Menu

Arménie: Cestovatelský průvodce pro malé i velké dobrodruhy

7.6.2023

Celý týden na pláži, do toho jeden celodenní výlet s průvodcem v autobuse. Ještě návštěva doporučeného kostela, zámku, přírodní památky. Ne každý je nastavený na takové cestování. Proto se nechte zlákat do méně turisticky známé Arménie.

Arménie: Cestovatelský průvodce pro malé i velké dobrodruhy
10 minut čtení
Cestovní pojištění

Arménie je zemí bez přemíry turistů, notoricky známých památek a přepálených cen. Přitom je to země úchvatných hor a ryzí přírody. Když se navíc na pár dnů vzdáte teplé vany a pohodlné postele, zažijete dovolenou, na kterou budete v dobrém hodně dlouho vzpomínat. Arménie je hornatá země s bohatou historií. Přečtěte si tipy, kam vyrazit a nechte se navnadit na svou další dovolenou.

Jerevan – co vidět a navštívit?

Začátek putování zahájíte nejspíš v Jerevanu, kde přistanete na mezinárodním letišti. Ostřílení cestovatelé doporučují pořídit přímo zde plynovou kartuši, se kterou se vydáte na své treky. Máte tak šanci, že si dáte jednou denně teplé jídlo, čaj, kávu. Rozhodně si kupte kvalitní mapu. Turistické značení na cestách nečekejte, s GPS v horách a lesích se můžete trápit.

Starobylé město s moderní tváří

Ve městě samotném nejspíš nestrávíte celou dovolenou. Je v něm jen několik málo zajímavostí ve srovnání s ostatními hlavními městy. Záznamy o Jerevanu vedou až do 8. století před Kristem. Od té doby ho potkalo několik zemětřesení. I proto jsou z původní pevnosti Erebuni zachovány pouze trosky. Moderní město však bylo nově budované ve 20. století.

Barevné mozaiky, historické památky a lahodný koňak

Zastavte se na kulatém Náměstí republiky. Najdete ho snadno. Sbíhají se k němu všechny ulice. V mnoha z nich jsou domy obložené barevnými mozaikami. Namiřte své kroky také k jerevanské kaskádě. Jde o obří vápencové schodiště, které bylo dokončeno v roce 1980. Vydejte se také k Památníku arménské genocidy na kopci Tsitsernakaberd. Pokud ještě nechcete z města prchnout, podívejte se do závodu na výrobu koňaku Ararat. Nachází se asi 500 metrů od autobusového nádraží.

Posvátná hora Ararat se sněhovou čepicí

Z Jerevanu dohlédnete za dobré viditelnosti také na posvátnou horu Ararat, která má přes 5.000 metrů. Celoročně ji zdobí sněhová čepice a je to výrazná dominanta okolní krajiny. Jde o místo, kde podle biblické pověsti přistál Noe po potopě světa. I přesto že se nachází na území Turecka, patří k symbolům Arménie.

Tip! Cestovat do Arménie je zážitek plný dobrodružství, kultury a historie. Ale nezapomeňte na svou bezpečnost a pohodu. S naším srovnávačem cestovního pojištění najdete tu nejlepší nabídku pro vaši cestu:

Porovnej si cestovko

Jerevan, Arménie

Na cestě z Jerevanu

Od Arménie se očekává, že jedete přece jen za přírodními krásami a ne jen za městskou turistikou. Vaše kroky by mohly vést do některého z blízkých klášterů nebo chrámů:

  • klášter Khor Virap,
  • klášter Gerhard,
  • antický chrám Garni.

Klášter Khor Virap

Nedaleko Jerevanu na turecké hranici najdete jeden z nejnavštěvovanějších klášterů Arménie Khor Virap. Jeho návštěva se vyplatí pro krásný výhled na Ararat. Na cestu sem můžete využít auto z půjčovny, taxi, nebo maršrutku. Maršrutka je druh veřejné dopravy, obvykle dodávka, která jezdí v nepravidelných intervalech mezi zajímavými místy Arménie.

Klášter Geghard

Jen asi 40 kilometrů od Jerevanu najdete další klášter, Gerhard, v překladu trn, kopí. Vznikl už ve 4. století. Je obklopen skalními štíty, do skal byly v průběhu století vytesány hrobky a další jeskynní kostely, což dodává místu ohromný magický náboj. Celé místo je zapsáno ve světovém dědictví UNESCO.

Antický chrám Garni

Další z možných výletů z Jerevanu nasměrujte do údolí řeky Azat. Nachází se v něm chrám Garni, který pochází už z 1. století. Ačkoliv jde o pohanský chrám, odolal zničení při nástupu křesťanství a stal se dokonce letním sídlem královské rodiny. Je postavený z arménského čediče a v nedávných letech byl zrekonstruován.

Sevan, Arménie

Největší jezero Kavkazu – Sevan 

Největší jezero Kavkazu se jmenuje Sevan a najdete ho právě v Arménii. Je 80 kilometrů dlouhé a 30 kilometrů široké. Jeho původ je sopečný a vzhledem k nadmořské výšce 1916 metrů jde o jedno z nejvýše položených vulkanických jezer světa. V létě se v něm dá koupat, je však chladnější i přesto, že jste blíže slunci. I přes 28 přítoků z něj vytéká jen jediná řeka. Pro její sílu zde bylo vybudováno hned několik vodních elektráren. Pro vyrovnání velkého odtoku byl zbudován 48 kilometrů dlouhý tunel, které vodu přivádí do jezera.

Tip! Život je plný nečekaných situací, které mohou ohrozit vaše zdraví, majetek nebo rodinu. Proto je důležité mít kvalitní úrazové pojištění, které vám zajistí finanční klid a ochranu. S naším srovnávačem si můžete vybrat tu nejvýhodnější variantu pro vaše potřeby a možnosti.

Srovnejte si nabídky pojišťoven online

Trek na východě země

Východ země vás uchvátí přírodou i unikátními kláštery.

Náhorní Karabach

Z Arménie dojdete i do Náhorního Karabachu. Náhorní Karabach je mezinárodně neuznaná republika. Celé území je však velmi zajímavé i přes léta bojů. Procházíte přes různé mosty, řeky a vodopády, vesnicemi s křesťanskými památkami. Hlavní město Náhorního Karabachu se jmenuje Stepanakert. Za procházku stojí určitě vodopády Umbrella falls v kaňonu Hunot.

Goris

Pokud chcete přece jen zůstat v Arménii, vydejte se do města Goris. Vedle nově zbudovaného města najdete také původní jeskynní město Goris. Odtud vede lanovka známá jako Wings of Tatev. Jde o nejdelší obousměrnou lanovku s nepřetržitým provozem na světě. Zaveze vás až k nádhernému klášteru Tatev. Spojte tento výlet s procházkou údolím řek Vorotan a Aghandzuget.

Arménie, Aragats

Výstup na nejvyšší horu Arménie

Na Malém Kavkazu najdete nejvyšší horu Arménie, Aragats. Sopečný masiv se nachází nad jezerem Kari. Ideální přístup je z poslední vesnice Byurakan, odtud k pevnosti Amberd a dále až k jezeru Kari. Nejvyšší vrchol má přes 4.000 metrů a při jeho zdolání se připravte na sníh i kamennou suť. Dejte si také pozor na nevolnost z nadmořské výšky. Odměnou vám bude krásná přírody a výhled do okolí.

Kdy vyrazit do Arménie?

Ačkoliv je v Arménii kontinentální klima, počasí vás překvapí. Na velmi malém území můžete zažít obrovské teplotní rozdíly. I přesto že bude v Jerevanu tropické vedro, o pár desítek kilometrů dál potkáte sníh. Rozdíly jsou dány nadmořskou výškou. Obecně se doporučuje na cestu květen až září případně říjen. V tomto období převažuje slunečno až polojasno s minimem dešťových přeháněk. V letních měsících však počítejte především v nížinách s vysokými teplotami.

Milovníci netradičních dovolených mohou zkusit i glamping, tedy poměrně netradiční pojetí kempování. Ačkoliv cestovní kanceláře zájezdy do Arménie také pořádají, většina turistů jede na vlastní pěst. Mrkněte se na naše tipy, jak vyrazit na dovolenou bez cestovky.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.