Menu

6 tipů, jak šetřit vodou, elektřinou a plynem

Aktualizováno dne 22.10.2022

Kvůli zvyšující se ceně vodného a stočného mají Češi často nedoplatky v řádech tisíců korun. U energií je na tom většina domácností podobně. Přitom často stačí jen dodržovat jednoduché zásady. Přečtěte si následující tipy, jak šetřit vodou, ale také elektřinou a plynem. Úspory energií jsou z důvodu neustále zvyšujících cen nutností.

6 tipů, jak šetřit vodou, elektřinou a plynem
16 minut čtení
Energie

Jak stará moudrost praví: "Kdo šetří, má za tři!" V dnešní době to platí dvojnásobně. Když se bavíme o úsporách v domácnosti, málokdo si dnes může dovolit plýtvat energiemi. Zajímá vás, jak šetřit vodou? Jak snížit náklady za vytápění plynem a elektřinou? Jaké spotřebiče mají největší odběr? Některé rady vás možná překvapí, jiné budete znát, ale jisté je, že i malé změny vám ušetří tisíce korun ročně. Podívejte se na tipy odborníků.

nová plastová okna

1.) Jak ušetřit na vytápění domu?

Pomůže vám nový kotel a plastová okna. Investice do nového kotle vás totiž často vyjde levněji, než momentální napojení na centrální rozvody. Ušetříte i výměnou oken. Když vyměníte stará netěsnící okna za plastová, změnu k lepšímu pocítíte jak v každodenním životě, tak na ročním vyúčtování za energie.

Nová plastová okna - cena

U prodejce Skladova-okna.cz pořídíte nejprodávanější plastová okna za následující ceny:

Typ okna Velikost okna Cena okna
Jednokřídlé plastové okno PREMIUM, otvíravo-sklopné pravé 500 x 500 mm 3.008 Kč
Dvoukřídlé plastové okno se štulpem PREMIUM, bílá dovnitř, antracit ven 1450 x 1100 mm 9.250 Kč
Trojkřídlé plastové okno se sloupkem PREMIUM 2060 x 1540 mm 13.148 Kč

Nový kotel - cena

Na webu Dek.cz najdete plynové a elektrické kotle za následující ceny:

Typ kotle Použití kotle Cena kotle
Plynový kotel Junkers ZWR 18-7 KE Cerastar kombi vytápění s průtokovým ohřevem vody v bytě (do 3 odběrných míst - dřez, umyvadlo, vana) 35.207 Kč
Plynový kondenzační kotel ENBRA CD 24/Z20 se zásobníkem TV vytápění a ohřev vody 70.200 Kč
Elektrokotel Thermona Therm EL 38 vytápění nízkoenergetických a pasivních domů 36.050 Kč

Tip! Výměna kotle i plastových oken je poměrně nákladná změna. Nicméně na rekonstrukci, která se vám mnohonásobně vrátí, si můžete i půjčit. V našem nezávislém porovnávači hypotečních úvěrů do minuty zjistíte, která banka vám poskytne ty nejlepší podmínky:

Najděte nejlepší hypotéku

záclony a závěsy

2.) Bytové doplňky, které šetří na energiích

Velké množství tepla uniká i přes nedostatečně izolované vstupní dveře. Zdánlivá drobnost jako správný práh s těsněním vám může výborně pomoci v boji s profukováním, a ušetřit tak nemalé peníze za vytápění domu. Před zimou zkraťte i dlouhé závěsy, které vám překrývají radiátory. Ty by neměly být schované za záclonou, závěsem či kusem nábytku, aby mohlo teplo proudit po místnosti. V případě, že se nechystáte na zateplení podlahy, pořiďte si na zimu alespoň koberec.

Vstupní dveře do domu nebo bytu - cena

Po nových vstupních dveřích se můžete poohlédnout například u Baumaxu, kde je najdete za následující ceny:

Typ dveří Rozměr dveří Cena dveří
Vchodové dveře Malaga 90P, zlatý Dub inox 55, otevírají se dovnitř 2078 x 980 cm 13.900 Kč
Vchodové dveře MX-Zeus 90P, zlatý dub 2050 x 950 cm 5.990 Kč
Vchodové dveře EASY D01 90P, bílé 2050 x 950 cm 3.990 Kč

Tip! Když si pořídíte nový koberec přes cashback, můžete ušetřit rovnou dvakrát. Jednou za vytápění a podruhé, když vám přes tuto službu obchod vrátí část peněz zpět. Zajímavé cashbacky na koberce teď najdete na:

* Mujkoberec.cz - 4,2 % z nákupu zpět
* 4home.cz - 4 % z nákupu zpět
* Moebelix.cz - 4 % z nákupu zpět

moderní kuchyně

3.) Zjistěte, zda můžete mít levnějšího dodavatele energií

Jednoduchým porovnáním online zjistíte ceny u jednotlivých dodavatelů energií. Většina lidí toto zanedbává a typicky platí za plyn i elektřinu více, než by měli. Průměrný člověk v porovnání uspoří přes 9.157 Kč ročně na elektřině a 7.352 Kč na plynu.

Tip! Začít můžete s úsporami na elektřině. Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač dodavatelů energií a zjistěte, kdo vám nabídne nejlepší cenu:

Spočítejte úsporu

sprchová zástěna

4.) Jak šetřit vodou dlouhodobě?

Díky rekonstrukci koupelny a výměně vany za sprchový kout může čtyřčlenná rodina uspořit nemalou částku. Sprchování je rozhodně ekonomičtější než koupání ve vaně. A jak šetřit vodou z dlouhodobého hlediska i při sprchování? S pákovou baterií a správnou sprchovou hlavicí se dá ušetřit až několik stovek litrů vody měsíčně.

Stejně tak se vyplatí investovat do úsporných spotřebičů. Staré pračky mohou spotřebovat až 100 litrů vody na jeden cyklus praní, kdežto ty úsporné mají spotřebu pouhých 40 litrů. Pochopitelně nezanedbatelnou částku ušetříte i na spotřebě elektrické energie.

Nový sprchový kout - cena

Nejlépe hodnocené sprchové kouty a zástěny se prodávají na eshopu Siko.cz za:

Typ sprchového koutu nebo zástěny Rozměry sprchového koutu nebo zástěny Cena sprchového koutu nebo zástěny
Sprchová zástěna Walk-in 120 cm 9.590 Kč
Sprchový kout čtvrtkruh 90 x 90 cm 11.690 Kč
Sprchová zástěna Walk-in 80 cm 5.990 Kč

Nová pračka - cena

Nejprodávanější modely praček na Okay.cz jsou k dostání s následujícími cenovkami:

Typ pračky Kapacita bubnu Cena pračky
Pračka s vrchním plněním Whirlpool TDLR 5030L EU/N 5 kg 6.899 Kč
Pračka s vrchním plněním Indesit BTWL50300 EU/N 5 kg 6.489 Kč
Pračka s předním plněním Whirlpool FFS 7238 B EE 7 kg 8.917 Kč

Tip! Nákup úspornějších spotřebičů a vybavení můžete vyřešit rychlou online půjčkou. Podívejte se, kde vám právě teď poskytnou tu nejlepší:

Najděte nejlepší půjčku

děti v koupelně

5.) Jak ušetřit na vodě hned!

Když chcete ušetřit na vodě hned, začněte od koupelny. Až polovina celkové spotřeby vody totiž připadá na osobní hygienu. Pokud si čistíte zuby s naplno puštěným kohoutkem, během jednoho dvouminutového čištění jím proteče až 30 litrů vody. Dalším způsobem, jak šetřit vodou, je zaměřit se také na kapající kohoutek či protékající záchod. Pokud vám například během minuty ukápne z netěsnícího kohoutku deset kapek vody, za měsíc unikne kolem 170 litrů.

Věděli jste, že... na toaletě je možné plýtvat vodou a penězi i v případě, že neprotéká? Systém dvojího splachování na toaletě zabrání tomu, aby pokaždé protekl celý obsah nádržky, což je běžně až deset litrů.

mytí nádobí

6.) Jak šetřit vodou v kuchyni?

Největší úsporu vody vám přinese pořízení myčky nádobí. Pokud ale stále nádobí myjete v ruce, vyplatí se páková baterie, je úspornější a lépe se s ní manipuluje. Pijete-li vodu z kohoutku a necháváte ji nejdříve odtéct, aby byla co nejchladnější, mnoho jí zbytečně proteče do odpadu. V tomto případě natočte více vody do větší nádoby a tu uskladněte v lednici. Opět dávejte pozor na kapající kohoutek.

Nová myčka nádobí - cena

Kromě praček a dalších elektrospotřebičů seženete na Okay.cz i myčky nádobí. Nejvíce se prodávají tyto:

Typ myčky Hlučnost myčky Cena myčky
Volně stojící myčka nádobí Bosch SMS4ECI14E 44 dB 14.951 Kč
Volně stojící myčka nádobí Beko DFN 28430X 44 dB 9.490 Kč
Vestavná myčka nádobí Candy CDIN 2L360PB 47 dB 8.360 Kč

Jan Míčka z AP Servis dodává: "Investice do energeticky úsporného zařízení se vám vzhledem k jeho životnosti vrátí. Například myčky od Whirlpool šetří jak při samotném mytí, tak i v pohotovostním režimu, kde jsou rozdíly ve spotřebě řádové".

Věříme, že vám výše uvedené tipy pomohly ujasnit si, v čem máte rezervy, a kde zbytečně plýtváte. V dnešní době chytrým využíváním vody a energií, jako jsou elektřina a plyn, ušetříte tisíce korun ročně. Pokud budete přemýšlet ekonomicky, našetříte si každoročně i na pěknou dovolenou.

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.