Menu

15 skvělých míst, co vidět v Amsterdamu

Aktualizováno dne 19.7.2022

Sociální sítě se plní fotkami z dovolené u moře. Doplňují je stesky, jak jsou pláže narvané a všichni vedle sebe leží jako sardinky. A vás napadne, že tohle si necháte s klidem ujít. Kam vyrazit jinam? Načerpejte inspiraci v našem článku, co vidět v Amsterdamu.

15 skvělých míst, co vidět v Amsterdamu
13 minut čtení
Cestovní pojištění

Amsterdam, ale také Amsterodam, je s téměř 900 tisíci obyvateli hlavním i největším městem Holandska. Nesídlí v něm ale politické instituce, královská rodina, ty jsou v Haagu. Zato jsou v Amsterdamu dvě památky světového kulturního dědictví UNESCO.

Jeho historie sahá až k roku 1 000. Původně bažinatá oblast byla nejprve doplněna odvodňovacími kanály. Po vztyčení přehradní nádrže Amsterdam moře, vlhkost a bažiny definitivně zkrotil a začal vzkvétat. Co vidět v Amsterdamu?

Amsterdam city

Doprava do Amsterdamu

Do Amsterdamu se pohodlně dostanete autem. Cesta z Prahy vám zabere 8 hodin. Letadlem jste na nejznámějším nizozemském letišti Schiphol za hodinu a půl. Praha-Amsterdam letenky stojí běžně okolo tří až čtyř tisíc. V akcích se dají objevit samozřejmě i výrazně levnější. Z letiště pak vyražte směr Amsterdam vlakem.

Tip! Letenky na dovolenou nakupujte dopředu a online. Můžete tak výrazně ušetřit. Vyzkoušejte třeba následující portály, kde ještě navíc dostanete část peněz za letenky zpět.

* Kiwi.com – 3 % zpět
* Pelikan.cz – 100 Kč zpět

kanály v Amsterdamu

Voda a kanály v Amsterdamu

Když se řekne Amsterdam, co si představíte? Nejspíš vás nenapadne žádná monumentální stavba jako Eiffelova věž, Big Ben, Koloseum. Je to právě voda, která hraje v Amsterdamu stále důležitou roli. Amsterdamské kanály dokáží návštěvníky okouzlit za jakéhokoliv počasí.

Amsterdam je místem s bohatou historií, což si uvědomíte při pohledu na romantické domy lemující vodní kanály. Jedinečný pocit zažijete při procházce kolem nejznámějších kanálů Herengracht (kanál pánů), Kaizersgracht (kanál císařů) a Prinsengracht (kanál princů).

1.) Jordaan

Mezi kanály Singelgracht a Prinsegracht najdete čtvrť s názvem Jordaan. Jde o jednu z nejdražších lokalit. Přitom to zde opravdu žije. Neváhejte a zajděte do hospůdky, restaurace, poseďte na náplavce nebo zahrádce. A to ve dne, nebo i v noci.

2.) Lodí přes Ij

Svezení loďkou k Amsterdamu neodmyslitelně patří. Cena se pohybuje běžně okolo 10 eur. Zato svezení trajektem přes záliv Ij je zdarma. Nebo můžete být jako Holanďan a projet se podél kanálů na kole.

3.) Magere Brug

Při toulkách kolem vodních kanálů zamiřte i k mostu Magere. Zajímavější most přes řeku Amstel nenajdete. Jeho střední část se zvedá, zatímco okraje jsou pevné zděné. Zvedá se tak opravdu jen malá prostřední část. Máte rádi tyto technické stavby? Možná by vás mohla příště nalákat dovolená v Londýně.

4.) Red Light District

Co vidět v Amsterdamu dalšího? Jedním ze symbolů města je čtvrť červených luceren. Na jedné straně vodního kanálu jsou romantické domy, na druhé straně jsou ve výlohách domů jen málo oblečené ženy a dívky. Vybrat si můžete i z návštěvy mnoha prodejen sexuálních pomůcek nebo muzeí sexu.

Stejně tak je tato část vyhledávaná pro návštěvu některého z coffee shopů. V coffee shop Amsterdam dostanete i kávu, ale chodí se sem především na marihuanu. V Nizozemsku je tato lehká droga tolerována.

Tip! Nezapomeňte si na dovolenou do Amsterdamu zabalit správné cestovní pojištění. V dnešní době ho vyřídíte jen pár kliky online a můžete se navíc připojistit třeba na COVID-19 a náklady s ním spojené. Zkuste to zde:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

Jordaan

Muzea umění

Amsterdam zajímavosti nabízí i za deště. Město vyhledávají milovníci umění. A není se čemu divit. Vždyť zde žili takoví velikáni jako van Gogh nebo Rembrandt. Pokud vám Amsterdam a jeho nabídka umění ještě nestačí, vyražte na další dovolenou do Vídně, nebo do matky umělců, Barcelony.

5.) Van Gogh Museum

Vyražte do muzea nejuznávanějšího světového malíře Vincenta van Gogha, zřejmě nejznámější osobností nizozemské historie. Malíři a kreslíři je věnované celé muzeum, které patří mezi světových top 25 nejnavštěvovanějších. S téměř 200 obrazy a 400 kresbami není divu.

Vstupné:

  • Dospělí 19 EUR
  • Do 18 let je vstup zdarma.

6.) Rembrandt House

Milovníci umění mohou pokračovat do muzea dalšího nizozemského malíře, Rembrandta van Rijna. Muzeum je menší, za to v něm můžete nasát atmosféru míst, kde umělec žil a tvořil. Sbírka obsahuje kromě obrazů i předměty z jeho osobního života.

7.) Rijksmuseum

Největší je Národní muzeum. Budete v něm mít možnost pochopit historii Nizozemského království. Pokud hledáte nejvýznamnější obrazy Rembrandta nebo Vermeera, najdete je právě zde. K tomu přes 8 000 artefaktů italských malířů 15. až 18. století, nizozemských sochařů, asijského, japonského, čínského i indonéského umění.

Amsterdam

Muzea z jiného soudku

Muzea umění jsou jen začátek. V Amsterdamu narazíte i na naprosto odlišné výstavy. Nestačíte se divit, co všechno je možné vystavovat.

8.) Heineken Experience

Od Národního muzea vyražte vyzkoumat, jak Nizozemci dělají národní pivo. Vyváží se do 170 zemí světa a Heineken je 6. nejprodávanější značkou piva na světě. Dříve zde býval pivovar, dnes je z něj muzeum. Nutno říci, že zde bývají poměrně dlouhé fronty na vstup. Lístky si raději pořiďte online.

9.) Anne Frank Huis

Amsterdam nemusí být jen pro milovníky umění. Silný zážitek si odnesete z muzea Anny Frankové. Nachází se v domě, kde se přes dva roky tato židovská dívka během druhé světové války skrývala před nacisty. Expozice pokrývá její život i obecně pronásledování Židů nacisty.

10.) Muzeum hašiše

Co k tomuto muzeu říct? Expozice zobrazuje historii konopí a hašiše. Kromě toho zjistíte, jak různě se dá používat. Na druhou stranu, kde jinde navštívit muzeum tohoto ražení, než právě v Amsterdamu?

děti v amsterdamu

Co vidět v Amsterdamu s dětmi?

Nejedná se o jen o město s dostupnými lehkými drogami a červenými lucernami. Amsterdam je také městem, kde bez problému zabavíte děti. Krásnou má Amsterdam ZOO, rozhodně děti nadchnete muzeem vědy.

11.) Natura Artis Magistra

V centru Amsterdamu se nachází nejstarší zoo Holandska. I přes centrální polohu zabírá úctyhodných 14 hektarů. Zoo je doplněna interaktivními prvky pro děti. Její součástí jsou akvária, pavilon hmyzu a motýlů, ale také planetárium. S touto zoo máte program na celý den zajištěný.

12.) ADAM Lookout

Na břehu řeky Ij se nachází výrazná výšková budova. Ve výšce 80 metrů si z ní můžete vychutnat pohled na centrum Amsterdamu. Nepřijdete o nic - vyhlídka obsáhne celých 360 stupňů, celé centrum budete mít jako na dlani.

13.) NEMO Science Museum

NEMO je jedno z nejlepších muzeí na světě v oblasti vědy. Muzeum vědy NEMO vás nemá šanci nudit, expozice rozhodně nejsou čistě suchá teorie. Muzeum je interaktivní a spoustu věcí si vyzkoušíte na vlastní kůži, vše hravou a zábavnou formou.

14.) Květinový trh Bloemenmarkt

Kousek od náměstí Rembrandtplein v ulici Singel začíná plovoucí květinový trh. Květiny a barvy patří k Holandsku. Na prvním místě jsou to samozřejmě tulipány, které můžete obdivovat a koupit si cibulky. Nabízí se zde k pěstování téměř cokoliv. A to by bylo, abyste si i vy něco neodvezli.

15.) Vondelpark

Potřebujete odpočinek, načerpat síly, dát si piknik, nebo naopak nechat děti vyběhat? Největší park Amsterdamu Vondelpark je ke všem těmto činnostem přímo dělaný. Nechybí hřiště, jezírka, ani venkovní kino. Děti rozhodně ocení různé vodní plochy.

Letní dovolená nemusí být jen o koupání a válení na pláži. Nalákalo vás, co vidět v Amsterdamu? Zkuste třeba právě letos udělat krok jiným směrem. Městská turistika má právě v letních měsících hodně co nabídnout. S Amsterdamem chybu rozhodně neuděláte. Pro případ nouze mějte sjednané cestovní pojištění.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…