Menu

Benátky: Co vidět? Kdy jet? Co ochutnat?

16.6.2022

Ptáte se, jaké město vám umožní pocítit nezaměnitelnou atmosféru Itálie a zároveň vám nabídne nezaměnitelný pohled na desítky vodních kanálů? Asi už tušíte, že odpovědí na tuto otázku jsou Benátky. Co vidět v jednom z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších měst Itálie?

Benátky: Co vidět? Kdy jet? Co ochutnat?
13 minut čtení
Cestovní pojištění

Každý rok Benátky navštíví zhruba 30 milionů turistů. Toto vysoké číslo je důkazem toho, že jen málokteré italské město se těší takové oblibě návštěvníků jako právě Benátky. Co vidět v Benátkách? Jaká je teplota vzduchu v Benátkách v jednotlivých měsících? Kolik stojí letenky z České republiky? A jaké místní speciality byste měli rozhodně ochutnat? Přepravili jsme si pro vás průvodce městem, na které jen tak nezapomenete.

benátky itálie

Počasí: Benátky

Vzhledem k tomu, že Benátky leží na hranici mírného a subtropického pásu, jsou charakteristické o něco vyššími teplotami než u nás. Během letních měsíců se teploty pohybují okolo 30 stupňů Celsia, a co se týče průměrných teplot v zimních měsících, počítejte s teplotami mezi 6 až 9 stupni Celsia.

Měsíc Průměrná denní teplota vzduchu
Leden 6 °C
Únor 9 °C
Březen 13 °C
Duben 16 °C
Květen 22 °C
Červen 25 °C
Červenec 28 °C
Srpen 26 °C
Září 25 °C
Říjen 18 °C
Listopad 12 °C
Prosinec 8 °C

romantická cesta do Benátek

Benátky: Letenky

Do Benátek z České republiky létá 10 letů týdně a cena zpáteční letenky se pohybuje okolo 1 000 Kč, pokud však budete letenky objednávat s dostatečným předstihem, můžete je zakoupit i okolo 500 Kč, nejlevnější letenky se dají obvykle sehnat v červnu.

Mezi nejoblíbenější letecké společnosti, se kterými Češi do Benátek létají, patří Wizz Air a Ryanair. A jak dlouho trvá let z Prahy do Benátek? Průměrná doba letu je 1 hodina a 12 minut.

Tip! Nevíte, kde sehnat letenky a ještě ušetřit? Přeci u nás! Díky cashbacku můžete ušetřit nejen peníze, ale i čas. Vyzkoušejte oblíbené cestovatelské portály jako například:

Eurowings.com 1 % zpět z nákupu
Pelikan.cz 100 Kč zpět z nákupu
Kiwi.com 3 % zpět z nákupu

pizza v benátkách

Benátky: Co ochutnat?

Itálie se proslavila nejen svými půvabnými městy, ale také svou kuchyní, jež je považovaná za jednu z nejlepších kuchyní světa. A i v Benátkách na vás čekají vyhlášené restaurace, kde si můžete pochutnat například na těstovinách nebo pravé italské pizze.

Mezi pokrmy, které jsou v Benátkách vyhlášené, patří například rizoto vařené se sépiovým černým inkoustem, domácí těstoviny v sardelové omáčce a také hustá polévka z masového vývaru s rýží a hráškem a sardinky naložené ve sladkokyselé omáčce.

K návštěvě Benátek neodmyslitelně patří i káva, ke které si můžete dát třeba proslulé tiramisu.

Tip! Italské Benátky jsou vyhlášené svou romantickou atmosférou, ale ne vždy se vše musí vyvinout podle plánu. Buďte připraveni na jakékoliv strasti a nepředvídatelné situace s kvalitním cestovním pojištěním

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

benátky itálie

Benátky: Co vidět?

Benátky, které jsou hlavním městem italské oblasti Benátsko, jsou od roku 1987 zapsané na seznamu UNESCO a řadí se k nejnavštěvovanějším městům světa. A není divu, získají si vás svou kouzelnou atmosférou, kanály brázděnými gondolami i celou řadou pamětihodností. Pojďme se podívat na to, co v Benátkách jednoznačně navštívit.

Dalším důvodem, proč jsou Benátky mezi turisty tolik oblíbené, je skutečnost, že lákají na celou řadu slavných památek, k vidění jsou kostely s bohatou historií, nádherné budovy i náměstí, která stojí za návštěvu.

1.) Benátky: Karneval

Na našem seznamu by rozhodně neměl chybět úchvatný karneval v Benátkách, kvůli kterému do Benátek každoročně míří turisté z celého světa. Karneval v Benátkách probíhá od poloviny ledna do poloviny února a charakterizují ho dechberoucí kostýmy, tajemné masky a nespočet akcí probíhajících souběžně s karnevalem, jehož kořeny sahají až do starověku. V současnosti karneval každý rok navštíví zhruba 3 miliony lidí.

2.) Bienále Benátky

Pokud patříte k milovníkům umění, neměl by vaší pozornosti uniknout nejvýznamnější festival současného výtvarného umění známý jako benátské bienále (La Biennale di Venezia) Výstava probíhá v budově Arzenálu a v přilehlých zahradách. V roce 2022 se na největší světové výstavě představí 213 umělců z 25 zemí světa.

3.) Výlet na ostrov Murano

Chcete si z návštěvy Benátek odvést suvenýr? Pak navštivte malý ostrov Murano, který protíná velký kanál a který je charakteristický úzkými uličkami a barevnými domky. Ostrov se proslavil zejména tím, že je sídlem benátských sklářů. Dodnes se na ostrově nachází řada prodejen se skleněnými výrobky.

Vaporettem na ostrov Murano! Ne tohle slovo jsme si právě nevymysleli, tak se říká vodním autobusům, bez kterých by doprava mezi benátskými ostrovy nemohla fungovat.

4.) Benátky: Treviso

Pokud chcete z Itálie vidět ještě více než jen Benátky, doporučujeme návštěvu města Treviso, které se nachází pouhých 30 km severně od Benátek. Proč toto město stojí za návštěvu? Jedná se o starobylé město s krásným historickým centrem. Nachází se zde celá řada pamětihodností, například klášterní kostel sv. Františka z let 1231 až 1270 nebo dóm sv. Petra z 12. století.

5.) Canal Grande

Benátky se proslavily svými vodními kanály. Bezesporu nejznámějším benátským vodním kanálem je Canal Grande. Ten je dlouhý zhruba 4 km a je hlavní dopravní tepnou Benátek. Kanál si můžete prohlédnout z jednoho ze čtyř mostů, které ho překlenují, nebo rovnou z vodní hladiny z gondoly.

6.) Most Ponte di Rialto

Když už mluvíme o Canal Grande, za zmínku rozhodně stojí i most Ponte di Rialto, který je jedním z nejslavnějších mostů světa. Most se nachází v místech, kde je Canal Grande nejužší a vybudovaný byl v polovině 16. století. Most je obklopený nespočtem obchůdků a nabízí nádherný pohled na Benátky.

7.) Bazilika sv. Marka

Pokud jsou nějaká italská města proslulá svými bazilikami a kostely, jsou to právě Benátky. Co vidět, pokud patříte k milovníkům památek? Jednoznačně baziliku sv. Marka. Ta se nachází na náměstí sv. Marka a je jednou z nejznámějších staveb sakrální byzantské architektury.

8.) Zvonice sv. Marka

S bazilikou sv. Marka sousedí zvonice sv. Marka, která patří k dominantám Benátek. Zvonice dosahující výšky 98,6 metrů je nejvyšší stavbou Benátek a nabízí nezaměnitelný výhled na město. Historie zvonice sahá do 9. století, současnou podobu však získala na počátku 16. století.

9.) Dóžecí palác

V těsné blízkosti baziliky sv. Marka se nachází dóžecí palác ze 14. století, který nese prvky byzantské architektury a evropské gotiky. Honosný dóžecí palác, jenž je sídlem vládců Benátské republiky, si můžete prohlédnout nejen zvenčí, ale také zevnitř. Interiéry vás okouzlí nádhernými freskami zdobenými zlatem.

10.) Palác Ca' Rezzonico

Nejvýznamnějším představitelem benátského rokoka je palác Ca' Rezzonico, který se nachází na břehu Canal Grande. Opět se jedná o budovu, kterou stojí za to vidět nejen zvenčí, ale také zevnitř. Interiéry paláce totiž charakterizují renesanční malby slavných umělců i dobové tapety, gobelíny a nábytek.

Jsou cílem vaší letošní dovolené italské Benátky? Co vidět v tomto krásném městě už víte. Věříme, že pokud navštívíte místa na našem seznamu, odvezete si z Benátek nespočet zážitků a hezkých vzpomínek.

Tip! Na co si dávat pozor při cestování? To všechno se dozvíte na našem blogu.

* Dovolená bez cestovky?
* Jak najít ztraceného člena rodiny?
* Co dělat při zmeškání letu? 

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…