Menu

15 úžasných míst, co vidět v Miláně

Aktualizováno dne 19.7.2022

Milán je druhým největším italským městem, které je jedním z nejbohatších měst světa. Toto město je totiž nedílně spojeno s módou, slavnými obchodními domy a také známými fotbalovými kluby. Zajímá vás, co vidět v Miláně?

15 úžasných míst, co vidět v Miláně
15 minut čtení
Cestovní pojištění

Co vidět v Miláně? Odpovědět na tuto otázku jen několika slovy vůbec není jednoduché, vzhledem k tomu, že toto známé italské město nabízí nespočet míst, která rozhodně stojí za návštěvu. My jsme pro vás vybrali 15 z nich, která můžete navštívit, ať už se do Milána vypravíte na víkend nebo se zde rozhodnete strávit delší dovolenou. V našem seznamu nechybí slavné památky ani významné akce a podíváme se také na to, co v Miláně ochutnat.

zelené domy v miláně

Počasí v Miláně

Pokud máte rádi teplé počasí, Milán vás nezklame, je totiž jedním z nejteplejších měst v Evropě. Podobně jako u nás jsou i v Miláně nejvyšší teploty v červenci a srpnu, kdy převyšují i 30 stupňů Celsia. Příjemné teploty jako stvořené na poznávání památek pak panují v květnu a červnu. A co zima v Miláně? Průměrné teploty se pohybují od -5 do +5 stupňů Celsia.

centrum Milána

Cesta do Milána

Jak cestovat do Milána? Ideálně letecky, cesta autem ani autobusem se totiž většinou nevyplatí ani cenově a samozřejmě ani časově a z České republiky do Milána nejezdí přímé vlaky. Cena zpáteční letenky z Prahy do Milána se pohybuje zhruba okolo 1 500 Kč až 3 000 Kč a v akci dokonce dokážete letenky pořídit i pod 1 000 Kč, především mimo hlavní sezónu.

Tip! Nezapomeňte si na dovolenou do Milána zabalit cestovní pojištění. V dnešní době ho vyřídíte jen pár kliky online a můžete se navíc připojistit třeba na dovolenou autem nebo COVID-19 a náklady s ním spojené. Zkuste to zde:

Porovnej cestovní pojištění

obchodní centrum milán

Co vidět v Miláně?

Nyní už se dostáváme k tomu, co vidět v Miláně. Nesporou předností tohoto města se zhruba 1,3 miliony obyvatel je, že nadchne jak milovníky památek, tak i milovníky sportu a v neposlední řadě ty z nás, kteří nedají dopustit na módu. V Miláně si jednoduše přijde na své takřka každý. Představíme si následující místa a aktivity:

  • Fashion week
  • Nákupní pasáž Vittoria Emanuela II.
  • Nákupní čtvrť Quadrilatero della Moda
  • Divadlo La Scala
  • Katedrála Duomo
  • Palác Palazzo Reale
  • Vítězný oblouk Arco della Pace
  • Bazilika sv. Ambrože
  • Mrakodrap Torre Velasca
  • Muzeum Museo del Novecento
  • Náměstí Piazza Gae Aulenti
  • Vodní kanály Naviglio
  • Park Giardini Pubblici
  • Fotbalový stadion San Siro
  • Zábavní park Europark Idroscalo Milano

1.) Miláno: Fashion Week

Začněme rovnou u jedné z nejznámějších milánských akcí, kterou je takzvaný Milan Fashion Week, jehož historie sahá až do roku 1958 a obvykle probíhá dvakrát v roce. Letos v březnu se italský týden módy soustředil na dámskou módu a od 20. září do 26. září 2022 proběhne týden módy věnovaný pánské módě, na kterém se představí nejslavnější návrháři světa.

2.) Miláno: Nákupy v nákupní pasáži Vittoria Emanuela II.

Když už jsme u módy, neměl by chybět ani tip na to, kam se v Miláně vypravit za nákupy luxusního zboží. Vyhlášeným místem je nákupní pasáž Vittoria Emanuela II., která vás uchvátí svou jedinečnou architekturou a pochopitelně i nespočtem skvělých restaurací, kaváren a luxusních obchodů známých značek jako je Prada, Versace nebo Louis Vuitton.

3.) Miláno: Nákupní čtvrť Quadrilatero della Moda

Zůstaňme ještě chvíli u nakupování. Dalším oblíbeným místem milovníků nákupů je čtvrť Quadrilatero della Moda, jež je známá také pod českým názvem Zlatý čtyřúhelník módy. I na tomto místě se nacházejí obchody světoznámých značek, jako je Prada, Versace, Armani, Tiffany, Bulgari nebo Chanel. V této čtvrti na vás jednoduše dýchne všudypřítomný luxus.

4.) Miláno: Divadlo La Scala

Kulturní zážitek na vás čeká ve světově proslulém divadle La Scala, které se nachází v blízkosti nákupní pasáže Vittoria Emanuela II.. V divadle La Scala, jež patří k nejslavnějším operním scénám světa, vystupují slavní operní pěvci. Vychutnat si zde však nemusíte jen operní vystoupení, ale také baletní vystoupení nebo koncerty vážné hudby.

5.) Miláno: Katedrála Duomo

Pojďme se nyní podívat na slavné italské památky. Jednou z největších dominant Milána je gotická katedrála Duomo, jež se nachází v centru města a pojme až 40 000 lidí. Jedná se o katolický kostel s oficiálním názvem Katedrála Narození Panny Marie, který je pátým největším kostelem Itálie a nejvýznamnější gotickou milánskou památkou. Stavba katedrály započala v roce 1386 a kompletně byla dokončená až v roce 1965.

  • Katedrála Duomo je otevřena od 9:00 do 19:00 každý den. 

Vstupné:

  • Interiér katedrály: 5 EUR (do 18 let za 2 EUR)
  • Interiér + střecha po schodech + malé Duomo Museum: 15 EUR (do 18 let za 7 EUR)
  • Interiér + střecha výtahem + malé Duomo Museum: 20 EUR (do 18 let za 9 EUR)

6.) Miláno: Palác Palazzo Reale

Díky neuvěřitelné rozloze 7 000 m2 je královský palác Palazzo Reale největším městským palácem v Miláně, který byl po několik staletí hlavním sídlem milánských vlád. Dnes se v paláci pořádají kulturní akce a výstavy.

  • Krom středy je otevřeno denně od 9:00 do 20:00.

Vstupné okruh palác a muzeum:

  • Dospělí 10 EUR 
  • Student (18 - 25 let) 2 EURA
  • Děti do 18 let zdarma

7.) Miláno: Vítězný oblouk Arco della Pace

Další významnou památkou je milánský vítězný oblouk Arco della Pace z 19. století, který je často přirovnávaný k slavnému pařížskému Vítěznému oblouku a nachází se na místě, kde byla dříve starověká vstupní brána Porta Sempione.

8.) Miláno: Bazilika sv. Ambrože

Jednou z nejstarších milánských staveb je bazilika sv. Ambrože italsky Basilica di Sant’Ambrogio, kde je pohřbený svatý Ambrož – patron města Milán, který žil ve 4. století a bazilika se začala stavět již za jeho působení. Poprvé byla vysvěcena již v roce 386.

9.) Miláno: Mrakodrap Torre Velasca

Zajímavým architektonickým počinem je mrakodrap Velasca, který je mezi místními obyvateli velmi kontroverzní. Zatímco jedni ho milují, druzí ho nenávidí. Budova byla postavena v roce 1956 a stala se prvním italským mrakodrapem, který převyšoval 100 metrů. Její originální tvar je často přirovnávaný ke tvaru houby.

10.) Miláno: Museo del Novecento

Milán láká turisty z celého světa nejen na architektonické skvosty, ale také umělecká díla, která si můžete prohlédnout v muzeu Muzeum del Novecento, které bylo otevřeno teprve v roce 2010 a v současnosti se řadí k nejnavštěvovanějším milánským muzeím.

  • Otevřeno je od 10:00 do 19:30 hodin.

Vstupné:

  • Dospělí 5 EUR 
  • Student (18 - 25 let) 3 EURA

11.) Miláno: Náměstí Piazza Gae Aulenti

V Miláně na vás čekají nejen historické budovy, ale kochat se můžete také moderní architekturou. Pokud tedy chcete navštívit moderní čtvrť, která je sídlem řady světových firem, navštivte náměstí Piazza Gae Aulenti obklopené mrakodrapy i obchodními centry.

12.) Miláno: Vodní kanály Naviglio

I v Miláně se můžete cítit jako v Benátkách díky vodním kanálům Naviglio Grande a Naviglio Pavese, které dříve sloužily k přepravě zboží, v současnosti však plní estetickou funkci a utvářejí nezaměnitelnou atmosféru. Vodní kanály jsou lemovány řadou restaurací, kaváren a obchůdků.

13.) Miláno: Park Giardini Pubblici

Chcete se projít krásným parkem, který je jako stvořený k relaxaci? Pak navštivte zahrady Giardini Pubblici, které byly založené za vlády Habsburků v roce 1784. Přímo ze zahrad se můžete vypravit do některého z muzeí nebo galerií, které se nacházejí v těsné blízkosti parku, jedná se například o centrum současného umění Galleria d'Arte Moderna nebo galerii moderního umění Padiglione d'Arte Contemporanea.

14.) Miláno: Fotbalový stadion San Siro

Vzhledem k tomu, že jsme nevynechali tipy na místa pro lidi, kteří se do Milána vydávají za nákupy, neměl by na našem seznamu chybět ani tip pro milovníky sportu. Ti by rozhodně neměli vynechat fotbalový stadion San Siro známý také jako Stadio Giuseppe Meazza, který je domácím stadionem fotbalových klubů AC Milán a Inter Milán a je osmým největším stadionem v Evropě.

15.) Miláno: Zábavní park Europark Idroscalo Milano

Kam vyrazit v Miláně s dětmi? Nedaleko Milána se nachází zábavní park Europark Idroscalo Milano, který láká na nespočet atrakcí, mezi něž patří například zrcadlový dům, dům hrůzy, ruské kolo nebo celá řada kolotočů.

Tip! Na dovolené v Miláně můžete ušetřit s cashbackem a nechat si tak vrátit část peněz za ubytování, letenky nebo autobus:

* 4% cashback na ubytování s Booking.com
* 5% cashback na autobus s Flixbus.cz
* 3% cashback na letenky s Kiwi.com

Risotto alla milanese

Co ochutnat v Miláně?

Itálie se proslavila nejen svým mořem, památkami a nezaměnitelnou atmosférou, ale také svou kuchyní, které je vyhlášená po celém světě. I v Miláně můžete samozřejmě ochutnat typickou italskou kuchyni. Kromě tradiční pizzy a těstovin doporučujeme i tyto speciality:

  • pikantní polévku Acqucotta
  • telecí řízek na milánský způsob společně s lehkým salátem známý jako Cotoletta alla milanese
  • rizoto s šafránem Risotto alla milanese (na obrázku výše)
  • italskou vánočku Panettone, která se rozplývá na jazyku

Nyní už máte představu o tom, co vidět v Miláně. Z našeho seznamu je patrné, že toto půvabné italské město rozhodně stojí za návštěvu a stane se místem, na které budete ještě dlouho vzpomínat. Milán – město módy přímo vyzývá k tomu, abyste si z něj odvezli nejen krásné vzpomínky, ale také něco hezkého na sebe.

Ještě by se vám mohly líbit... naši další průvodci cestováním po Itálii:

* Bari, Itálie: Co navštívit? Co dělat? Co ochutnat?
* Řím: Co vidět, co dělat a kde jíst jako pravý Ital?
* Benátky: Co vidět? Kdy jet? Co ochutnat?

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…