Menu

Co zkontrolovat při koupi auta?

Aktualizováno dne 1.3.2022

Máte před sebou hezké ojeté auto, které na první pohled vypadá dobře. Je však důležité jít i dál než jen věřit prvnímu dojmu. Co zkontrolovat při koupi auta, abyste měli základní jistotu, že opravdu platíte za to, za co si myslíte?

Co zkontrolovat při koupi auta?
10 minut čtení
Povinné ručení

Ze všeho nejdříve se zaměřte na samotný bazar. Vyhledejte si recenze ostatních kupujících a přečtěte si ta nejlepší, ale i ta nejhorší uvedená hodnocení. Neštítí se bazar stáčení najetých kilometrů u automobilů? Ruce pryč a auto si raději vyberte jinde. Obejděte si klidně více prodejců. Našli jste si prodávajícího, kterému důvěřujete? Soustřeďte se nyní na auto. Co zkontrolovat při koupi auta?

kupní smlouva

Dokumentace

Jeden z důležitých požadavků, na co se ptát při koupi auta, se týká dokumentace k automobilu. I původní kupní smlouva se může hodit. Před prodejem byste měli mít k dispozici servisní knížku. Podívejte se, jak na sebe jednotlivé záznamy servisních kontrol navazují a zda nechybí razítka. Pokud se vám něco nezdá (záznamy jsou psány naprosto stejně), kontaktujte daný servis, zda u nich automobil byl.

Sedněte k počítači a zaplaťte si prověření v registru odcizených vozidel. Zmizelá auta se ověřují i u leasingových firem. Zadává se registrační značka a VIN kód vozu.

Zkontrolujte také, zda VIN kód odpovídá tomu, co je uvedené v technickém průkazu, a to jak ve velkém technickém průkazu, tak v malém.

kontrola laku auta

Obhlídka zvenku

Při obchůzce automobilu kolem dokola si všímejte, jestli některý díl nemá o poznání méně nebo více škrábanců než jiný. V takovém případě mohl být díl měněn. Blíže se podívejte i na sváry světel a zrcátek. Pokud přímo nedoléhají a je u některého jinak velká mezera, může to znamenat, že auto se účastnilo nehody, nebo ho potkalo drobné ťuknutí.

Ve specializovaných servisech, ale i odborníci, kteří se nákupem ojetých automobilů zabývají, mají měřič tloušťky laku. Díky němu určíte, zda není rozdíl v množství a vrstvách laku. Pozor však na to, že na střeše bývá už výroby vrstva nejtenčí.

Tip! Chcete se zbavit škrábanců na vašem miláčkovi, ale nevíte na kolik stojí přelakování auta? Podívejte se na náš článek, který se zabývá lakováním aut.

V dolní části oken je uvedený výrobce a také výrobní číslo. Na všech oknech musí být tato čísla stejná. Důvody, proč čísla stejná nejsou, mohou znamenat, že čelní sklo se měnilo z důvodu praskliny po kamínku, nebo že se boční sklo potkalo se zlodějem. Ale důvody mohou být i nehoda, kterou se snaží prodejce zamaskovat, nebo nepřiznat.

Co zkontrolovat při koupi auta pod kapotou? Motor by neměl být čistý a naleštěný. To by mohlo znamenat, že ho prodejce čistil od vyteklých kapalin. Obvykle motor při používání získá patinu. Na vylité provozní kapaliny si dejte také pozor, ty v prostoru motoru nemají co dělat. Prozkoumejte nádobku chladící kapaliny. Pokud je na spodní straně bílý zákal, značí to olej v kapalině.

interiér vozu

Obhlídka zevnitř

Co cítíte, když otevřete automobil? Objevil se podezřelý zápach, vlhkost, nebo stopy plísně? Může to značit, že byl automobil vytopený. Podívejte se i do popelníku. Automobil po případném kuřákovi se dá zamaskovat různými vůněmi a speciální firmy dokáží cigaretový zápach z čalounění dostat, ale může se stát, že stejně důkladně zapomněli pročistit popelník.

Sundejte oplastování interiéru a hledejte rozdíly mezi svařovanými díly. Podívejte se i pod těsnění podél dveří. Obě strany musí vypadat stejně.

S množstvím najetých kilometrů se v České republice často švindluje. Majitel či autobazar se domnívají, že automobil vypadá lépe, než kolik mu hlásí počítadlo kilometrů, a tak mu počty kilometrů přizpůsobí. Cenu pak přizpůsobí nižšímu nájezdu kilometrů. Jenže najeté kilometry znamenají opotřebení některých částí, bez ohledu na to, co svítí na počítadle.

Tip! Jak poznat stočený tachometr? Nenechte se napálit! Prodej ojetin je s tímto tématem úzce spojen, proto si přečtěte i tento článek.

Nezapomeňte všechno v autě vyzkoušet. Jde o blinkry, světla, klakson, ovládání okýnek, nastavení zrcátek, elektronické otevírání a zamykání dveří, rádio, infotainment, navigaci.

nastartovat auto

Nastartování

Co zkontrolovat při koupi auta dále? Před startováním by měl být motor studený. Teplý motor může značit, že jej prodejce měl před vaším příjezdem nastartovaný, aby poté chytil napoprvé. Také ho mohl mít nastartovaný zájemce před vámi. Poslechněte si, jaký zvuk vydává automobil, když jej prodejce startuje. Nemělo by se ozývat cinkání, cvakání, klepání, ani drhnutí. Otáčky motoru by neměly kolísat.

Zkuste motor znovu sami nastartovat. Podívejte se na rozsvícené kontrolky. Kontrolka airbagu se má vypínat samostatně nezávisle na ostatní signalizaci. Na skryté vady je půlroční záruka. Přečtěte si o skrytých vadách více.

Jaká je barva stoupající z výfuku? V pořádku je šedý. Modrý znamená opotřebení pístních kroužků, bílý spalující vodu, černý je u opotřebeného motoru nebo závady vstřikování.

Při jízdě se nebojte vyzkoušet při dodržení maximální bezpečnosti, zda auto drží směr, když pustíte volant. Stejně tak zkuste prudce zabrzdit.

kontrola vozu

Co zkontrolovat při koupi auta?

Co zkontrolovat při koupi auta dále? Hledejte i zkušenosti ostatních uživatelů ojetých automobilů. Která značka je nejdůvěryhodnější? Někdy jsou i velké rozdíly v kvalitě jednotlivých modelů značek. Dočtete se od ostatních řidičů, jaké neduhy trápí ojetá auta.

Součástí kontroly by tedy měly být tyto kroky:

  • požádejte o veškerou dokumentaci k vozidlu,
  • porovnejte VIN kód s dokumentací,
  • porovnejte čísla na oknech,
  • prověřte databáze kradených vozidel,
  • automobil obejděte kolem dokola, zda a kde je koroze, promáčkliny a stopy po havárii,
  • zkontrolujte motor a zaposlouchejte se do zvuků motoru,
  • z interiéru se zaměřte na stav volantu, opotřebení pedálů, sedaček, švů,
  • vůni automobilu,
  • otestujte veškerou elektroniku automobilu,
  • otestujte si auto v provozu.

Pokud se v autech příliš nevyznáte, je dobré vzít si na pomoc automechanika. Názor někoho zkušenějšího se hodí. Před podpisem smlouvy si pohlídejte, že je v kupní smlouvě správně zapsaný technický stav vozidla. Jak na přepis auta? Přečtěte si náš článek. Po koupi automobilu nezapomeňte na sjednání povinného ručení.

Tip! Stejně jako na stav auta, dejte pozor i na povinné ručení. Pokud ho nemáte, hrozí vám vysoká pokuta. Stačí pouze pár kliků a uvidíte to nejlepší řešení právě pro vás a váš vůz.

Porovnej povinná ručení

 

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…