Menu

8 x auto na solární pohon, které si budete chtít koupit i vy

Aktualizováno dne 26.8.2022

Automobilky stojí před novými výzvami. Benzin a naftu musí brzy nahradit něco jiného. Výrobci automobilů tak nyní ještě intenzivněji hledají nové způsoby pro pohon vozidel. Zatím to vypadá na elektrickou energii. Nejeden výrobce vyvíjí a testuje auto na solární pohon.

8 x auto na solární pohon, které si budete chtít koupit i vy
13 minut čtení
Povinné ručení

Některé automobilky si vzaly za cíl vyrábět osobní automobily zcela nezávislé na nabíjecích stanicích. Auto na solární pohon využije solární panely, které jsou přímo zabudované ve střeše a na kapotě auta.

Pomocí baterií se energie uloží a automobil bude v provozu i v noci, nebo při nedostatku slunečního záření, kdy nemůže brát energii ze slunce. Takové automobily představují ve srovnání se současnými modely výrazně menší znečišťovatele životního prostředí. Které automobilky došly zatím nejdál?

solární auto

Solární auta od známých značek

Inovací se rozhodně nebojí ani zavedené značky. Právě ony jsou schopné a ochotné dát do výzkumu potřebné prostředky. Ukazují tak začínajícím výrobcům směr, kam vývoj pro auto na solární pohon může jít.

Tip! Chcete si solární panely koupit separátně, anebo jen vědět, jak se cenově pohybují? Pořídit je můžete snadno i přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na soláry a příslušenství teď najdete například na:

* Svet-svitidel.cz - 2,5 % z nákupu zpět
* Banggood.com - až 12 % z nákupu zpět

1.) Mercedes-Benz Vision EQXX

Koncept Vision EQXX představila automobilka Mercedes-Benz na veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas. Jeho střechu tvoří 117 zabudovaných solárních článků. Vývojáři se zaměřili na vytvoření modelu, který bude mít extrémně nízkou spotřebu. Auto je proto maximálně lehké a záměrně ve všech směrech aerodynamické. Váží celkem jen 1750 kg, z toho baterie 495 kg.

Ohromující je dojezd tohoto automobilu. Zvládne 1 000 kilometrů na plné nabití baterie. Jeho spotřeba je pod 10 kWh/100 km. Běžně dostupné elektromobily mají spotřebu 19-25 kWh/100 km.

2.) Hyundai Ioniq 5

Hyundai se budoucnosti nebojí a jde jí rázně vstříc. V základu je Hyundai Ioniq 5 elektromobil, který musíte dobíjet ze sítě. Ale v příplatkové výbavě najdete i něco, co rozhodně běžné není. Můžete si přikoupit střechu ze solárních panelů. Ne že byste díky nim najezdili bez dobíjení desítky kilometrů, ale autu dokáže prodloužit dojezd.

Podle výpočtů automobilky Hyundai dostanete díky solárům dalších 2 000 kilometrů ročně k dobru. V přepočtu jde o 5 až 6 kilometrů denně. Ale musí svítit slunce. U nás se příliš nepropaguje a ani ho standardně nekoupíte. Jeho využití má šanci spíš ve státech jižní Evropy. Cena limitovaného plug-in-hybridu je 33 250 dolarů.

auto se solárním panelem

Auto na solární pohon, které si budete moci koupit

Solární auto běžně na trhu neseženete. Vše je opravdu v začátcích. Proto se setkáte jen s předprodeji aut, která se začnou v následujících měsících vyrábět. Je pro vás důležitá spotřeba, ale nechcete se pouštět do experimentu se solárním autem? Zkuste si vybrat některé z nejúspornějších aut.

Tip! Při nákupu nového vozu nezapomeňte také na pojištění. To nejlevnější seženete v kalkulačce povinného ručení 2024. Ušetřit můžete až 75 % z běžné ceny! Přesvědčte se sami zde:

Najděte nejvýhodnější povinné ručení

3.) The Squad Solar City

Pro nás je Squad Mobility téměř neznámá firma. Ale už nyní si u ní můžete objednat výhradně městské vozítko. Ať už s ním pojedete v jakémkoliv městě, budete středem pozornosti. Toto vozidlo se nabíjí jediným solárním panelem na střeše. A opravdu je pouze do městského provozu. Je mu uzpůsobeno svou velikostí i šířkou.

Maximální rychlost je 45 kilometrů v hodině a není u něj potřeba k řízení řidičský průkaz. Jako jeden z mnoha pražských řidičů tajně doufám, že nikoho nenapadne vyrazit s tímto vozítkem po magistrále. Další model může dosahovat rychlosti až 80 kilometrů v hodině. Výrobce slibuje dojezd 20 kilometrů na jedno nabití denně. Naštěstí má i baterie pro normální dobití ze sítě.

Automobil se ve vyšší výbavě dodává se 4 vyměnitelnými bateriemi. Jeho výroba začne v roce 2023 a už nyní si ho můžete rezervovat. Odhadovaná cena je 6 000 až 7 000 eur bez daně pro vozidlo se dvěma vyměnitelným ibateriemi a 9 300 eur pro auto se čtyřmi bateriemi a dojezdem zhruba 100 kilometrů.

4.) Fisker Ocean

U nás není automobilka Fisker známá, ale zasluhuje si pozornost. Tato americká společnost představila konečně svůj vůz i v Evropě. Přišla se sportovně laděným SUV. Jeho ceny začínají na norském automobilovém trhu okolo milionu korun. V Česku se zatím prodávat nebude, ale už je ceník i pro Německo a Rakousko, kde vychází na cca 42 000 eur. Prioritou automobily je Norsko, Velká Británie a Dánsko. Ve srovnání s nejdražšími automobily světa je to zanedbatelná částka.

Ve výbavě Extreme je solární střecha. Ve vyšší výbavě má i náhon na všechna čtyři kola. Zrychlení na stovku zabere 4,2 sekundy a dojezd má být 610 km na jedno nabití. Do výbavy je zařazený také kamerový systém pro 360° rozhled kolem vozu. Auto na solární pohon se má začít vyrábět v listopadu 2022, ale předobjednávky je možné podat už nyní. Už nyní má firma přes 33 000 objednávek.

solární auto

Futuristické modely solárních aut

Tyto modely by pobavily všechny kolemjdoucí. Nejspíš by si klepali na čelo, co to je zase za výtvor. Ale upřímně, takto vznikají nové nápady a prošlapává se cesta. Takže se někdy třeba setkáme i s těmito vozidly.

Tip! Jestli si zatím vystačíte s elektromobilem nebo hybridem, před jeho nákupem doporučujeme navštívit náš nový online autobazar, kde porovnáte stejný model ve více, jak 350 prověřených autobazarech po celé ČR. Pár kliky si tak zajistíte nejlepší možnou cenu za právě váš vysněný ojetý vůz.

5.) Wolfgang Thundertruck

Jde o off road s batmanovskými křídly nad střechou, které v sobě mají zabudované solární panely. Díky nim má dojezd až 640 kilometrů. Z nuly na sto to dokáže navíc za 3,5 sekundy. Má být nejen model 4x4, ale i 6x6. Bude batmobile naše budoucnost?

6.) Aptera Sol

Tento tříkolák je určený pro dvě osoby a jednoho domácího mazlíčka k tomu. Nejde tak úplně o rodinný vůz. S plně nabitou baterií má mít dojezd až 1 600 kilometrů. Solární panely na střeše dokáží dodat autu až 72 kilometrů denně navíc. Vozítko se nabíjí ale jen zaparkované. Maximální dosažitelná rychlost má být 160 km/h a zrychlení při pohonu všech kol za 3,6 sekundy.

solární auto

Solární auta z továren start-upů

Automobilový průmysl a jeho současné dynamické tempo láká ke vstupu nových firem. Objevují se mnohé startupy, které také dokáží trh pěkně rozvířit.

Tip! Ať už si chcete půjčit na solární, elektrické, hybridní nebo klasické auto, doporučujeme nejdříve porovnat nabídky jednotlivých bank:

Najděte nejlepší půjčku

7.) Sono Motors Sion

Německá startupová automobilka Sono Motors představila hybridní model Sion. Má v sobě zabudovaných 248 solárních článků, které zajišťují, že je auto zcela autonomní při jízdě na krátké vzdálenosti. Na jedno nabití ujede 249 kilometrů a solární panely k tomu dokáží přidat 33 kilometrů denně. Auto je vyrobeno ze 100 % obnovitelných zdrojů energie.

8.) Lightyear One

Holandská startupová automobilka Lightyear představila prototyp vozu, který podle jejích slov dokáže jezdit i dlouhé vzdálenosti pouze ze sluneční energie. Kromě solárního nabíjení se automobil může nabíjet i na klasických stanicích. Jeho dojezd má úctyhodných 725 kilometrů. Hodina nabíjení solárními panely přidá automobilu dojezd 12 kilometrů.

tesla

Další značky, které se vyplatí sledovat

Těchto 8 automobilů není samozřejmě konečný výčet. Kdo další si ve svých vizích více či méně pohrává se solárními panely?

  • Solárními panely vybaví své automobily konečně i Tesla. Na přání by měla být solární střecha u Tesly Model 3. Tesla Cybertruck má mít za příplatek ze solárů celý kryt ložné plochy.
  • Toyota Prius se na některých trzích prodává s panely Panasonic na střeše. Dodatečný dojezd je slíbený pouze 6 kilometrů, ale jako začátek budoucnosti je to fajn.
  • Nissan Leaf zaujal svou odvahou už v roce 2017. V zadním křídle byl solární panel pro napájení některých přístrojů v automobilu.

Jak vidíte budoucnost solárních aut vy? Zatím je to příjemný doplněk v podobě několika kilometrů navíc. Ale nejspíš se máme ještě na co těšit. Auto na solární pohon je teprve v plenkách a ještě nás vývoj může v mnohém překvapit.

Další zajímavosti z auto-moto světa... u nás na blogu ještě najdete v těchto článcích:

* 15 x nejlepší elektrická motorka pro dospělé
* Solární panel na auto: Různé typy, cena a doplňkové příslušenství
* 15 x nejdražší auto na světě

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…