Menu

Autem do Chorvatska v roce 2021: Na co si dát pozor a co nepodcenit?

Aktualizováno dne 17.6.2021

Plánujete letos cestu autem k chorvatským břehům? Tento typ dovolené je pro mnohé prázdninovou tradicí, přestože může cesta autem do Chorvatska skýtat mnohá nebezpečí a úskalí. Na co si dát pozor, čemu se vyhnout a kolik to celé bude stát?

Autem do Chorvatska v roce 2021: Na co si dát pozor a co nepodcenit?
10 minut čtení
Cestovní pojištění

Na Chorvatsko nedá mnoho našinců dopustit. Tyrkysově modrá voda totiž může směle konkurovat kdejaké exotické destinaci. Aby vaše mnohahodinová cesta do tohoto balkánského ráje proběhla bez problémů, inspirujte se našimi tipy.

chorvatsko dálnice

Jak se vyhnout kolonám na cestě do Chorvatska?

Uvíznutí v dopravní zácpě může cestu protáhnout o pár hodin a prázdninovou náladu zhoršit o několik stupňů. Přitom mnohdy stačí vybrat si pro výjezd dny, kdy se autem do Chorvatska nechystá půl Evropy.

Největší dopravní zácpy většinou vznikají tehdy, kdy v některých zemích začnou dětem školní prázdniny. Rodiny se už nemůžou dočkat, až se zanoří do osvěžující mořské vody, a proto ještě než dítku uschne inkoust na vysvědčení, vyráží směrem na jih.

Ve které dny hrozí kolony na cestě do Chorvatska nejvíc?

  • V pátky a soboty, kdy začíná většina pobytových turnusů. Naopak nejméně frekventovaným dnem bývá úterý.
  • Na konci června a začátkem července, kdy začínají prázdniny v Česku a na Slovensku
  • O víkendu na přelomu července a srpna, kdy začínají prázdniny v německém Bavorsku a němečtí turisté vytvoří kolony na alpských dálnicích.

O aktuální dopravní situaci se můžete více dozvědět na Google Maps. Když kliknete na symbol tří čárek (Nabídka), a zvolíte možnost Provoz, ukážou se vám všechny zácpy a možná zpoždění na trase.

Jak dlouho trvá cesta autem do Chorvatska?

V tabulce níže naleznete přehled nejvyhledávanějších destinací v Chorvatsku a průměrnou dobu jízdy autem z Prahy.

Destinace Doba jízdy z Prahy
Pula 9,5 hodiny
Krk 9,5 hodiny
Split 11 hodin
Rijeka 9 hodin
Brela 11,5 hodin

Tip! Na cestu do Chorvatska si nezapomeňte přibalit cestovní pojištění. Sjednat si ho můžete z pohodlí domova už za 7 Kč na den. Sami si můžete vybrat takové, které pojistí i vaše auto nebo zahrne náklady spojené s koronavirem - např. karanténa v hotelu, PCR testy, aj.

Najděte nejlevnější cestovní pojištění

pauza na odpočívadle

Jak vyzrát na mikrospánek během dlouhé cesty?

Řada lidí započne dlouhou cestu do Chorvatska hned po práci. Ano, člověk si sice připadá jako superhrdina - ještě dopoledne ve firmě tvrdě pracoval na projektu, poté dodělal všechny další pracovní úkoly, načež naložil zavazadla do auta, odřídil desetihodinovou cestu, aby už v brzkých ranních hodinách mohl pořídit fotografie šťastné rodinky na pláži.

Toto chování je velmi riskantní. Řidič vyráží na cestu vyčerpaný a přestože prvních pár hodin probíhá bez problémů, krize většinou nastane kolem druhé až třetí hodiny ranní, kdy na něj dopadne celodenní únava. Záludný mikrospánek může trvat třeba jen dvě sekundy, a přesto bývá příčinou mnoha fatálních havárií. Jak snížit riziko mikrospánku?

1.) Pořiďte si alarm proti mikrospánku

Na trhu existuje užitečné zařízení, které si nasadíte za ucho. V případě, že že za volantem usnete, přístroj zaznamená pokles vaší hlavy a vydá zvukový signál, čímž vás probudí. Navíc je velmi levný, pořídíte jej za necelou stovku.

2.) Nejezděte hned po pracovní době

Pokud mermomocí chcete vyrazit už v pátek, raději si vezměte půl dne volna a odpoledne před cestou věnujte alespoň 3 hodiny spánku.

3.) Dopřejte si dostatek tekutin a kvalitních potravin

Spousta řidičů nedá dopustit na vydatný pitný režim. Vypít po cestě aspoň 2 litry tekutin je nejlepším způsobem, jak zůstat dlouho bdělý. Rovněž nepodceňte stravování. Činnost vašeho mozku podpoří ovoce, zelenina, rybí maso, ořechy a luštěniny. Vyhněte se naopak těžkým pokrmům z vepřového a hovězího masa.

4.) Nezapomeňte na přestávky

Obecně se doporučuje udělat si krátkou přestávku jednou za 2 - 3 hodiny. Řidiči pomůže krátká procházka a protažení se.

Tip! Nechcete riskovat a raději si cestu rozdělíte na dvě etapy? Abyste ušetřili na ubytování v Rakousku nebo Slovinsku, zarezervujte si ho přes cashback. Tato služba vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na ubytování teď najdete na:

* Booking.com - 4 % zpět z nákupu
* Hotels.com - až 4 % zpět z nákupu

chorvatsko

Kolik vás bude stát cesta do Chorvatska?

Oproti loňskému roku cena některých dálničních poplatků mírně podražila. V přehledné tabulce vidíte, jak vysoké jsou tyto částky pro rok 2021. 

Země Cena dálniční známky/poplatků za auto do 3,5 t
Rakousko 9,50 eur (241 Kč) za 10denní známku
27,80 eur (706 Kč) za 2měsíční známku
Slovinsko 15 eur (381 Kč) za 7denní známku
30 eur (762 Kč) za měsíční známku
Chorvatsko 121 kn (410 Kč) za mýtné na A1: Zagreb - Zadar (253 km)
70 kn (237 Kč) za mýtné na A1 a A6: Zagreb - Rijeka (135 km)
181 kn (613 Kč) za mýtné na A2 a A1: Macelij - Split (444 km)
128 kn (434 Kč) za mýtné na A3: Zagreb Istok - Lipovac (258 km)

Tip! Na cestu si nezapomeňte ještě přibalit řádnou výbavu auta, kterou každý ze států požaduje (Rakousko a Slovinsko - oranžové reflexní vesty pro všechny členy posádky, Chorvatsko - žárovky) a mějte platné povinné ručení. Nejvýhodnější povinné ručení získáte online porovnáním nabídek trhu. Zkuste to zde:

Porovnej povinná ručení

chorvatsko

Ilegální přejezdy hranic

Na některých chorvatských silnicích lze narazit na několik míst, kde můžete volně přejet mezi Slovinskem a Chorvatskem. Jedná se o oblast, nacházející se přibližně 20 kilometrů na jihovýchod od Ptuje (jeden z přechodů je například v obci Meje). Do Chorvatska se tudy lze dostat bez hraničních kontrol, ovšem jedná se o ilegální počínání, za které můžete dostat pokutu až 400 eur.

Tip! Na dovolenou do Chorvatska by se vám ještě mohli hodit naši cestovatelští průvodci:

* Split, Chorvatsko: 15 věcí, které na dovolené prostě musíte vyzkoušet
* Tipy na zapomenutá místa v Chorvatsku, kde nepotkáte davy Čechů
* 10 × nejkrásnější pláže Chorvatska včetně tipů na ubytování u moře

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…