Menu

10 x nejlepší vychytávky do auta, bez kterých se letos neobejdete

Aktualizováno dne 30.5.2022

Vyrazit na dovolenou autem do Chorvatska je letní klasika velké spousty českých řidičů. Jistě, moderní auta jsou pohodlná sama o sobě. Ale co si cestu ještě více zpříjemnit. Nakonec, pokud se řidič cítí dobře, snižuje se také riziko pochybení. Máme pro vás nejlepší vychytávky do auta, bez kterých se prostě neobejdete. Bez rychlonabíječky na mobil už dnes asi nikdo nevyjede. Ale co si cestou dopřát příjemně vychlazené pití díky ledničce, nebo si usnadnit parkování? Koupit kameru do zpětného zrcátka totiž není problém.

10 x nejlepší vychytávky do auta, bez kterých se letos neobejdete
25 minut čtení
Povinné ručení

Sednout do auta a vyrazit na cestu. Hodně z nás se raději vyhýbá hromadné dopravě a tráví v autě více času, než kdy předtím. Pokud jde jen o cestu do práce a zpět, trvající pár desítek minut, asi nic moc neřešíme. Když ale vyrážíme na delší cestu, určitě bychom měli věnovat pozornost pár drobnostem, které nám mohou život za volantem přece jen zpříjemnit nebo usnadnit.

Leckterý automobilový fanda utrácí za různé doplňky a vylepšení pravidelně tisíce korun. Mnoho věcí už mají současná auta ve standardní výbavě. Přesto je pár drobných technologických vychytávek, které nám pomohou dorazit do cíle opravdu bezpečně nebo aspoň více v pohodě. Samozřejmě, že nová hlavice řadicí páky vypadá skvěle, ale přece jen. Bez ní být asi klidně můžete. Proto jsme pro vás vybrali nejlepší vychytávky do auta, bez kterých se letos prostě neobejdete.

1.) Kamera do auta pro záznam provozu

Na špičku všech vychytávek do auta patří bez debaty kamera umožňující záznam provozu před vámi. O nebezpečné situace na silnicích není nouze. Asi nikdo z nás nestojí o to, zaplést se do nehody. Jenže někdy tomu nezabráníme. A pokud máme záznam dění bezprostředně před událostí, pomůže nám to při jednání s policií i pojišťovnou.

Druhy kamer do auta

Kamera se obvykle přidělává na přední sklo, ale existují i takové, které jsou integrované do zpětného zrcátka. Záznam obsahuje vždy několik posledních minut. Některé modely dokáží automaticky rozeznat i prudké změny rychlosti a záznam prodloužit nebo jej uložit do paměti pro pozdější vyvolání. Rozlišení těchto kamer nebývá nijak veliké, ale pro dokumentaci to stačí. 

Kolik stojí kamera do auta?

Posvítili jsme si na nejprodávanější modely kamer do auta prodejce elektroniky Tipa.eu. Zde máte jejich přehled včetně ceníku.

Model Rozlišení videa Zorný úhel Vlastnosti Cena
Kamera do auta ELTRINEX LS500
2304 x 1296
170 ° automatické nahrávání, displej, GPS, G-senzor, reproduktor, s mikrofonem 4 990 Kč
Kamera do auta Navitel R600 1920 x 1080 170 ° automatické nahrávání, detekce pohybu, displej, parkovací asistent, reproduktor, s mikrofonem 1 599 Kč
Kamera do auta Navitel R400 1920 x 1080 120 ° automatické nahrávání, detekce pohybu, displej, G-senzor, parkovací asistent, reproduktor, s mikrofonem 1 199 Kč
Kamera do auta Navitel R600 Quad 2304 x 1296 170 ° automatické nahrávání, detekce pohybu, displej, G-senzor, parkovací asistent, reproduktor, s mikrofonem 1 999 Kč
Kamera do auta SENCOR SCR 4200 FHD 1920 x 1080 170 ° automatické nahrávání, detekce pohybu, displej, G-senzor, parkovací asistent 1 199 Kč

Tip! Některé obchody vám za nákup kamery do auta dokonce i zaplatí. Velký výběr modelů naleznete například na:

* AliExpress.com
* Alibaba.com

2.) Nejlepší vychytávky do auta k parkování

Další s příjemných vychytávek do auta je parkovací kamera. Tenhle luxus už dávno není vyhrazen drahým vozům. Jednoduchý parkovací systém s kamerou pořídíte už za pár stokorun. Obvykle se skládá z kamery, které se umísťuje na zadní dveře a displeje zobrazujícího dění za autem.

U některých modelů se lze připojit přímo na informační displej, a docela zajímavou variantou jsou kamery, které mají výstup do zpětného zrcátka. Nic v autě nepřekáží a obraz máte na místě, kam se při couvání stejně díváte.

Kolik stojí parkovací kamera do zpětného zrcátka?

Jak jsme již zmínili, tuhle vychytávku do auta pořídíte už od několika stovek, nicméně můžete pořídit i dražší s lepšími funkcemi a lepším obrazem. V českých eshopech se právě teď prodávají:

Parkovací kamera do zrcátka Úhlopříčka displeje Rozlišení Cena
Parkovací asistent Compass 33398 4,3" 480 TVL 764 Kč
Vantop H609 Mirror Dash Cam 1080P 10" Full HD (1920×1080) 1 790 Kč
LAMAX S9 GPS Dual (s hlášením radarů) 9,66" Full HD (1920×1080) 4 281 Kč
Xiaomi 70mai Rearview Dash Cam Wide 9,35" Full HD (1920×1080) 3 919 Kč
Zpětné zrcátko s monitorem BK-073MA 7" 480 x 234 obr bodů 3 717 Kč

Tip! Parkovací kamera vám pomůže minimalizovat velké množství malých nehod, ale i tak se ujistěte, že máte platné povinné ručení. To nejvýhodnější na trhu můžete vždy najít v našem nezávislém porovnávači:

Najděte nejvýhodnější povinné ručení

3.) Systém kontroly tlaku v pneumatikách (TPMS - Tire Pressure Monitoring System)

U novějších aut už je senzor tlaku v pneumatikách povinný, ale pokud jej váš vůz ještě nemá, není to zase až takový problém. Stačí dokoupit speciální ventilky s bezdrátovým vysílačem, které předávají informace na přijímač s displejem.

Informace o správném nahuštění pneumatik není důležitá jen z pohledu spotřeby. Pokud nás systém varuje před poklesem tlaku včas, máte šanci píchlé kolo vyměnit na benzínové pumpě nebo odpočívadle místo toho, abyste museli trávit dlouhé chvíle někde na krajnici.

Kolik stojí TPMS?

TPMS, tedy systémy kontroly tlaku v pneumatikách, které se prodávají v ČR cenově vychází následujícím způsobem:

TPMS Přesnost měření tlaku Nabíjení Cena
TPMS snímače tlaku v pneumatikách ± 0,1 bar solární panel nebo USB 890 Kč
M-Style TPMS snímače tlaku v pneu automobilu ± 0,1 bar solární panel nebo USB 1 990 Kč
70mai T02 černá ± 1 bar solární panel nebo USB 1 612 Kč

4.) Alkohol tester

I když je ve většině zemí Evropy nějaké to promile alkoholu v krvi povolené, pokud se pod jeho vlivem přimotáte k nehodě, může to být problém. Alespoň jednoduchý alkohol tester bychom měli mít hozený v autě každý. Občas to pivo k obědu nebo skleničku vína k večeři nemusíme spálit tak rychle, jak si myslíme.

Kolik stojí alkohol tester?

Nejlevnější alkohol tester, stejně jako další vychytávky do auta, pořídíte do tisícikoruny. Zalepší funkce i design si ale musíte připlatit. Orientačně ceny digitálních alkohol testerů vypadají takto:

Alkohol tester Rozsah měření Přesnost měření Cena
Alkohol tester GETI GAT01 0 - 2‰ BAC ± 0,08‰ BAC 499 Kč
Sencor SCA BA50FC 0 - 4‰ BAC ± 0,08‰ BAC 1 289 Kč
BACtrack C6 Keychain alkohol tester na klíčenku 0 - 4‰ BAC - 1 990 Kč

*Hodnoty v promile jsou desetkrát větší než uvádíme v tabulce (např. 0,15 % BAC = 1,5 ‰)

Rada odborníka: Ne všichni řidiči musí být nutně tak ohleduplní jako vy. Proto doporučujeme k povinnému ručení ještě přibalit i havarijní pojištění. To kryje například i neoprávněné využití automobilu, odcizení nebo vandalismus.

5.) Nejoblíbenější vychytávka do auta - Rychlonabíječka

Všimli jste si, jak pomalu mizí samostatné navigace? Aby ne, když v každém chytrém telefonu dnes máme zadarmo kvalitní navigaci, která navíc může aktualizovat trasu podle dat o provozu. Jenže svítící displej smartphonu a k tomu neustále zapnutý příjem GPS dá baterce mobilu pořádně zabrat. Takže najít někoho, kdo nemá v autě nabíječku, by bylo nejspíše trochu složité.

Jak si vybrat rychlonabíječku?

Zkrátka bez téhle vychytávky do auta se neobejde nikdo. Před nákupem je dobré si ověřit, jestli váš telefon podporuje rychlonabíjení. A pokud ano, rozhodně si kupte rychlonabíječku. Protože dostat se na plnou kapacitu baterie s tou normální může být u současných telefonů otázka několika hodin. Rychlonabíječka to typicky zvládne za hodinu či dvě.

Kolik stojí rychlonabíječka do auta?

Díky své popularitě se stala rychlonabíječka jednou z nejlevnějších vychytávek do auta. Postačí vám na ni i dvě stovky.

Rychlonabíječka Rychlonabíjení Výstupy Cena
AlzaPower Car Charger X520 Fast Charge stříbrná Qualcomm Quick Charge 3.0, Apple 2.4A 2 x USB 349 Kč
Rychlonabíječka do auta CL 12/24V Qualcomm Quick Charge 3.0 2 x USB 179 Kč
GoGEN Rychlonabíječka do auta CHQ 27 W Qualcomm Quick Charge 3.0 2 x USB 299 Kč

6.) Kvalitní držák na mobil

Velmi důmyslnou vychytávkou jsou držáky s integrovanou bezdrátovou nabíječkou. Pro majitele mobilů, které tuhle funkci mají, je to super řešení. Na druhou stranu je i standardní držák, který telefon bezpečně obstará, velmi vhodným doplňkem. Protože hledání mobilu, abychom se koukli, kam máme odbočit, je spolehlivou zkratkou k nehodě a problémům.

Kolik stojí držák na mobil do auta?

Pokud chcete jen nějaký základní držák bez funkcí, vejdete se cenově klidně i do stokoruny. Jestli však chcete, aby měl držák i funkci nabíjení telefonu a byl bezdrátový, cena se o něco zvedne:

Držák na mobil do auta Typ telefonu Funkce Cena
Gravitační držák Thisis Spring Všechny Držení telefonu 66 Kč
Univerzální stříbrný držák (2206) do auta SMART SENSOR FORCELL HS1 do mřížky ventilace i okno Všechny Držení telefonu, bezdrátové nabíjení, infračervený senzor na automatické otevírání a zavírání paží 499 Kč
Držák do auta pro Apple iPhone iPhone 12 a novější Magnetické držení telefonu, bezdrátové nabíjení 699 Kč

Tip! Velké slevy na příslušenství k mobilům právě najdete na:

* Vsechnonamobil.cz
* F-mobil.cz

7.) Bluetooth handsfree

Bezdrátové Bluetooth handsfree je už také téměř samozřejmostí. Ale pokud ho vaše auto nemá, bez téhle vychytávky ani nevyjíždějte. Telefonovat s mobilem přicvaknutým ramenem k uchu je možná frajeřina, ale hodně nebezpečná. Tuhle práci zastane jednoduché bezdrátové sluchátko, existují ale i handsfree, které přichytíte ke stínítku nebo někde jinde v autě.

Kolik stojí handsfree?

Handsfree Funkce Umístění v autě Cena
Multifunkční automobilový transmitter CarFM-BT Přehrávání hudby, telefonování během řízení Do zapalovače 599 Kč
CellularLine, EASY DRIVE Přehrávání hudby a pokynů z navigace, telefonování během řízení, rušení okolního hluku, multipoint pro připojení dvou telefonů současně Na stínítko 1 199 Kč
Jabra Talk 5 100-92046900-60 Telefonování Za ucho 599 Kč

8.) Lednička do auta

Na delší cestu s sebou čas od času vozíme jídlo, nebo máme prostě jen něco k pití. Každý si asi ještě pamatujeme plastové boxy, do kterých se dávaly namražené plastové nádoby. Dnešní autoledničky už obvykle mají motor, který dokáže obsah aktivně vychladit.

Jak vybrat ledničku do auta?

Nemají sice výkon jako ty, co máme v kuchyni, ale pár stupňů pod okolní teplot dokáží teplotu věcí uvnitř uložených přece jen snížit. A napít se něčeho studeného, když máme po několika desítkách kilometrů konečně pauzu, to je prostě skvělý pocit. Při výběru se dívejte na výkon, ale také na to, jestli má autolednička pojistku proti přetížení autobaterie. Protože vychlazené pití není výhrou, když už znovu nenastartujete.

Kolik stojí autolednička?

Autochladnička může být také skvělým dárkem pro partnera nebo partnerku k narozeninám. Nejlevnější vás vyjde na méně než tisíc korun a v horkých letních dnech uvidíte, že je vlastně k nezaplacení.

Model autoledničky Co se do ní vejde? Co umí? Cena
EVERCOOL Termoelektrická autochladnička EC-0265 3 x 2l láhve, 5 x 1,5 l lahví, 18 x 0,5 l lahví nebo 31 x 355 ml plechovek (celkový objem 24 l) ochladí až o 15 °C pod okolní teplotu nebo ohřeje jídlo na až 65 °C 999 Kč
Autochladnička Hyundai HYUMC08 objem 8 l ochladí až o 15 °C pod okolní teplotu, možnost ohřevu, funguje i jako nabíječka na mobil 1 399 Kč
GUZZANTI lednice do auta GZ 30BW objem 27 l ochladí až o 20 °C pod okolní teplotu nebo ohřeje jídlo na až 55 °C 2 599 Kč
Autochladnička T24L 12/230 V objem 24 l chladí i ohřívá 1 399 Kč
Chladící box POLARBOX 20 l fialový s popruhem classic 30 x 355 ml plechovek (objem 20 l) je stylová a udržuje vnitřní teplotu mezi 5-15 °C na až 24 hodin 1 090 Kč

9.) Ohřívací box na jídlo

Nemusíme ale jen chladit. Někdy je příjemné dát si cestou teplé jídlo a nemuset se omezovat jen na tradiční řízek v chlebu. Pokročilejší modely autoledniček umí dokonce i obsah ohřát. Ale super vychytávkou na dlouhé cesty autem jsou ohřívací jídelní boxy. Stačí připojit do zapalovače a za chvíli máte jídlo teplé.

Kolik stojí ohřívací box na jídlo?

Ohřívací box na jídlo patří právem mezi nejlepší vychytávky do auta. U nás ho sežete i za pár stovek:

Model ohřívacího boxu Objem Příslušenství Cena
Innova Goods, elektrický do auta 1,05 l vnitřní přihrádky k oddělení jídla, integrovaný příbor 969 Kč
Commshop Elektrická krabička na jídlo 2v1 1,05 l vnitřní přihrádky k oddělení jídla, integrovaný příbor 329 Kč
Elektrický LunchBox Livoo MEN396G 1,8 l vnitřní přihrádky k oddělení jídla, integrovaný příbor 999 Kč
Elektrický jídlonosič Camry CR 4483 1,1 l vnitřní přihrádky k oddělení jídla, integrovaný příbor 549 Kč
Innova Goods Lunchbox 3v1 V3311 1 l vnitřní přihrádky k oddělení jídla, integrovaný příbor, plech na vaření vajec 1 179 Kč

10.) Kávovar do auta

Poslední ze série vychytávek do auta je pro skutečné fajnšmekry. Pokud nedokáže přežít bez kávy, můžete si pořídit varnou konvici, nebo ještě lépe překapávač. Dnes už existují malé modely, které se dají napájet ze zapalovače. Takže až zastavíte, stačí nalít vodu, nasypat kávu na filtr, a za chvíli již můžete lokat lahodný kofeinový nápoj.

Kolik stojí kávovar do auta?

V České republice jsou nejoblíbenější níže uvedené modely autokávovarů. Nedají na ně dopustit nejen profesionální řidiči, ale třeba také vášniví rybáři, kterým čerstvá káva přijde v brzkých ranních hodinách vhod.

Model kávovaru do auta Jakou kávu si dáte? Za jak dlouho bude připravená? Cena
Handpresso Auto Capsule krátké (50 ml) espresso cca 2 minuty 5 590 Kč
AKAI AESP-312 kapsle Nespresso, Maccona nebo L'OR -

4 699 Kč

Espresovač do auta ESPRESSO GO kapsle Dolce Gusto, Nespresso nebo instantní káva (60 ml) 5-8 minut 2 747 Kč

Jsou podle vás toto nejlepší vychytávky do auta nebo jste si oblíbili jiné? Podělte se s námi o vaše zkušenosti s technologickými hračičkami na cesty v komentářích níže!

Ještě by vás mohly zajímat... naše další články na téma nejlepší vychytávky do auta všeho druhu:

* Kde mám auto? Aplikace, se kterými najdete svůj vůz nejen na parkovišti
* 10 doplňků do auta pro děti, které ocení i rodiče
* Přeprava dětí v autě: 5 tipů, jak zvýšit bezpečnost vašich potomků

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…