Menu

Co zjistí diagnostika auta?

Aktualizováno dne 31.8.2023

Diagnostika auta nemusí být jen výsadou servisů. Auta o sobě dokáží prozradit poměrně hodně, aniž byste byli profesionálové. Diagnostiku můžete k automobilu připojit i vy sami a zjistit poměrně širokou škálu informací. K čemu vám bude a co zjistí diagnostika auta?

Co zjistí diagnostika auta?
8 minut čtení
Povinné ručení

Automobily jsou od 80. let vybaveny řídící jednotkou, která řídí motor, brzdy, spojku, převodovku. Jde o vestavěný počítač, který řídí automobilové systémy. V této souvislosti se setkáte s označením ECU (Electronic Control Unit). Řídící jednotka sleduje činnost jednotlivých systémů pomocí senzorů. Mimo to má také paměť se závadami a ukládá statistiku provozu auta. Abyste se k těmto informacím mohli dostat, použijete autodiagnostiku. Co zjistí diagnostika auta?

diagnostika auta

Co je diagnostika auta?

Diagnostika auta nebo také OBD (což je zkratka anglického On Board Diagnostics). Jedná se prakticky o napojení auta na počítač. Přesněji řečeno se řídící jednotka napojí na speciální diagnostický systém. Počátky má diagnostika auta v 80. letech, kdy jednotliví výrobci používali vlastní diagnostické standardy pro zjišťování údajů o emisních normách.

Díky tlaku servisů docházelo ke sjednocení diagnostik, protože servisy odmítaly používat na každou značku speciální diagnostiku. I nadále však profesionální diagnostika znamená použití továrních diagnostik. Ta pracuje s přesnějšími daty a lépe analyzuje odchylky, co zjistí diagnostika auta.

Jak probíhá diagnostika?

Kde je v autě?

V automobilu v dosahu řidiče (obvykle vlevo pod volantem) najdete diagnostickou zásuvku. Do tohoto rozhraní můžete připojit diagnostickou hlavu, nebo diagnostický kabel pro připojení k řídící jednotce. Data se tak přenášejí bezdrátově nebo kabelem. Diagnostická hlava odešle informace z řídící jednotky přes rozhraní Bluetooth nebo WiFi do příslušné aplikace v mobilním telefonu. Napojení na počítač přes kabel je složitější a je potřeba mít speciální program.

Ještě by se vám mohly hodit... naši další průvodci pro řidiče:

* Auta s nejnižší spotřebou na světě: Velký přehled 2022
* Jak na přepis auta? Podívejte se na postup krok za krokem!
* Co jsou rozvody u auta a jak často je měnit?

diagnóza auta

Co zjistí diagnostika auta?

Diagnostika poskytne kromě základních informací o automobilu také důležité informace o chybových hlášeních a aktuální údaje při provozu automobilu.

Škála toho, co zjistí diagnostika auta, je opravdu široká:

  • poskytne informace o řídící jednotce (výrobce, datum programování),
  • detekuje chybová hlášení (paměť závad),
  • čte měřené hodnoty,
  • provádí emisní diagnostiku,
  • testuje data z připojených senzorů,
  • zahrnuje i regenerační systém filtru pevných částic,
  • nastaví škrtící klapky,
  • testuje baterie,
  • provede elektronickou údržbu parkovací brzdy,
  • mění některé údaje (datum servisní kontroly),
  • umí vrátit automobil do servisního nastavení,
  • aktualizuje firmware.

Zjištěné chyby poskytuje prostřednictvím kódů, které je potřeba rozluštit. K tomu stačí servisní příručka. Po nákupu ojetého automobilu proveďte kontrolu diagnostikou. Možná vás čeká překvapení v podobě skrytých vad. Vyplatí se to i před prodejem. Poznáte, kdy je vhodné váš vůz prodat?

diagnostika auta

Kolik stojí diagnostika auta?

Na trhu jsou dostupné jednotky OBD 1 (někdy bývají označovány jako OBD). Ty jsou určeny vždy pro konkrétní značku automobilu. Druhou skupinu tvoří diagnostiky OBD 2 (resp. EOBD pro evropské vozy, nebo JOBD pro japonské vozy). OBD 2 je univerzální a jednotný technický standard.

Jaká je cena diagnostiky?

  • kompletní diagnostika se zabudovaným displejem pro zapojení do diagnostické zásuvky stojí od 4 000 korun,
  • autodiagnostika s přenosem dat přes Bluetooth nebo WiFi do aplikace stojí od 400 korun do 1 000 korun,
  • kabely a redukce od 200 korun.

autoservis

Můžete autu neodbornou diagnostikou ublížit?

Pokud hledáte cestu, jak měnit počet najetých kilometrů, tak přes diagnostiku to není možné. Bez vašeho vědomí není ani možné automobil poškodit a nechat ho přejít do nouzového režimu. Použitím diagnostiky ani nenarušíte záruku automobilu.

S pomocí OBD můžete ale aktivovat přepravní režim. Jedná se o stav, ve kterém automobily opouštějí výrobní haly. Mají sníženou spotřebu elektrické energie během přepravy a během skladování. Deaktivací přepravního režimu se povolí rádio, osvětlení interiéru, denní svícení, topení, větrání, atd.

Diagnostiku auta je dobré si pořídit ještě dříve, než se vám na palubní desce rozsvítí jakákoliv oranžová ikona. Zařízení nejsou ale profesionální a slouží jen k orientaci a vaší informaci. Auta jsou již vybavena natolik složitými systémy, že jejich analýzu bývá vhodné přenechat profesionálům. Pokud vás zajímají údaje o poloze auta, vaše maximální rychlost, zkuste aplikace pro chytré auto.

Tip! Myslete i na povinné ručení vašeho automobilu. Pokud už povinné ručení máte, podívejte se, že neplatíte víc než musíte.

Porovnej povinná ručení

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…