď pojistné smlouvy musí být pojišťovně doručena nejpozději 6 týdnů před datem koncem pojistného období. Pošlete výpověď co nejdříve, smlouva bude ukončena až k datu konce pojistného období.

pojištění majetku

2.) Výpověď pojistné smlouvy do 2 měsíců od uzavření smlouvy

Nově uzavřenou smlouvu je možné vypovědět do 2 měsíců od data jejího uzavření. Smlouva končí za 8 dní po doručení vaší výpovědi. Pojišťovna vám vrátí přeplatek pojistného.

pojištění majetku

3.) Výpověď pojistné smlouvy do 3 měsíců od oznámení vzniku pojistné události

Pokud jste měli pojistnou událost, můžete ukončit pojistnou smlouvu do 3 měsíců od oznámení vzniku této pojistné události a pojišťovna vám vrátí přeplatek pojistného. Smlouva končí za 1 měsíc od doručení vaší výpovědi.

pojištění majetku

4.) Výpověď pojistné smlouvy z důvodu navýšení pojistného

Pokud od pojišťovny obdržíte informaci o změně pojistného na další období, můžete pojistnou smlouvu vypovědět do 1 měsíce od oznámení této změny. Smlouva bude ukončena k datu konce pojistného období.

Tip! Pokud vám pojišťovna navýšila pojistné a hledáte, kde právě nabízí lepší podmínky, vyzkoušejte náš porovnávač pojištění majetku. Je zdarma a během chvíle v něm srovnáte aktuální nabídky trhu.

Porovnej pojištění majetku

zrušení pojištění

5.) Výpověď pojistné smlouvy z důvodu prodeje nemovitosti

Pokud dojde ke změně vlastníka nemovitosti nebo domácnosti, zašlete pojišťovně kopii kupní smlouvy a výpověď. Smlouva končí ke dni doručení výpovědi a pojišťovna vám vrátí přeplatek pojistného.

pojištění majetku

6.) Výpověď pojistné smlouvy dohodou

Potřebujete souhlas pojišťovny. Pojišťovny většinou neakceptují výpověď z důvodu lepší nabídky pojištění. Jako důvod mohou pojišťovny akceptovat nespokojenost, uvedení v omyl při sjednání apod. Pojistná smlouva končí ke dni dohody obou stran a pojišťovna vám vrátí přeplatek pojistného.

Prostým nezaplacením pojistného žádnou pojistnou smlouvu korektně ukončit nelze! Obraťte se na nás a my Vám s jejím ukončením rádi pomůžeme.

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.