Menu

Autolékárnička 2022: Jaká je její platnost? Co všechno musí obsahovat v ČR a zahraničí?

Aktualizováno dne 18.7.2022

Autolékárnička je v České republice povinnou výbavou každého automobilu a motocyklu. Na tom se už mnoho let nic nemění. Často se předkládá při policejní kontrole. Co vše musí autolékárnička 2022 obsahovat, abyste se vyhnuli pokutě?

Autolékárnička 2022: Jaká je její platnost? Co všechno musí obsahovat v ČR a zahraničí?
9 minut čtení
Povinné ručení

Podstatné je, aby věci uložené v autolékárničce byly funkční. Obvaz, který se začne drolit v ruce, vám v ničem nepomůže. Spíše spáchá více škody než užitku. Lékárnička se nevozí v autě jen tak pro nic za nic. Autolékárnička 2022 musí obsahovat předměty důležité pro poskytnutí první pomoci. Její obsah se hodí i v běžných situacích, kdy si dítě na blízkém hřišti odře ruku od lokte po zápěstí. Jak zařídit funkční autolékárničku?

autolékárnička - složení

Autolékárnička 2022 - složení

Pro osobní, nákladní automobily a dodávky je povinná autolékárnička velikosti I. Autobusy a mikrobusy s počtem do 80 přepravovaných osob, musí mít výbavu lékářničky velikosti II. Pro vozy na přepravu většího množství cestujících než je 80, tedy např. autobusy MHD, musí být obsah autolékárničky 2022 větší. Ve čtvrté kategorii jsou motocykly. U nich jsou požadavky na množství výbavy v lékárničce nejmenší.

vybavení autolékárničky velikost I velikost II velikost III velikost IV
hotový obvaz s jedním polštářkem (široký min. 8 cm) 3x 5x 10x 1x
hotový obvaz se 2 polštářky (široký min. 8 cm) 3x 5x 10x 1x
cívka hladké náplasti 1x 2x 4x -
škrticí pryžové obinadlo 1x 3x 3x 5x
pryžové (latexové) rukavice 1x 2x 4x 1x
izotermická fólii (min. rozměr 200 × 140 cm) 1x 1x 1x -
nůžky 1x 1x 1x 1x

ošetření

Jak zařídit autolékárničku?

Povinné složení autolékárničky se často zákonem mění. Poslední větší změna proběhla v roce 2018. Z autolékárniček zmizela povinná rouška, trojcípý šátek, náplasti s polštářkem.

Zařídit si autolékárničku není nikterak komplikované. Můžete ji koupit plně vybavenou na benzinových stanicích, někdy na pobočkách pošty, v lékárnách, ale i na internetu v různých eshopech. Naprosto stačí, když si zakoupíte jednotlivé položky a vytvoříte si autolékárničku sami. Cena vybavené autolékárničky se pohybuje do 500 Kč. Policie kontroluje i obsah. Pokuta za nekompletní nebo chybějící autolékárničku může být 500 Kč až 2 000 Kč.

Tip! V případě kontroly Policií ČR můžete být vyzváni, abyste předložili nejen lékárničku, ale i doklad o sjednaném povinném ručení. Nejvýhodnější povinné ručení najdete ve srovnání aktuálních nabídek pojišťoven zde:

Porovnej povinná ručení

autonehoda

Autolékárnička 2022 - doba expirace

Na autolékárničkách bývá uvedena doba expirace. Co to znamená pro vás? Aktuálně koupená autolékárnička 2022 má dobu expirace 4 roky. Už ale neplatí, že byste museli celou autolékárničku po tomto datu vyhodit. Pokud je obsah autolékárničky čistý, obaly neporušené, můžete ji používat i po době expirace. Pokud něco chybí, musíte to do autolékárničky co nejdříve doplnit.

Autolékárničku uložte na místo, kam nesvítí přímé slunce. A zároveň ji dejte na místo, kde nehrozí vlhko. Především byste ji měli mít na dobře dostupném místě. V osobních automobilech je volba uložení na vás. V autobusech je místo přímo dané, jde vždy o prostor pro cestující.

Tip! Novou autolékárničku nebo prošlé vybavení můžete pořídit i přes cashback a dostat tak část peněz za nákup zpět. Cashbacky na autolékárničky teď najdete například na:

* DrMax.cz - až 10 % z nákupu zpět
* Pilulka.cz - až 10 % z nákupu zpět

autolékárnička

Autolékárnička v zahraničí

Potřebujete pro cesty do zahraničí kromě dálniční známky i novou autolékárničku? V zahraničí si běžně vystačíte s autolékárničkou, kterou máte v autě už z České republiky. To platí např. na Slovensku. V Rakousku je navíc potřeba, aby autolékárnička byla v originálním neporušeném obalu. Její obsah na druhou stranu není definován, doporučují se ale autolékárničky schválené organizací ÖAMTC.

V Německu by vás pro chybějící autolékárničku neměli pokutovat. Povinnost vozit autolékárničku mají jen vozidla registrovaná v Německu. V Polsku autolékárnička pro osobní vozy vůbec povinná není, je pouze doporučená. Povinnost vozit autolékárničku platí jen pro vozy zajišťující komerční přepravu, tedy autobusy, taxi. Stejně tak není povinná ani ve Francii a v Itálii.

Překontrolujte si jednou ročně vybavení lékárničky. Nejde jen o to, abyste splňovali pravidla, co má mít autolékárnička 2022. Především jde o použitelnost veškerého zdravotního materiálu. V krizových chvílích se opravdu nebudete chtít potkat s obvazem, který se trhá. Zkontrolujte si také zbytek povinné výbavy.

Tip! Na cestu do zahraničí si nezapomeňte přibalit také cestovní pojištění. V našem nezávislém porovnávači ho vyřídíte pár kliky:

cestovní pojištění od 7 Kč/den

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…