Menu

15 tipů, kde oslavit Vánoce ve Finsku

30.9.2022

Lákají vás severské země? Máte sever spojený se zimou, mlhou, šedivou oblohou nebo rovnou celodenní tmou? S našimi tipy si Finsko zamilujete. Od teď budete navíc myslet na to, jak strávit Vánoce ve Finsku.

15 tipů, kde oslavit Vánoce ve Finsku
21 minut čtení
Cestovní pojištění

Zima je ve Finsku o poznání drsnější než u nás. Průměrná teplota v prosinci je minus 4 °C. V lednu téměř minus 7 °C. To je ovšem pouze průměr. V Laponsku se teplota dostává až na minus 20°C. V některých částech Laponska v zimě dokonce téměř dva měsíce nevychází slunce. Opravdu chcete trávit Vánoce ve Finsku? Po přečtení našich tipů budete chtít. Finové jsou nám totiž svou kulturou a svým přístupem ke svátkům velmi podobní. I přes zimu se můžete cítit jako doma.

finsko v zimě

Jak se slaví Vánoce ve Finsku?

Ve Finsku vypadají vánoční svátky velmi podobně jako u nás. Slaví se také v kruhu rodinném. Nadílka vychází na 24. prosince. Ještě ráno a dopoledne lidé nakupují dárky na poslední chvíli, ti šťastnější už neběhají po obchodech, ale už zdobí vánoční stromeček.

V poledne se v Turku čte deklarace “Vánočního míru”, což je už od 13. století finským vánočním zvykem. Všichni lidé jsou vyzváni, aby se chovali uctivě a pokojně. Odpoledne vyráží většina Finů do saun. Pak už opět oslavy vypadají podobně. Na Štědrý den navštěvují hřbitovy a poté usedají k vánoční tabuli s rybou jako je sleď nebo losos. K tomu se servíruje zeleninový salát, mrkvový salát a dezert ze švestek.

25. prosince je doba odpočinku stejně jako u nás. 26. prosince navštěvují Finové příbuzné. Vám jako turistům nezbyde nic jiného než si vymyslet plán na Vánoce ve Finsku sami. My vám s tím rádi pomůžeme pomocí našich 15 tipů.

santova vánoční vesnička

Zimní pohádka

Finský sever je pro dostatek sněhu v zimě trochu jako zimní pohádka. Některé pohádkové příběhy se zde přímo rodí.

Tip! Před tím, než se vypravíte za zasněženými krásami Finska, nezapomeňte si vyřídit cestovní pojištění. S námi to zvládnete za 5 minut online:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

1.) Santova vánoční vesnička

O Santovi se ví, že žije za severním polárním kruhem. Přesné místo se pochopitelně úzkostně tají. Santa ale pomáhal založit finskou vesničku Rovaniemi, kde sám rád tráví své volno. Zřídil si zde svou dílnu a když budete mít štěstí, můžete se s ním tady setkat. Vžijte se přímo do jeho role a zaplaťte si jízdu na saních se sobím spřežením. Jen v Santově vesnici uvidíte, že Vánoce se slaví celoročně.

Nevěříte na Joulupukki, jak se vousatému pánovi v červeném oblečení s kožešinami ve Finsku říká? Finskou vánoční vesničku navštivte v denních hodinách a kochejte se okolní krásou. Rovaniemi se nachází jen 6 kilometrů jižně od severního polárního kruhu v nejsevernější finské provincii Laponsku. Až do Santova domu jezdí z vesnice kyvadlová doprava.

  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: denně 10.00-17.00 hod.
  • Adresa: Santa Claus Village, 96930 Arctic Circle, Rovaniemi

2.) Ledové vodopády

Zhruba 80 kilometrů od vesničky Rovaniemi se nachází kaňon Korouoma. Možná to není úplně typické místo vánočních oslav. Ale rozhodně stojí za jednodenní výlet v době mezi svátky. Najdete zde pravou zimní pohádkovou krajinu. Laponsko je zemí tisíců jezer. Nachází se zde 14 zamrzlých vodopádů, 3 největší jsou v blízkosti turistických tras. Jedná se o:

  • Jaska Jokunen (Charlie Brown)
  • Ruskea virta (Brown River)
  • Mammuttiputous (Mammoth Fall)

3.) Nezapomenutelný ledový zážitek

Hledáte místo, kde můžete nocovat v ledovém zámku? Největší zámek ze sněhu se nachází v Kemi. Buduje se v závislosti na sezóně. Méně vánoční nebo romantická, zato pořádně adrenalinová, je výprava do Bothnian Bay. Ve speciálním obleku se vydáte plavat mezi ledovce. To u nás nezažijete.

  • Kemi - ledový zámek: SnowCastle je otevřen od poloviny ledna do poloviny dubna (vstup zdarma), výstava SnowExperience365 je otevřena celoročně od pondělí do soboty (vstupné - 10 euro dospělí, 5 euro děti)

4.) Utsjoki - polární záře

Divočina, klid, polární záře. Pořiďte si sněžný skútr a vyražte z této téměř neobydlené vesnice na lov polární záře. Pokud vám je Finsko malé, můžete překročit blízké hranice a vydat se do Norska.

5.) Národní park Nuuksio

Nejde sice o místo pozorování polární záře, ale dobrou noc vám zde budou přát lišky. Zažít můžete pravé zimní dobrodružství:

  • rybaření v ledu
  • jízdu se psím spřežením
  • túra na sněžnicích

lyžování ve Finsku

Vánoční lyžování ve Finsku

Neumíte si představit návštěvu Finska bez lyžování? Máte pravdu. Byla by škoda nevyužít pohádkovou sněhovou nadílku a lyžařská střediska, kterými Finsko disponuje.

Tip! Ubytování ve Finsku se může pěkně prodražit. Jděte na to od lesa! Zarezervujte si ho přes cashback a nechte si část peněz po dovolené vrátit zpět! Cashback na ubytování najdete například na populární stránce Booking.com.

6.) Ruka - lyžařské středisko u obce Kuusamo

Ruka je vynikající lyžařské středisko nejen se sjezdovým lyžováním, ale také běžeckými trasami, biatlonem a skokanskými můstky. Po vynikajícím lyžování vyražte pozorovat polární záři. Můžeme zmínit, že v blízkosti potkáte Angry Birds Activity Park. To jen pro případ, že byste s dětmi už nevěděli, jak strávit pauzu od lyžování.

Skipass Cena za dítě (6 - 11 let) Cena za mládež (12 - 17 let) a seniora (nad 65 let) Cena za dospělého
jedna jízda 6 euro 8,50 euro 8,50 euro
1 den 31,5 euro 44,5 euro 49,5 euro
2 dny 55,5 euro 80,5 euro 89,5 euro
3 dny 80 euro 117 euro 130 euro

7.) Levi - nocleh v iglú

Levi je největší finský lyžařský resort, kde začíná lyžařská sezóna už 7.10.2022. Do svého seznamu netradičních zážitků zařaďte ubytování v Levi Igloo. Jedná se sice o hotely, jejichž střecha je kompletně ze skla, ale věrně napodobují iglú. Polární záři budete moci pozorovat z pohodlí a tepla hotelu. K doplnění zážitků zajděte do pravé finské sauny. V Northern Lights Ranch jsou dokonce saunové boxy venku přímo ve sněhu.

Skipass v hlavní sezóně Cena za dítě (6 - 11 let) a seniora (nad 65 let) Cena za dospělého (12 - 64 let)
3 hodiny 23,50 euro 39,50 euro
1 den 29 euro 47 euro
2 dny 54,50 euro 88,50 euro
3 dny 77 euro 125 euro

8.) Lahti - skoky na lyžích a místní whiskey

Známé zimní středisko Lahti vás s radostí přivítá. Skoky na lyžích možná nejsou váš styl, ale můžete vyrazit na běžky pohádkovou krajinou nebo strávit den na 70 km dlouhých sjezdovkách ve skicentru Messilä. Je vám zima? Rozehřejte se pomocí lokální whisky, nebo kávou z místní pražírny.

Skipass Cena za dítě (6 - 11 let) a seniora (nad 65 let) Cena za dospělého (12 - 64 let)
3 hodiny 24 euro 35 euro
1 den 28 euro 39 euro
2 dny 53 euro 76 euro
4 dny 90 euro 130 euro

9.) Ylläs - běžky nebo sjezd

Druhé největší lyžařské středisko Laponska je Ylläs. Přes 300 kilometrů běžeckých tratí nabízí krásné výhledy do okolí. Prostřídat je můžete s jednou z více než 60 sjezdových tratí.

Skipass v hlavní sezóně Cena za dítě (6 - 11 let), seniora (nad 65 let) nebo penzistu Cena za dospělého (12 - 64 let)
jedna jízda 5,50 euro 7,50 euro
3 hodiny 25,50 euro 44 euro
1 den 32 euro 50 euro
2 dny 55 euro 91 euro

10.) Vaasa

Středisko Vaasa se nachází u pobřeží. Zimy jsou zde mírnější. Jde však o známé místo pro milovníky bruslení. Najdete zde ale i zimní středisko Öjberget Ski Resort.

Skipass Děti ve školním věku Všichni ostatní
2 hodiny zdarma 12,50 euro
3 hodiny zdarma 15,50 euro
1 den zdarma 20,50 euro

vánoční trhy helsinki

Městské Vánoce ve Finsku

Nejste typ na chození po zasněžených pláních ani pro objevování vzdálených míst za polárním kruhem? Prostě je vám bližší město s lidmi okolo. I vy si Vánoce ve Finsku vychutnáte.

Tip! Do Finska pravděpodobně autem nepojedete, proto doporučujeme i letenky pořídit přes cashback a ušetřit tak nemalé peníze. Vyzkoušet můžete známé portály jako například:

* Kiwi.com
* Lufthansa.com
* Eurowings.com

11.) Vánoční trhy, Helsinki

Jedno z lákadel hlavního města jsou samozřejmě vánoční trhy. Ty největší a nejznámější jsou na Senátním náměstí. Buďte jako praví Finové, kteří milují saunu, a vyzkoušejte třeba právě saunu na vánočním trhu. Organizátoři ji na trh v jednom roce zkusili umístit a měla velký úspěch. V tradici pokračují i nadále. Kapacitu má 10 osob a je zdarma.

Na trhu si v jednom z více než 100 červených dřevěných stánků kupte výrobky ze dřeva, finské sladkosti, lokální dekorace a ručně zdobené baňky. Vyzkoušejte také finský svařák Glögi. Jde o kořeněný nápoj s vínem, džusem, skořicí, rozinkami, kardamomem, anýzem i vanilkou. Chopte se pak bruslí a projeďte se na některé z ledových ploch. Nejznámější je vedle vlakového nádraží.

Na 13. prosince vychází svátek svaté Lucie. V Helsinkách je tento den spojen s procesím a korunovací sv. Lucie z luteránské katedrály. Svatá Lucie je symbol pomoci pro křesťany v nouzi. Přináší světlo i do nejtemnějších chvil zimy.

  • Termín konání: 1. - 22. prosince 2022
  • Místo konání: náměstí Senaatintori

12.) Lázně v Helsinkách

Zaujala vás masáž v centru Helsinek, ale chcete více? Vyražte do Allas Sauna a dopřejte si den provoněný masáží a rozličnými procedurami, saunou přesně ve finském stylu.

Vstupné do
bazénů a sauny
Děti do 2 let Děti 3 - 12 let Studenti, penzisti a nezaměstnaní Dospělí
zdarma 10 euro 13 euro 18 euro

13.) Trpaslíci i velikáni pro děti v Helsinkách

Na ostrově Suomenlinna se nachází pevnost, kde se od začátku prosince do ledna koná “Trail of the Fortune Gnome”. Vezměte si v infocentru mapu a vydejte se hledat trpaslíky. Trasa je založená na finské mytologii. Za dokončení stezky vás čeká odměna. Úspěch budete mít i po návštěvě Zoo Korkeasaari, která byla založena už v roce 1889.

Vstupné Děti do 4 let Děti 4 - 17 let Studenti a senioři Dospělí
ZOO zdarma 11 euro 13 euro 17 euro
Pevnost zdarma zdarma zdarma zdarma

14.) Vánoce v Turku

Do Turku se dostanete trajektem nebo vlakem z Helsinek. Město je přímo určené pro milovníky dobrého jídla a kávy. Gurmánské výlety můžete prostřídat objevováním historického centra města, návštěvou hradu, katedrály Turku, Moomin World.

15.) Rauma - Vánoce v malém městečku

Jedno z nejstarších měst Finska je Rauma. Nachází se na západním pobřeží u Botnického zálivu. Město je známé krajkářstvím, ale také papírenským průmyslem. Jako suvenýr si můžete odvézt svetr zdobený ručně dělanou krajkou. Úžasné je ovšem historické centrum města. „Vanha Rauma“ (Stará Rauma) je největším dřevěným městem v severní Evropě. Centrum je zapsáno na světovém kulturním a přírodním dědictví UNESCO.

Vánoce ve Finsku mají šanci na to, že si je zamilujete a příští rok budete chtít jet znovu. Na žádnou z cest ale nezapomínejte sjednat cestovní pojištění. Těch drobných i větších nehod, které vás mohou potkat, je hodně. 

Na Vánoce 2022... by se vám ještě mohly hodit naše další tipy a sváteční inspirace:

* 10 x nejkrásnější vánoční trhy v Polsku
* Dárky pro kamarády na Vánoce: 10 levných drobností, které potěší
* Vánoce u moře: 7 teplých destinací, kam utečete předvánočnímu stresu

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…