Menu

8 místné auto: Top modely, povinné ručení a řidičský průkaz

19.11.2022

Dříve by vás ani nenapadlo shánět velké rodinné auto. Teď se ale na silnicích díváte po kombících, SUV, dodávkách a zkoušíte si představit, co vše se do nich vejde. Přitom tušíte, že vás na cestách zachrání už jen 8 místné auto.

8 místné auto: Top modely, povinné ručení a řidičský průkaz
11 minut čtení
Povinné ručení

Potřebujete vůz, kam můžete pohodlně usadit všechny 3 děti a přitom naložit věci na dovolenou. Možná jen často berete nejen své děti, ale i jejich kamarády. Možná trénujete a vozíte děti na závody. Nebo potřebujete jezdit do práce s kolegy a nedává vám smysl přemísťovat se každý svým autem. 8 místné auto může všechny tyto situace vyřešit. Podívejte se na naše tipy, co si můžete vybrat.

8 místné auto

Rodinné vozy, MPV auta

Zkratka MPV je označení pro multi-purpose vehicle neboli víceúčelové vozidlo. Tvarem se sice podobají dodávce, ale je určená k přepravě osob. Někdy se setkáte také s označením minidodávky.

Tip! K novému vozu si nezapomeňte také pořídit povinné ručení. S námi ho zvládnete vyřídit do pár minut online a zelenou kartu dostat obratem emailem.

Povinné ručení od 1009 Kč

1.) Ford Tourneo Custom

U Fordu Tourneo nejde jen o krabici pro převoz osob a materiálu. Auto můžete pořídit ve verzi plug-in hybrid s dojezdem při nulových emisích až 53 kilometrů. Tourneo má ve druhé řadě tři samostatná sedadla a ve třetí řadě uspořádání 2+1. Přitom druhou řadu můžete umístit ve směru nebo proti směru jízdy a vytvořit vzadu konferenční prostor. Sedadla je možné také sklopit. U řidiče mohou sedět další dvě osoby.

2.) Hyundai Staria

Jde o nové MPV automobilky Hyundai. Na silnicích zaujme rozhodně netradičním vzhledem. Každopádně jde o auto, které je nejen pracovní, ale sedne i početné rodině. Až devět sedadel je dostupných ve verzi combi. I při obsazení všech 9 míst je stále k dispozici kufr o objemu 831 litrů.

3.) Renault Trafic Combi Van L2

Renault Trafic je co do vybavení a rozložení sedadel variabilní. Je možné pořídit ho bez zadní třetí řady sedadel. Na místě spolujezdce je možné mít jen jedno sedadlo výškově nastavitelné s loketními opěrkami, nebo dvojsedadlo s úložným prostorem zespodu.

4.) Peugeot E-Expert Combi

E-Expert umožňuje uspořádání sedadel ve verzi 3+3+3 nebo 2+3+3. Dodává se s elektromotorem a baterií 75 kWh nebo 50 kWh. Přístup do třetí řady je řešen sklopením sedadla ve druhé řadě. Zadní sedadla jsou vyjímatelná pro větší úložný prostor.

8 místný vůz

Užitkové vozy

Jde o auta konstruovaná primárně pro přepravu nákladu. Bývají označovány jako dodávky. Jejich úpravou je možné vytvořit automobil pro přepravu více osob i s potřebným komfortem.

Věděli jste, že... povinné ručení kryje škody pouze na vozech a majetku jiných? Pokud si chcete navíc pojistit škody na vašem voze způsobené např. srážkou se srnkou, vandalismem nebo krupobitím, sáhněte ještě po havarijním pojištění:

Spočítejte si havarijní pojištění

5.) Fiat Scudo

Fiat Scudo je multifunkční dodávka, která je dodávána nejen se vznětovým motorem, ale také v elektrické verzi s baterií 50 kWh nebo 75 kWh. Nákladový prostor má objem až 6,6 m3 a užitečnou hmotností až 1400 kg. Řidič má snazší řízení díky zadní parkovací kameře. Ve verzi Combi umožňuje přepravit až 9 osob.

6.) Volkswagen Caravelle 6.1

Volkswagen Caravelle má za sebou tradici trvající přes 30 let. Za tu dobu se ustálil jako profík na přepravu osob. Auto je vybaveno modulárním systémem upevnění sedadel. Bez problému je budete vyndávat, sklápět, přemísťovat. Samostatné sedadlo u bočních posuvných dveří ve druhé řadě má funkci Easy Entry. Pokud si zvolíte 8 sedadlový paket, budete mít ještě k dispozici zavazadlový prostor s délkou 739 mm.

7.) Mercedes-Benz Vito Tourer

I Vito Tourer je léty ověřený. Má za sebou 25 let úspěšné služby. Aktuálně je dostupný i ve verzi eVito s dojezdem na jedno nabití až 312 kilometrů. Vybrat si můžete konfiguraci sedadel se dvěmi nebo třemi sedadly ve 3 řadách. S výškou pod 2 metry se v pohodě vejde do většiny podzemních garáží i myček.

8.) Ford Transit Combi

Ford Transit combi ve verzi L3 H2 umožňuje připravovat až 9 osob i se zavazadly a nákladem. Umožňují to tři řady sedadel. Samozřejmostí je adaptivní tempomat i systém hlídání mrtvých úhlů.

9.) Mercedes-Benz Třídy V

Mercedes nenabízí nejen dodávkový Vito Tourer, ale i velkoprostorový osobní vůz. Najdete ho ve Třídě V. Cesta pro zadní část posádky bude zážitek při pohledu přes panoramatické posuvné střešní okno. V autě můžete sedadla kombinovat podle vašich přání, stejně tak můžete místo sedadla v prostřední řadě využít stolek. Pro bezpečnou jízdu má řidič digitální vnitřní zpětné zrcátko a asistenta udržování odstupu.

10.) Volkswagen Transporter 6.1

Auto z roku 1950? Ano, Volkswagen Transporter už brázdí silnice tak dlouho. Současná verze je léty prověřená a umožňuje převod vozu pro přepravu nákladu na auto pro přepravu osob. Při rodinné dovolené vám dopřeje řešení pro každou situaci. S uspořádáním si můžete vyhrát a v autě se pohodlně prospat.

dodávka pro 8 lidí

8 místné auto - cena

Níže najdete přehled cen za nové 8 místné auto. Nemusíte nutně lovit ve vodách nových automobilů. Využijte pro 8 místné auto bazar na našem webu.

Název vozidla Cena 8 místného auta od (včetně DPH)
Ford Tourneo Custom 1.226.396 Kč
Hyundai Staria 949.990 Kč
Renault Trafic L2 1.034.550 Kč
Peugeot E-Expert Combi 1.039.000 Kč
Fiat Scudo 1.168.100 Kč
Volkswagen Caravelle 6.1 1.222.571 Kč
Mercedes-Benz Vito Tourer 1.013.375 Kč
Ford Transit Combi 1.297.181 Kč
Mercedes-Benz Třídy V 1.474.385 Kč
Volkswagen Transporter 6.1 942.590 Kč

8 místné auto

Jaký řidičský průkaz na 8 místné auto?

Není vám jasné, jestli vystačíte s klasickým řidičským průkazem skupiny B? Nebo s tímto počtem míst k sezení potřebujete řidičský průkaz na autobus? Osobní dodávky, nebo obecně auta uspořádána pro 9 osob (8 cestujících a řidič) je možné řídit s průkazem skupiny B. Není vlastně tolik důležité, kolik jede osob, ale kolik má sedaček. Pokud si dodávku přestavíte na 10 míst k sezení, pak už musíte mít řidičák na autobus kategorie D, nebo D1 pro maximálně 16 lidí. D1 je možné získat v 21 letech. Skupinu D pak ve 24 letech.

Zároveň platí, že s řidičákem skupiny B lze řídit vozidla s nejvyšší povolenou hmotností 3 500 kg. Můžete mít i řidičský průkaz skupiny B78, který opravňuje k řízení motorových vozidel se samočinně ovládanou převodovkou a s nejvýše osmi místy k sezení (mimo řidiče). Nezapomeňte si kromě řidičského průkazu pohlídat a sjednat povinné ručení.

Už máte svého favorita? Překvapily vás ceny nových aut? Zkuste se podívat na náš srovnávač. Půjčka by vám mohla pomoci překlenout mezeru k autu, které potřebujete:

Najděte nejlepší půjčku

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…