porovnej24 logo
test

Cena elektřiny za 1 kWh

9. 11. 2020 | Aktualizováno: 9. 6. 2021
|
Délka čtení: 6 min.

Zajímá vás kolik zaplatíte za 1 kWh? Podívejte se na průměrné ceny v České republice.

Nejprve trocha velmi zjednodušené fyziky. Kilowatthodina (kWh) je jednotka energie a vyjadřuje množství energie spotřebované během jedné hodiny. Jedna kilowatthodina je rovna 3600 kilojoulům. Jednu kilowatthodinu spotřebuje spotřebič o příkonu 1 000 wattů za jednu hodinu.

S kilowatthodinou se setkáme na vyúčtování za dodávku elektrické energie spotřebitelům. Někteří poskytovatelé elektrické energie uvádějí své ceny za 1 MWh. V takovém případě se vydělí uvedená cena tisícem a dostanete cenu za 1 kWh.

cena elektřiny

Cena elektřiny podle dodavatelů

Cena elektřiny za 1 kWh se liší podle jednotlivých dodavatelů, ale i podle kraje. Na vyúčtování pak najdete také druh sazby, kterou za odběr platíte. Na vyúčtování je i informace o paušální sazbě, kterou platíte za různé jističe, způsob zapojení. Další položkou je pak skutečná spotřeba elektřiny.

Podívejte se na srovnání cen od různých dodavatelů ve Středočeském kraji. V tomto příkladu člověk bydlí v domě do 200 m2 a má elektrický bojler:

Dodavatel elektřinyProduktCena za rok

E.ON Energie, a.s.

VARIANT PRO 24 - Porovnej24

21 899 Kč

Pražská energetika, a.s.

Klasik - KOMFORT AKU 8

22 817 Kč

MND a.s. - Moravské naftové doly

Proud - Akumulace 8

22 819 Kč

COMFORT ENERGY, s.r.o.

PRIM 2020

24 213 Kč

Stabil Energy s.r.o.

fallback mark

28 208 Kč

Elektřina

Ušetřete za elektřinu až 9 157 Kč

Tip! Na Porovnej24 najdete nejlevnější dodavatele elektřiny. To dokazuje i další srovnání například na webu 5nej.cz Porovnat ceny od jednotlivých dodavatelů ve vašem kraji můžete kdykoliv a zdarma! Stačí zadat pár údajů:

cena elektřiny

Jednotarifová vs dvoutarifová sazba

Spotřebitel si může vybrat pro vyúčtování elektřiny mezi jednotarifovou sazbou a dvoutarifovou sazbou. Pro většinu domácností je vhodná jednotarifová sazba, tedy po celý den stejná cena za spotřebovanou 1 KWh. Tato sazba je vhodná pro ty, kteří využívají energii ke svícení a pro napájení běžných spotřebičů.

Dvoutarifová sazba je vhodná při využití elektrického vytápění, při nabíjení elektromobilu, ohřev vody. Během dne se střídají dražší a levnější ceny za kWh, v jednotlivých časech se platí nízký a vysoký tarif. V určitou denní dobu se tak čerpá energie za zvýhodněnou sazbu. Obvykle se jedná o noční dobu, nebo čas, kdy bývají lidé v práci či škole. V síti se v takovou chvíli hromadí přebytky, které je potřeba odčerpat.

elektrický sporák

Průměrná cena elektřiny za 1 kWh

V roce 2018 byla průměrná cena za 1 kWh 4,1 Kč a v roce 2019 už byla v průměru 4,58 Kč. Typická česká tříčlenná domácnost spotřebuje ročně kolem 2 220 kWh.

Průměrná cena elektřiny za 1 kWh je bez dalších nákladů v roce 2020 odhadována na 1,57 Kč. Cena za odebranou elektřinu tvoří jen 40 % celkové zaplacené částky, zbytek tvoří další paušální poplatky. Průměrně je tak celková cena včetně všech poplatků za 1 kWh v roce 2020 odhadována na 4,69 korun.

Sdílet článek

Související články

  • test
    08. ledna 2024|Porovnej24
    Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!

    Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

  • test
    02. listopadu 2023|Porovnej24
    Kdy jsou dušičky? Jak se slaví u nás a ve světě?

    Dušičky jsou bezesporu jedním z nejvýznamnějších a nejpopulárnějších svátků u nás. Památku všech zemřelých dodržuje okolo 80 % lidí v České republice, rozhodně ale není jediným oblíbeným svátkem v tomto období. Víte, kdy jsou Dušičky, svátek Všech Svatých nebo Halloween? Uděláme vám v tom jasno.

  • test
    01. listopadu 2023|Porovnej24
    Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?

    Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

  • test
    21. srpna 2023|Porovnej24
    5G vs 4G: Jaký je skutečný rozdíl a jaký tarif si vybrat?

    Z horního řádku mobilního telefonu na nás svítí různé ikony a notifikace z aplikací. Stejně tak mezi nimi najdeme jméno mobilního operátora i mobilní připojení. Málokdo se o tyto ikony stará a ví, co znamenají. Podívejme se dnes na sítě včetně srovnání 5G vs 4G.

  • test
    31. května 2023|Porovnej24
    Světový den bez tabáku: Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?

    Kouření je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví. Každý rok zabije více než 8 milionů lidí po celém světě. Ale co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit? V tomto článku se dozvíte, jak kouření ovlivňuje vaše tělo, jaké jsou výhody, když přestanete kouřit, jak překonat závislost na nikotinu a jak oslavit Světový den bez tabáku. Nechte se inspirovat k beztabákovému životu!

  • test
    24. května 2023|Porovnej24
    Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?

    Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění úroků z hypotéky a úvěru v daňovém přiznání.

  • test
    03. dubna 2023|Porovnej24
    Pojistka na blbost: Jak funguje a co dělat při škodní události?

    Na procházce polní cestou si házíte s dětmi míčem a nedíváte se kolem. Projíždí cyklista. Zásah. Zlomená noha. V obchodě se s taškou přes rameno otočíte. Váza letí k zemi. Při vaření zapomenete na sporáku utěrku. Hoří. Nehody, které pokryje pojistka na blbost.

  • test
    27. března 2023|Porovnej24
    Proč by se měly smlouvy o pojištění majetku pravidelně aktualizovat?

    Možná to znáte z vlastní zkušenosti, že jednou za čas vám přijde dopis od vaší pojišťovny, který obsahuje návrh na indexaci pojištění majetku, tzn. zvýšení ceny pojistného a také pojistných částek vaší nemovitosti. Tisíce lidí tento dopis otráveně vyhodí do koše. Proč by se měly smlouvy o pojištění majetku pravidelně aktualizovat?

  • test
    20. března 2023|Porovnej24
    Podnikatelská půjčka pro začínající OSVČ i start-upy s potenciálem

    V hlavě máte skvělý nápad. K jeho realizaci vám chybí peníze. Nejste si jisti, jaké máte možnosti a kde peníze získat. Začátek podnikání je vždy spojený s nejistotou a mnoha otázkami. V dnešním článku se podíváme, jak funguje podnikatelská půjčka. 

  • test
    23. února 2023|Porovnej24
    Pozor na podvodné emaily! Jak se chránit před phishingem?

    Technicky zdatní hackeři mohou posílat podvodné emaily z jakéhokoli místa na světě a používat cizí adresy k získání důvěryhodnosti. Takové zprávy mohou být velmi přesvědčivé a těžko odhalitelné.