Menu

Bordeaux, Francie: Co vidět? Co ochutnat? Kdy jet?

Aktualizováno dne 29.7.2022

Dokonalé místo pro všechny milovníky kvalitního vína? Nejznámější vinařská oblast Francie – Bordeaux. Tato oblast se rozprostírá na jihozápadě Francie a vína z Bordeaux jsou proslulá napříč celým světem.

Bordeaux, Francie: Co vidět? Co ochutnat? Kdy jet?
13 minut čtení
Cestovní pojištění

Přístavní město Bordeaux, které je někdy také nazývané jako město vína, však turisty neláká jen na samotné víno, ale také na monumentální historické budovy, nespočet proslulých památek i vyhlášené místní restaurace a kavárny. V jakých měsících ideálně francouzské město Bordeaux, které je zapsané na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO, navštívit? Co v tomto městě ochutnat a jaká místa byste rozhodně měli vidět?

Bordeaux Place de la Bourse

Kdy jet do Bordeaux?

Ideálními měsíci pro návštěvu města Bordeaux jsou duben, květen, červen, červenec, srpen, září a říjen, kdy zde panuje dobré počasí. Podobně jako u nás jsou nejteplejšími měsíci červenec, srpen a září a naopak nejchladněji je v lednu a únoru. Co se týče nejdeštivějších měsíců, nejčastěji v Bordeaux prší v lednu, červnu, listopadu a v prosinci.

Měsíc v roce Průměrná teplota Počet deštivých dnů
Leden 3 - 10 °C 12
Únor 3 - 12 °C 10
Březen 5 - 15 °C 10
Duben 7 - 17 °C 10
Květen 11 - 21 °C 10
Červen 14 - 24 °C 8
Červenec 15 - 27 °C 6
Srpen 15 - 27 °C 7
Září 13 - 24 °C 8
Říjen 10 - 19 °C 9
Listopad 6 - 14 °C 12
Prosinec 3 - 11 °C 11

canelé

Co ochutnat v Bordeaux?

Město Bordeaux je vyhlášené místní kuchyní. Jaké speciality byste zde měli ochutnat? Mezi nejoblíbenější pokrmy patří tradiční kachní foie gras s vinnou omáčkou a hrozny nebo mladé jehněčí a grilovaná žebírka. Dalšími typickými pokrmy jsou čerstvé ústřice, mořský jazyk a čerstvé grilované sardinky. Tyto a další pochoutky najdete v menu pod názvy:

  • Huîtres du Cap Ferret - ústřice z Lège-Cap-Ferret
  • Foie gras - jedinečný, 4000 let starý recept na husí jatýrka
  • Caviar d'Aquitaine - akvitánský kaviár
  • Asperges du Blayais - jarní chřest
  • Boeuf de Bazas - steak ze starověkkého rodu krav Bazadaise
  • Canelé de Bordeaux - vanilkovo-rumové buchtičky (na obrázku výše)
  • Dunes Blanches - místní "větrníky" plněné lahodným krémem
  • Macarons de Saint-Émilion - makronky jeptišek ze 16. století

Tip! Ačkoliv je Francie skoro za rohem, sjednejte si cestovní pojištění. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat zdravotní péči ve veřejných či privátních zdravotnických zařízeních. 

cestovní pojištění od 7 Kč/den

Bordeaux víno

Bordeaux: Víno

Nyní už se dostáváme k tomu, čím se francouzské město Bordeaux proslavilo asi nejvíce, a sice k vínu. Víno se v oblasti Bordeaux pěstovalo už za dob Římanů, dnes na vinice v Bordeaux narazíte doslova na každém rohu a Bordeaux je považováno za kolébku těch nejlepších francouzských červených vín. Jaká vína patří mezi bordeauxská? Vína odrůd Merlot, Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Franc.

V okolí Bordeaux se nachází více než 6 000 vinic. A jaká vinařství navštívit?

  • Château Lafite
  • Château Latour
  • Château Mouton-Rothschild

fontána v Bordeaux

Co vidět v Bordeaux?

Nyní už víte, co v Bordeaux ochutnat a do jakých vinařstvích, které nabízejí možnost degustace a prohlídky sklepů, zavítat. Nyní se pojďme společně podívat na to, co byste v tomto městě měli vidět.

Tip! Až začnete plánovat dovolenou v Bordeaux, doporučujeme si zarezervovat cestu a ubytování přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Vyzkoušet můžete například:

* Booking.com - 4 % z nákupu zpět
* Kiwi.com - 3 % z nákupu zpět

1.) Náměstí Place de la Bourse

Náměstí Place de la Bourse je považované za symbol města Bordeaux. Náměstí navrhl oblíbený architekt Ludvíka XV. Jacques Gabriel. Dominantou náměstí jsou dvě majestátní budovy z 18. století, ve kterých dnes sídlí burza a Národní celní muzeum. Náměstí je vyhlášené i díky největšímu vodnímu zrcadlu na světě, jehož rozloha činí neuvěřitelných 3 450 metrů čtverečních.

2.) Náměstí Place des Quinconces

Dalším hojně navštěvovaným náměstím je jedno z největších evropských náměstí Place des Quinconces, které bylo vystavené v letech 1810 až 1828. Náměstí ležící u břehu řeky Garonna je považované za kulturní a společenské srdce města, vzhledem k tomu, že se na něm pořádá řada koncertů a akcí. Asi nejvýraznějším prvkem náměstí je fontána Monument aux Girondins.

3.) Náměstí Place de la Victoire

Při svých toulkách po Bordeaux byste neměli vynechat ani návštěvu náměstí Place de la Victoire, na kterém se nachází dílo českého sochaře Ivana Theimera, který žije ve Francii. Jedná se o první památník vytvořený na počest vinařství v Bordeaux v podobě sloupu vysokého 15 metrů, jenž byl na náměstí instalovaný v roce 2005.

4.) Obchodní ulice Rue Sainte-Catherine

Kromě jednoho z největších evropských náměstí se Bordeaux pyšní také nejdelší obchodní ulicí v Evropě, která je dlouhá 1 200 metrů. Jedná se o ulici, jež je z obou stran lemována obchody, restauracemi a bary. Pokud si tedy chcete z dovolené nebo výletu v Bordeaux něco odvést, tato ulice je k nákupům suvenýrů jako stvořená.

5.) Katedrála svatého Ondřeje

Jedna z nejznámějších budov v Bordeaux? Katedrála svatého Ondřeje, která je zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO a od roku 1998 je součástí poutnické cesty do Santiaga de Compostela. Převážně gotická stavba je dlouhá 124 metrů a široká 18 metrů.

6.) Muzeum vína La Cité du Vin

Stavbu La Cité du Vin místní po právu nazývají chrámem vinařství, jedná se moderní desetipatrovou stavbu, která má rozlohu více než 13 tisíc metrů čtverečních a nachází se v ní 20 výstav, velký přednáškový sál, místo pro ochutnávky vína, restaurace s nabídkou 500 druhů vín, vinný bar a samozřejmě také obchod s vínem.

7.) Zvonice La Grosse Cloche

Jednou z nejstarších zvonic ve Francii je zvonice La Grosse Cloche, jež je jediným pozůstatkem starých městských hradeb města Bordeaux. Obranná brána, jejíž součástí je zvon vážící okolo 8 tun, bývala dříve vězením a dnes je jednou z nejvyhledávanějších památek v Bordeaux.

8.) Park Bordelais

Pokud si chcete po prohlídce známých památek chvíli odpočinout, můžete se vydat do některého z městských parků. Například v parku Bordelais se nachází nejstarší divadlo ve Francii nazvané Guingnol Guérin. Jedná se o loutkové divadlo, jež nadchne zejména děti. Kromě divadla tu najdete i zoo.

9.) Brána Porte Cailhau

Brána Porte Cailhau byla vystavěna v roce 1494 a stala se součástí opevnění Bordeaux, v současnosti patří k nejfotografovanějším místům v tomto městě. Uvnitř brány se nachází malé muzeum, které je věnované stavbám středověkých a renesančních budova v Bordeaux.

10.) Akvitánské muzeum

Akvitánské muzeum je jedním z největších francouzských muzeí, které se věnuje bohaté historii regionu Akvitánie. Nachází se zde nespočet exponátů, vaši pozornosti by neměla uniknout například kamenná rytina ženy Lausselská Venuše, která je stará neuvěřitelných 27 000 let.

Ať už máte rádi historické budovy, památky, návštěvy muzeí nebo dobré jídlo a světově proslulé víno, francouzské město Bordeaux, jež je jednou z nejznámějších vinařských oblastí světa, vás jednoznačně nezklame.

Tip! Jedete do Francie? V tom případě pro vás máme pár článků o nejromantičtějším místě světa: 

* Paříž: Co byste neměli promeškat během eurovíkendu
* Výměna domovů: je libo byt v Paříži zdarma?

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…