Menu

Aktuální výstavy: Praha, Brno a další města v České republice

8.5.2023

Jarní počasí je vrtkavé. Rádi byste vyrazili ven a nasávali teplo ze slunce, ale místo toho se dostavují celodenní deště? Načerpejte v našem článku „aktuální výstavy Praha, Brno a další města” inspiraci i na ty nejdeštivější dny.

Aktuální výstavy: Praha, Brno a další města v České republice
11 minut čtení
Životní styl

Je jasné, že jako hlavní město je na aktuální výstavy Praha bohatá. V našem článku se věnujeme i jiným městům, která by vás mohla nalákat. Zajděte s dětmi do šmoulí vesnice, za Ferdou Mravencem a užijte si s dětmi společně den. Pro dospělé jsou určené výstavy znázorňující válku a nebezpečí propagandy. Kromě toho najdete akce spojené s netradiční grafikou a začínají akce orientované na jarní zahrádkaření.

Aktuální výstavy Praha

Co může z tématu aktuální výstavy Praha nabídnout? Kromě stálých expozic, které navštěvují čeští i zahraniční turisté v Národním muzeu a Národní galerii celoročně, je bohatá i na dočasné různorodé výstavy.

Ondřej Sekora známý i neznámý

Kdo by neznal Ferdu Mravence a jeho zvířecí kamarády. Jeho devadesáté narozeniny připomíná výstava ilustrátora Ondřeje Sekory. Nebyl ale jen tvůrce Ferdy. Byl milovník sportu a propagátor ragby. Pracoval jako novinář pro Lidové noviny, pro které zpracovával primárně články se sportovní tematikou, karikaturami a obrázkovými seriály. Ve Ville Pellé probíhá komentovaná výstava, ale i tvůrčí dílny.

CASA IMMAGINARIA Zdroj: UPM Praha

Casa Immaginaria. Living in a dream

V Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze najdete aktuálně velkoformátové obrazy neskutečných světů. Jsou ve formě digitálních vizualizací, které představují únik od reality do fiktivních snových interiérů. Jde o projekt, kterým se Česká republika prezentovala na 23. Trienále designu a architektury v Miláně.

  • Místo: Uměleckoprůmyslové museum v Praze – historická budova, ulice 17. listopadu 2, 110 00 Praha 1
  • Cena: snížené 40 Kč, základní 80 Kč
  • Datum: 18. 01.–30. 04. 2023
  • Web: https://www.upm.cz/casa-imaginaria/

Bolest těch druhých

Centrum současného umění DOX je vyhledávaným místem netradičních výstav. Aktuálně se zde koná výstava Bolest těch druhých. Válka na Ukrajině byla pro samotnou výstavu výraznou inspirací, ačkoliv není hlavním tématem. Zobrazuje lidskou bolest a utrpení prostřednictvím fotografií, malby, grafiky i videí. Výstava proto není vhodná pro děti. 

Motýli, kouzlo proměny

Jednou za rok se dočká Praha výstavy v Botanické zahradě. Tradičně patří přelom dubna a května v Botanické zahradě v Praze motýlům. Akce má vždy své kouzlo. Pozorovat můžete přeměnu kukly v motýla v přímém přenosu. Mezi rostlinami pozornější objeví i housenky. Na výstavě je přes pět tisíc jedinců. Dovezeni byli z motýlí farmy ze Stratfordu nad Avonou.

Brno

Pojďte se bavit do Brna. Pro větší je tady Harry Potter, pro menší a jejich hravé rodiče modří prcci Šmoulové.

Čarodějnický učeň Potter

Na Harryho Pottera se vydejte podívat do Letohrádku Mitrovských. Čeká vás model hradu v Bradavicích z Lega, létající automobil, trojhlavý pes a samozřejmě jedinečný vlak Bradavický expres. Sběratele nadchnou napodobeniny čarodějnických hůlek, sběratelské kartičky a ukázky kostýmů.

Šmoulové

Šmoulové v nadživotní velikosti řádí v Brně. Interaktivní svět Šmoulů v nadživotní velikosti (rozuměj z pohledu šmoulích měřítek) najdete na Brněnském výstavišti. Mají zde svůj kouzelný les upravený pro lidské návštěvníky. A někde blízko číhá kocour Azrael a čaroděj Gargamel, mějte se na pozoru. Třeba před ním uletíte pomocí virtuální reality na čápovi. K dispozici je také Lego herna, dopravní hřiště se závody autíček.

  • Místo: Výstaviště Brno, Pavilon C, vstup bránou 3
  • Cena: víkendové vstupné na osobu 320 Kč, vstupné v pracovní dny 280 Kč, děti do 80 cm zdarma
  • Datum: 10.3.2023-2.9.2023
  • Web: https://www.smoulovebrno.cz/

Tip! Už jste absolvovali všechny výstavy v Česku, anebo vás zaujali spíš ty zahraniční? I v okolních státech se konají zajímavé akce, které byste neměli propásnout. Ať už se vydáte kamkoli, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění. S naším srovnávačem cestovního pojištění si můžete porovnat nabídky různých pojišťoven a vybrat si tu nejlepší pro vás. Budete mít jistotu, že v případě potřeby budete mít kvalitní pomoc a ochranu.

Cestovní pojištění již od 7 Kč/den

Morava

Ať už se vydáte jakýmkoliv směrem, i ostatní části Moravy mají zajímavé akce. Pokud vyhledáváte přece jen přírodu, vyrazte do Punkevních jeskyní a na Macochu.  

Prolínání

Za sochařskými díly Radomíra Bárty vyrazte na hrad Helfštýn. Čekají vás kombinace nerezových, kamenných a skleněných prvků.

  • Místo: Hrad Helfštýn, Týn nad Bečvou
  • Cena: dospělí 150 kč, studenti 80 Kč, děti do 6 let zdarma
  • Datum: 30. 4. do 27. 8. 2023
  • Web: https://helfstyn.cz/

Valašská zahrada – jaro 2023

Největší zahrádkářské trhy v regionu Zlínského kraje najdete v Rožnově pod Radhoštěm. Nakupte květiny, keře, cibuloviny, stromy, ale i výrobky do svých domů a zahrad od šikovných řemeslníků. 

  • Místo: Areál Camp Sport, Pod Strání 2268, Rožnov pod Radhoštěm
  • Cena: základní 80 Kč, studující 50 Kč, děti do 5 let zdarma
  • Datum: 5.5.2023-8.5.2023
  • Web: https://www.valasskazahrada.cz/

Čechy

Obrazy, fotografie i akce pro děti. I za hranicemi Prahy najdete zajímavé aktuální výstavy.

Strůjci války – Jiří Surůvka

Grafické práce, malířská i objektová tvorba ostravského fotografa, umělce a vysokoškolského pedagoga Jiřího Surůvky vás čeká v Kutné Hoře v Galerii Středočeského kraje. Setkáte se se ztvárněním lidské malosti a omezenosti podléhající ideologii a politické propagandě.

Trnkova zahrada

Knihy Jiřího Trnky ožívají na interaktivní výstavě Trnkova zahrada 2 v Plzni. Přenesete se na ní do příběhu, v němž pět kluků cestou do školy objeví starobylou zahradu. O dobrodružství mají postaráno. Vtělte se do jedné z postav a zažijte jejich dobrodružství na vlastní kůži. 

Vybrali jste si aktuální výstavy? Praha i ostatní města napříč republikou mají celoročně čím překvapit. Před cestou nezapomeňte na důkladný jarní servis auta po zimě, abyste na plánovanou výstavu dojeli na první dobrou. 

Tip! Chystáte-li se výstavu v různých koutech České republiky, zkontrolujte si, zda máte platné povinné ručení. Pokud ne, nebojte se, máme pro vás řešení. S naším srovnávačem povinného ručení si můžete vybrat nejvýhodnější nabídku a sjednat si ji online. Ušetříte čas i peníze a budete mít klid na cestách.

Najděte si nejvýhodnější povinné ručení

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.