Menu

Co navštívit v Londýně: 14 tipů na známá i neznámá místa

Aktualizováno dne 1.6.2021

Dlouhá cestovací pauza během pandemie a limitované dny placeného volna v práci vybízejí k návštěvě nějakého evropského města. Prodloužený víkend v Londýně je klasickou volbou zkušených cestovatelů i úplných nováčků. V našem průvodci se můžete těšit na tipy na místa, která v Londýně prostě musíte vidět, ale i neobvyklá zákoutí, co překvapí.

Co navštívit v Londýně: 14 tipů na známá i neznámá místa
23 minut čtení
Cestovní pojištění

Prodloužené víkendy mají jednu nevýhodu, a tou je nedostatek času. Cestovatel obvykle musí v rámci 3 - 4 dní stihnout oběhnout velké množství památek. V tomto článku se zaměříme na ty nejdůležitější památky i méně profláklá místa, která potěší lidi, kteří se neradi prodírají davem turistů.

Podmínky pro vstup do Anglie ze dne 20.4.2021: Momentálně jsou hranice otevřené jen pro neturistické účely. Do země lze vstoupit jen s následnou 14denní karanténou. Pro návrat do ČR je potřeba maximálně 48 hodin starý PCR test, který je nutné zajistit si ještě v Anglii, ne až po návratu do ČR. Dále je nutné podstoupit 5denní kanténu, kterou může člověk ukončit jen a pouze negativním PCR testem.

londýn mapa

Co navštívit v Londýně, když nemáte moc času?

Londýn má více jak 8 milionů obyvatel a jak už nadpis napovídá leží na řece Temži. Společně s Paříží patří k nejnavštěvovanějším hlavním městům Evropy.  Pokud chcete spatřit klasické středověké uličky, anebo posedět s přáteli v hospodě jako ze seriálu, je Londýn tou pravou volbou. Odhalte tajemnou minulost a nechte se okouzlit i přítomností toho nádherného hlavního města.

V případě krátkého pobytu se vyplatí zaměřit se pouze na několik nejzajímavějších památek. V Londýně je potřeba vyhradit si velké časové rezervy na cestování hromadnou dopravou, proto raději váš turistický harmonogram rozvolněte, ať nestrávíte celý pobyt vystresovaným obíháním různých míst. Které památky stojí za to navštívit a jsou umístěny relativně blízko sebe?

big ben londýn

1.) Big Ben a Westminsterský palác

Byl by hřích nevyfotit se s touto městskou dominantou. Špatnou zprávou je, že zvonění slavného zvonu neuslyšíte. Kvůli rekonstrukci zůstane věž tichá, ta by měla být dokončena již letos. Jak se se slavnou věží vyfotit? Jedná se o vysokou stavbu, která se vám zřejmě nevleze do záběru. Ideálním fotografickým místem je most přes řeku Temži hned za Big Benem.

Big Ben je slavná hodinová věž tyčící se nad Temží. Na fotce výše můžete vidět, že ho najdete hned vedle Westminsterského paláce, které ho je oficiální součástí. 

  • Adresa: Big Ben a Palace of Westminster, Westminster, London SW1A 0AA
  • Otevírací hodiny: Big Ben je kvůli rekonstrukci dlouhodobě uzavřen, Westminsterský palác aktuálně nabízí jen online prohlídky.
  • Vstupenky: ukparliament.seetickets.com

Tip! Na cestu do Londýna si s sebou rozhodně nezapomeňte přibalit i cestovní pojištění. Ve srovnávači ho můžete pořídit už od 7 Kč na den!

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

buckinghamský palác

2.) Buckinghamský palác

Necelých dvacet minut chůze od Big Benu se nachází Buckinghamský palác, ve kterém sídlí královská rodina. Budovu můžete obdivovat zvenku i zevnitř díky různým možnostem prohlídky. Královskou zahradu navštívíte za 16,5 liber (necelých 500 Kč) a státní pokoje v paláci v kombinaci se zahradou za 60 liber (asi 1800 Kč). Záležitost to není rozhodně levná, ale co by člověk nezaplatil za šanci spatřit královnu Alžbětu II. nebo jiného člena královské rodiny?

Dalším obrovským tahákem na návštěvě Buckinghamského paláce je proslulé střídání stráží. Během pandemie není tato nezapomenutelná podívaná k dispozici, ale doufejme, že se vše brzy opět vrátí do starých kolejí. 

Tip! Střídání stráží si pečlivě naplánujte. Ani mimo pandemii to není úplně běžná záležitost. Stráže se před Buckinghamským palácem střídají každý den v 11:00 v období od června do července a v pondělí, středu, pátek a neděli v období od srpna do května.

tower bridge

3.) Tower Bridge

Jedná se o další významnou dominantu města. Tower Bridge patří mezi nejdůležitější místa v Londýně. Kvůli pandemii COVID-19 se teď člověk dovnitř sice nedostane, ale pohledy ze břehů i ze samotného mostu stojí i tak za návštěvu.

Pokud pak vychytáte moment, kdy pod ním projíždí loď a most se zvedá, máte o nezapomenutelnou podívanou postaráno. Původně se most zvedal 17krát denně, nyní tomu je jen tehdy, když městem proplouvá velká turistická loď. Obyčejně to prý probíhá 2krát denně.

  • Adresa: Tower Bridge Rd, London SE1 2UP
  • Otevírací hodiny: Běžná otevírací doba mimo pandemii - 09:30 - 18:00 hod. Posledního návštěvníka vpouští v 17:00 hod.
  • Vstupenky: towerbridge.org.uk/tickets

Katedrála svatého Pavla

4.) Katedrála svatého Pavla

Co navštívit v Londýně, pokud máte rádi sakrální stavby? Katedrála svatého Pavla, která je druhou největší katedrálou světa, by rozhodně ve vašem cestovatelském itineráři chybět neměla. Návštěva tohoto bohatě zdobeného chrámu je zážitkem, na který budete vzpomínat ještě dlouho. 

  • Adresa: St. Paul's Cathedral, St. Paul's Churchyard, London EC4M 8AD
  • Otevírací hodiny: Momentálně je katedrála svatého Pavla uzavřená veřejnosti, měla by být znovu otevřena od 17.5.2021. Běžná otevírací doba mimo pandemii - každý den kromě neděle od 10:00 do 16:30 hod. Posledního návštěvníka vpouští v 16:00 hod.
  • Vstupenky: stpauls.co.uk/tickets

Tip! Londýn rozhodně není levný, proto doporučujeme zarezervovat si ubytování přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na ubytování teď najdete na:

Booking.com - 4 % z nákupu zpět
Hotels.com - až 4 % z nákupu zpět
Agoda.com - až 6 % z nákupu zpět

sky garden londýn

5.) Sky Garden

Záměrně jsme vynechali London Eye. Většina návštěvníků si totiž u této atrakce stěžuje na přeplněné kabiny a vysoký poplatek (od 24.50 liber, což je v přepočtu téměř 750 Kč). Pokud vás ale ani tento fakt neodrazuje, svést se na London Eye můžete opět od 17.5.2021, kdy by anglická vláda měla vše rozvolňovat.

Jak lépe uspokojit vaši touhu prohlédnout si Londýn z výšky? Celé město jako na dlani se vám naskytne při návštěvě mrakodrapu Sky Garden, do kterého je vstupné zdarma. Jediné, co musíte, je rezervovat si dopředu vstupenku. 

  • Adresa: Sky Garden, 1 SKY GARDEN WALK, London EC3M 8AF
  • Otevírací hodiny: Stejně jako London Eye, i Sky Garden je aktuálně zavřený kvůli koronaviru a měl by se znovu věřejnosti otevřít 17. května. Běžná otevírací doba mimo pandemii - pondělí - pátek od 10:00 do 18:00 hod., sobota - neděle od 11:00 do 21:00 hod.
  • Rezervace: skygarden.london/booking/

picadilly londýn

6.) Picadilly Circus

Mnoha lidem se při pomyšlení na Londýn vybaví právě toto rušné náměstí s neonovými reklamami a lidmi chvatně kráčícími všemi směry. Poseďte na schodech fontány Shaffesbury Memory Fountain a užijte si pocit, že jste se dostali do tak rušné metropole. A až vás od sezení na schodech začne studit zadek, zajděte si do některé z blízkých čajoven na tradiční „čaj o páté.“

  • Adresa: Picadilly Circus, West End, London W1J 9HP

Top 5 míst na čaj o páté v blízkosti Picadilly:

1.) TWG Tea Leicester Square
2.) My Cup of Tea Ltd
3.) The Diamond Jubilee Tea Salon at Fortnum & Mason
4.) Oscar Wilde Lounge
5.) Afternoon Tea at Le Meridien Piccadilly

doprava v londýně

Doprava po Londýně

Můžete si vybrat hned mezi několika způsoby dopravy. Vůbec nedoporučujeme cestovat autem. Díky vytížené dopravní situaci si nestačíte užít krásy Londýna. Ovšem byla by škoda neprojet se v Londýnském metru. Ačkoliv je pověstné svou komplikovaností, není to úplně pravda. Stačí se pouze zorientovat ve 12ti linkách, které jsou barevně rozlišeny.

Věděli jste že... Londýnské metro bylo úplně první metro na světě? Otevřelo se roku 1863. Na jedné části města dokonce pokrývá systém DLR, což jsou soupravy bez řidiče.

Pak tu máme samozřejmě dopravu pomocí londýnských autobusů, kterou zajišťují mimo jiné i slavné doubledeckery. Doubledeckery poznáme hlavně díky tomu, že mají dvě patra a jsou typické právě pro Londýn. Síť autobusů je stejně rozsáhlá jako síť metra. Jedinou nevýhodou londýnské městské dopravy je poměrně vysoká cena jízdného.

Typy jízdenek v Londýně:

  • Visitor Oyster Card - karta, na kterou si můžete nahrát libovolné kredity a využívat ji ve všech typech veřejné dopravy. Samotná karta stojí 5 liber. Pokud budete v Londýně 2 dny, nabijte si ji kreditem 15 liber (asi 450 Kč), pokud 4 dny, zvolte kredit ve výši 30 liber (asi 900 Kč). Oyster Card pořídíte online, v Oyster Ticket Stopech, ve stanicích městské hromadné dopravy a v návštěvnických centrech Visitor Center.
  • Travelcard - je v podstatě regulérní papírový lístek. Travelcard se prodává ve verzích: celodenní, skupinová, 7denní, měsíční, 3měsíční, 6měsíční, roční nebo na zvolený počet dní. Celodenní jízdné pořídíte už za 13.90 liber (asi 420 Kč). Travelcard můžete pořídit ve všech přístrojích na jízdenky v zastávkách městské hromadné dopravy a v návštěvnických centrech Visitor Center.

londýn 2021

Co navštívit v Londýně –⁠ tipy na neotřelá místa

Nudí vás prodírání se turistickými davy a nechcete mít naprosto identické fotky jako ostatních 30 milionů turistů, kteří každoročně toto město navštíví? I v této rušné metropoli můžete narazit na místa, která jsou neokoukaná, unikátní a zvláštní. Pokud jste víc objevitel než turista, můžete první den obejít nejdůležitější památky a zbytek pobytu si nechat na dobrodružné poznávání méně profláklých míst. Která to jsou?

Tip! Chcete cestovat teď a platit později? Řešením může být vhodná kreditní karta. Výhody a nevýhody kreditních karet od jednotlivých bank porovnáte jedním klikem zde:
Porovnej kreditní karty

1.) Leadenhall Market a Harry Potter

Vzpomínáte si na scénu z filmu, kdy si jde Harry Potter vybrat kouzelnickou hůlku? S Hagridem se prodírají Příčnou ulicí, která je plná zvláštních obchodů. Tato scéna se natáčela v místě zvaném Leadenhall Market, což je obchodní pasáž známá svým neobvyklým interiérem. Je to jeden z nejstarších trhů v Londýně ze 14. století a nachází se v historickém centru finanční čtvrti City of London.

Magickou scénku si můžete znovu připomenout ve videu výše a osobně se projít po lockdownu už od 12.4.2021.

  • Adresa: Leadenhall Market, Gracechurch St, Langbourn, London EC3V 1LT
  • Otevírací hodiny: 24/7
  • Vstupné: zdarma

2.) Tajná zahrada v Saint Dunstan in the East

Hledáte místo, kde si můžete odpočinout od městského ruchu? Přestože se tento opuštěný kostel nachází nedaleko hlavních památek, většina turistů o něm nemá potuchy. Což je škoda, protože se jedná o místo s velmi mysteriózní atmosférou. Kostel byl z velké části zničen během druhé světové války a ruiny jsou nyní veřejnou zahradou.

  • Adresa: Saint Dunstan in the East Church Garden, St Dunstan's Hill, London EC3R 5DD
  • Otevírací hodiny: každý den od 8:00 do 19:00 hod.
  • Vstupné: zdarma

3.) Malé Benátky, umění a skvělé trhy

Pokud by se vám zastesklo po romantice, vydejte se do čtvrti Camden. Na místním kanálu kotví spousta lodí, všude kolem jsou barevné domky a celé to působí velmi kreativním dojmem. Pojmenoval je básník Robert Browning, který žil v 19. století s výhledem na kanál. Až tudy půjdete, nenechte si ujít kavárnu Waterside umístěnou na člunu.

Camden je také vyhlášený svými neobvyklými dekoracemi domů a goth minulostí. Zamilujete si i všudypřítomné trhy a stánky s jídlem z celého světa. V Camden Town prostě můžete strávit i několik dní s pusou otevřenou do kořán.

  • Adresa: Camden Lock Market, Unit 215 216, Unit 215 - 216 Chalk Farm Rd, London

4.) Čínská čtvrť

Odskočte si do čtvrti Soho zažít něco exotického. Žije zde velké množství čínských imigrantů, tudíž zde natrefíte na spoustu čínských restaurací, obchodů se suvenýry a to vše je vyzdobeno orientálními dekoracemi. Je to prý "nejhříšnější" část Londýna. Díky své energii a zvláštní atmosféře se stala jednou z nejoblíbenějších čtvrtí. 

  • Adresa: Chinatown Gate, 10 Wardour St, West End, London W1D 6BZ

Věděli jste, že.... Název Soho vznikl z loveckého pokřiku z dob tudorovských panovníků a na místě dnešní čtvrti se dříve nacházel panský revír. 

5.) Primrose Hill

Vyzkoušejte si, jaké je to být Londýňanem. Tato část města je pro místní lidi oblíbeným místem k odpočinku. Dostat se na nevysoký kopec vám nezabere příliš času a čeká vás tu pohodová atmosféra a výhled na celé město.

  • Adresa: Primrose Hill Rd, Primrose Hill, London NW1 4NR

6.) Kyoto Garden

U přírodních krás ještě zůstaneme. Další zelenou oázou jsou Kjótské zahrady, umístěné v areálu Holland House. Na 20 hektarech se rozprostírají travnaté plochy, řada exotických rostlin a nádherné kaskády vodopádů.

  • Adresa: Kyoto Garden, Holland Park, Holland Park Ave, Kensington, London W11 4UA
  • Otevírací hodiny: každý den od 7:30 do 20:00 hod.
  • Vstupné: zdarma

7.) Lanovka Emirates Airline

Kabinková lanovka vám poskytne neuvěřitelný zážitek "letu" nad Temží. Vede z poloostrova Greenwich Peninsula přes řeku do doků. Jednosměrná cesta trvá asi 10 minut. Můžete zaplatit platební kartou, kterou doporučujeme i pro běžnou dopravu, nebo Oyster card. 

  • Adresa: Emirates Royal Docks (27 Western Gateway, Royal Docks, London E16 1FA) nebo Emirates Greenwich Peninsula (Unit 1, 2, 3 & 4 Emirates Cable Car Terminal, Edmund Halley Way, London SE10 0FR)
  • Otevírací hodiny: pondělí - čtvrtek od 7:00 do 22:00, pátek od 7:00 do 23:00, sobota a svátky od 8:00 do 23:00, neděle od 9:00 do 22:00 hod.
  • Jízdenky: jednosměrná pro dospělého 5 liber (asi 150 Kč) - s Oyster Card za 4 libry, okružní "Discovery Experience" pro dospělého 11.70 liber (asi 350 Kč)

8.) The Churchill Arms, pravá anglická hospoda

Po prochozeném dni nic nepotěší tolik, jako posezení v tradiční anglické hospodě. Vizuálně nejzajímavější je určitě The Churchill Arms, jejíž fasáda je celá pokrytá květinami (v prosinci pak obrovským množstvím vánočních stromků, jak si můžete povšimnout ve videu výše). Díky svému unikátnímu vzhledu a skvělému pivu bude tato hospoda skvělou tečkou za vaší návštěvou Londýna.

  • Adresa: The Churchill Arms, 119 Kensington Church St, Kensington, London W8 7LN
  • Otevírací hodiny: po lockdownu se známá londýnská hospoda znovu otevře v květnu 2021. Vyrazit do ní potom můžete každý den od 12:00 do 22:00 hod.

londýn 2021

Interaktivní mapa Londýna se všemi památkami

Už chápete co láká miliony turistů, kteří navštíví toto hlavní město Spojeného království? Je velice těžké si rozvrhnout čas a naplánovat si vše co chcete stihnout, ale v Londýně je to ještě těžší. Proto nepospíchejte a radši si pořádně užijte návštěvu toho evropského diadému. Pomůže vám k tomu i naše mapa všeho, co navštívit v Londýně:

Před cestou do Londýna se vám bude ještě hodit:

*
Cestovní pojištění do Anglie od 7 Kč za den
* Jak zabalit kufr do letadla a ušetřit peníze na letence?

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…