Menu

Infrapanely: Revoluce ve vytápění nebo jen další trend? Zjistěte pravdu!

Aktualizováno dne 11.10.2023

Pokud se s infrapanelem někde na návštěvě setkáte poprvé, nejspíš si ho spletete s televizí. Infrapanely se vyrábí v různých barvách, designech i s různými vzory. Někdy tak přímo vypadají jako designový prvek v domácnosti nebo třeba zrcadlo.

Infrapanely: Revoluce ve vytápění nebo jen další trend? Zjistěte pravdu!
10 minut čtení
Elektřina

Někteří infrapanely odsuzují jako neefektivní a drahý způsob vytápění. V moderních domech mají ale své opodstatnění a vytápění bytu s vhodně upravenou izolací je levnější než klasické vytápění elektřinou. Na trhu jsou infrapanely přímo do zásuvky, jejichž instalaci zvládne i laik. Při projektování infrapanelů jako hlavního zdroje vytápění je vždy lepší kontaktovat odborníka, který poradí, kam a jaký infrapanel umístit.

Co jsou infrapanely?

Infrapanely jsou topné panely, které fungují na principu sálavého tepla. Vyzařují do prostoru infračervené vlny, které ohřívají okolní předměty i stěny. Neohřívají tedy vzduch, ale až předměty při dopadu na překážku. Z toho plyne rovnoměrné prohřátí a minimální tepelné ztráty. Všechny předměty, podlaha, strop jsou prohřáté stejně. Vzduch se ohřívá až sekundárně teplem těchto předmětů.

Věděli jste... že se infrapanely využívají jako hlavní a jediný zdroj tepla, ale i jen jako doplňkový zdroj? V případě hlavního topného systému je vhodné umístit rozvody kabelů do drážek, lišt. Prostě je schovat. U doplňkového vytápění stačí jejich zapojení do zásuvky. Jeden natažený kabel snad nebude výrazně kazit estetický dojem z místnosti.

Jaké je obvyklé umístění infrapanelů?

Infrapanely se umisťují na stěny nebo na strop. Vždy je potřeba vyhodnotit správný počet infrapanelů pro vytápění místnosti. Infračervené paprsky neprojdou překážkou a vznikají chladná místa v tomto „stínu“. Panely by se měly proto dávat co nejvíce do středu místnosti, aby pronikání paprsků co nejméně bránil nábytek. Dále se doporučuje, aby byl panel aspoň 50 centimetrů nad podlahou a od stropu.

Umístění panelů je tedy poměrně zásadní. Infrapanely na strop ohřívají primárně podlahu. Toto řešení je vhodné do hal a velkých místností. V domácnostech jde pak o dodatečnou formu vytápění. Např. nad sedačku pro pohodlné posezení u televize, ale i na schodiště nebo do chodby.

Infrapanely jak revoluční vytápění

Výhody a nevýhody infrapanelů

Infrapanely se používají od 60. let minulého století. V domácnostech se prosazují až nyní a jsou čím dál oblíbenější. Výhody převažují nad nevýhodami.

  • Nízká prašnost. Infrapanely nefungují na principu proudění vzduchu a nevíří tak existující prach v místnosti. Ocení je alergici a astmatici.
  • Dlouhý čas na vytopení místnosti. Infrapanely nedokáží rychle navodit pocit tepla. Jsou proto spíše vhodné pro místa, ve kterých se udržuje dlouhodobě stálá teplota po celý den.
  • Vysouší zdi a nehrozí plísně. Infrapanely na strop i na stěnu prohřívají veškeré dostupné zdi. Jejich teplota je vyšší než teplota vzduchu a vysušují proto okolní zdi.
  • Infračervené vlny neprochází přes překážky. Při umisťování nábytku musíte myslet i na tuto skutečnost.
  • Nevysušují vzduch, protože vzduch samotný neohřívají.
  • Snadná údržba. Infrapanely stačí otřít prachovkou nebo hadříkem.
  • Infrapanely jsou náročné na umístění. Měly by se umístit pod okno, do rohů nebo za dveře.
  • Jejich životnost je okolo 30-50 let.

Infrapanely: Jaká je cena vytápění?

Elektřina pro vytápění infrapanely se řidila sazbou D45d. Šlo o levnější variantu než při standardním odběru. Pokud si ji někdo sjednával v roce 2016 a dříve, může ji teoreticky stále čerpat. Aktuálně je vytápění infrapanely v sazbě D57d. Jde o dvoutarifní sazbu, kde je 20 hodin denně cena elektřiny v levnějším tarifu. Používá se i v dalších případech vytápění elektřinou (tepelné čerpadlo, elektrokotel, přímotopy, podlahové vytápění).

Dodavatel

Název produktu

Typ ceny

Cena za 1 MWh

ČEZ Elektřina

1 rok v akci

fixace na 1 rok

5.553,90 Kč

ČEZ Elektřina

klesající na 2 roky

cena je zafixovaná na 2 roky a po 12 měsících se sníží

5.553,90 Kč pro první rok, 5.408,70 Kč

E.ON

Variant PRO 24 měsíců

fixace na 2 roky

4.736 Kč

E.ON

Elektřina online PRO na 1 rok

fixace na 1 rok

4.736 Kč

PRE

PRE PROUD FIX

fixace na dobu určitou do 31.12.2024

4.968 Kč

PRE

PRE PROUD NEFIX

nefixovaná cena bez data konce smlouvy

5.870 Kč

PRE

PRE PROUD BASIC

cena je nefixovaná, závazek na 2 roky

5.017 Kč

Tip!  Ceny elektřiny odpovídají nabídce v době vzniku článku. Pro aktuální cenovou nabídku kontaktujte svého dodavatele, anebo vyzkoušejte naši nezávaznou kalkulačku a najděte si tu nejlevnější:

Porovnej si ceny elektřiny

Infrapanely revoluce ve vytápění

Jaká je pořizovací cena infrapenelů?

Pořizovací cena kvalitnějšího infrapanelu s příkonem 900 W o rozměru zhruba 1.200x800x10 milimetrů bez tepelné regulace je zhruba 12.000 Kč. Tento panel vyhřeje odhadem 7 metrů čtverečních plochy starého nezatepleného domu, v novostavbě podle odhadu odborníků zhruba 20 metrů čtverečních plochy. Cena se může vyšplhat ještě výš podle materiálu, ze kterého je panel vyrobený, podle designu a dalších funkcí.

Infrapanely bez termostatu mají tepelnou pojistku a jsou vhodné spíše jako dodatečný zdroj tepla. Vhodné jsou rozhodně infrapanely s termostatem. Propojením infrapanelů do jednoho celku získáte hlavní zdroj vytápění a dlouhodobě udržovaný příjemný komfort. Snadno si i vzdáleně nastavíte teplotu, kterou má infrapanel udržovat.

Nejlevnější infrapanely vyjdou na 2.000 Kč. Jsou menší a jejich příkon je jen okolo 250 W.

Infrapanely: Jaká je spotřeba energie?

Při řešení vytápění v moderních domech hovoří pro infrapanely spotřeba. Pokud budeme uvažovat průměrnou cenu elektřiny 5 Kč/kWh a infrapanel s příkonem 900 W, pak za jednu hodinu jeho provozu zaplatíme 4,50 Kč (0,9*5 Kč). Pokud budete mít infrapanel zapnutý 12 hodin denně, zaplatíte 54 Kč za vytápění tímto jedním panelem.

Vytápění infrapanely je ve výsledku levnější než vytápění jinými tradičními způsoby, pokud máte pasivní dům nebo moderní novostavbu. Infrapanely jsou zejména vhodné na stěny s navazujícími materiály a plnou strukturou stěny, kde jsou volná místa zaplněna izolací např. minerální vatou. Vhodné jsou i pro dřevostavby nebo podkroví ze sádrokartonu. Vyhněte se jim ve starých domech s nevyřešenou tepelnou izolací.

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.