Menu

Co je životní pojištění?

Aktualizováno dne 24.1.2022

Závisí na vašem příjmu životní úroveň celé rodiny? Plánujete, nebo už splácíte hypotéku nebo jiný úvěr? Toto jsou dva nejčastější důvody, proč uvažovat o sjednání kvalitního pojištění. Víte, co je životní pojištění a jaká rizika pokrývá?

Co je životní pojištění?
9 minut čtení
Životní pojištění

Mohlo by se zdát, že na krytí rizik stačí úrazové pojištění. V tom, co je životní pojištění a úrazové pojištění, je ale rozdíl. Úrazové pojištění kryje opravdu jen situace, které vznikly v souvislosti s úrazem. Životní pojištění je v tomto směru širší pojem. Životní pojištění je navíc možné využít i jako spořící prostředek. Za jakých podmínek a jak toto pojištění funguje a kdy naopak nemá smysl ho uzavírat?

rodina

Co je životní pojištění?

Životní pojištění chrání při správném sjednání jednotlivce i jeho rodinu před finančními dopady nejrůznějších předvídatelných i nepředvídatelných životních situací. Životní pojištění kryje rizika ohrožující zdraví a život.

V případě smrti při sjednaném životním pojištění je pozůstalým vyplacena částka uzavřena pro případ smrti a aktuální naspořená hodnota v případě sjednaného spoření.

Tip! Zamyslete se nad tím, jaká rizika potřebujete ochránit a do jaké finanční částky. Se srovnáním pojišťoven a jejich nabídek životního pojištění vám rádi pomůžeme.

Porovnej životní pojištění

Rizika krytá životním pojištěním:

  • smrt,
  • trvalá invalidita,
  • závažná onemocnění,
  • smrt úrazem,
  • trvalé následky úrazem,
  • dlouhodobá hospitalizace,
  • omezení pracovní schopnosti,
  • ztráta zaměstnání,
  • jiné nenadálé a tragické životní události.

Životní pojištění je vhodné uzavřít co nejdříve. S rostoucím věkem už se zvyšují zdravotní rizika, což se odráží ve vyšší ceně pojištění.

hospitalizace

Dělení životního pojištění

Životní pojištění je možné rozdělit na rezervotvorné životní pojištění a rizikové životní pojištění.

Rizikové životní pojištění kryje jen sjednaná pojistná rizika a vyplácí se, jakmile dojde k pojistné události.

Co je životní pojištění rezervotvorné? Toto kromě krytí pojistných rizik ještě zahrnuje spořící složku. Spoření může být ve formě investičního životního pojištění a kapitálového životního pojištění. U kapitálového životního pojištění jde o spoření se stanovenou úrokovou sazbou, u investičního životního pojištění pak o investování do fondů.

Naspořené prostředky jsou pak klientovi při dožití sjednané věkové hranice vyplaceny. Může se tak jednat o formu spoření na důchod. Na trhu jsou však dostupná i zajímavější spoření.

Tip! Víte jaká pravidla platí pro rozložení odměny v životním pojištění? Pokud ne, přečtěte si náš článek, který vám vše osvětlí.

rodinný život

Jak správně nastavit životní pojištění?

Ačkoliv vám životní pojištění může pomoci v těch těžších chvílích v životě, špatně sjednaná pojistka vám možná neublíží, ale do budoucna vám může zavařit. Podstatné je tedy vybalancovat krytí správných rizik a výši jejich krytí. Pokud nastavíte částky krytí zbytečně vysoko, odeberete si z rozpočtu zbytečně významnou část.

Kromě výše uvedených rizik zvažte další doplňková rizika podle vašeho způsobu života. Nezapomeňte se zeptat i na výluky, které by krátily pojistné plnění. Výše krytí by měla být nastavena na úroveň tří až pěti ročních příjmů domácnosti. Na druhou stranu si spočtěte celkové rodinné výdaje - splátky hypotéky, nákupy potravin, kroužky, oblečení, abyste věděli, kolik do pojištění můžete měsíčně dát.

Ještě by se vám mohly hodit... naši užiteční průvodci spořením:

* Neplaťte víc, než musíte! Jak ušetřit na povinném ručení?
* Jak ušetřit za energie?
* Jak ušetřit za plyn v domácnosti?
* Spoření do zlata: Skvělá investice nebo špatný nápad

movití lidé

Pro koho není životní pojištění vhodné?

Když víme, co je životní pojištění, pojďme se podívat, pro koho není nejvhodnější. Bez životního pojištění se obejdou osoby, které mají dostatečnou finanční rezervu, nebo majetek, který je dobře směnitelný za peněžní prostředky. Pokud jste tedy schopni finančně nést nenadálé životní situace, včetně těch opravdu vážných, není nutné sjednávat životní pojištění.

Odložení plateb

Na druhou stranu, pokud už máte životní pojištění sjednané a chcete jej zrušit jen z důvodu, že vám platby přijdou příliš vysoké, nemusí jít o nejlepší nápad. Raději si stáhněte platby za pojištění na minimum a počkejte, až doběhne do konce. V takových chvílích je možnost nejen snížit platby, ale zkusit se domluvit s pojišťovnou na odložení plateb. Některé pojišťovny vycházejí svým klientům i v tomto směru vstříc.

Zrušení doplňkových připojištění

Další možností je zrušit doplňková připojištění a ponechat si jen životní pojištění. Při opětovném navyšování pojistného krytí je ale potřeba počítat s novým posuzováním zdravotního stavu. Stejně tak můžete nakonec dospět do situace, kdy vám pojišťovna pojištění zdraží. Pokud už máte jasno, že životní pojištění nechcete, zjistěte, jak odstoupit od pojistky smlouvy životního pojištění.

Tip! Životní pojištění se spořením. Máme pro vás podrobný přehled všech nabídek trhu.

Životní pojištění a daně?

Pokud si životní pojištění pravidelně uvádíte do daňového přiznání pro snížení základu daně z příjmu a zrušíte životní pojištění, budete muset finančnímu úřadu všechny slevy za posledních 10 let doplatit.,

Tip! Opět se blíží období daňového přiznání. Pokud nevíte jak ho podat, máme pro vás průvodce. I návod jak vyplnit daňové přiznání zdarma online

Na své životní pojištění nezapomínejte. Sjednané životní pojištění je vhodné jednou za čas přezkoumat a zvážit, jestli částky a sjednaná rizika jsou dostatečná, nebo naopak přemrštěná. Co je životní pojištění? Hlavně vaše jistota pro nečekané chvíle.

Mohlo by vás zajímat

thajsko
Vánoční svátky pod palmami: Proč zvolit Thajsko jako zimní útočiště?
6.12.2023

Vánoční svátky jsou obdobím, kdy mnozí lidé touží po úniku z chladného a šedého zimního počasí do exotického ráje, kde mohou slavit pod palmami a na bílých písečných plážích. Jednou z atraktivních destinací pro zimní útočiště je Thajsko.

Světový den bez tabáku
Světový den bez tabáku: Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?
31.5.2023

Kouření je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví. Každý rok zabije více než 8 milionů lidí po celém světě. Ale co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit? V tomto článku se dozvíte, jak kouření ovlivňuje vaše tělo, jaké jsou výhody, když…

lyžování v čechách
Hory kolem Prahy: 9 míst, kam si zvládnete zajet po práci zalyžovat
12.12.2022

Není pokaždé jednoduché utrhnout se na celý víkend a vyrazit do Krkonoš. A dovolená v Alpách je skvělá, ale kolikrát za zimu se povede? Jestli jako my milujete lyžování, pojďte se s námi podívat na hory kolem Prahy. Dojedete tam i po práci.

lyžování v čr
10 tipů na nejlepší hory v ČR na lyžování
5.12.2022

Netrpělivě čekáte na první letošní lyžovačku? Počasí zatím moc sněhu nepřineslo, ale už teď můžete začít vybírat, kam vyrazíte. Máme pro vás tipy na nejlepší hory v ČR, kde si zalyžujete na sjezdovkách a projedete se i bílou stopou.