Menu

Den mrtvých (Dia de Los Muertos): Jak a kde se slaví?

Aktualizováno dne 4.10.2021

Den mrtvých je svátek, který se slaví v Latinské Americe. Tam ho znají jako Día de Muertos, Día de los Muertos nebo Día de Todos Santos. To v překladu znamená Den Všech svatých. Je to tedy svátek velice blízký našim Dušičkám. V některých aspektech je jim velmi podobný, v jiných se zase výrazně odlišuje.

Den mrtvých (Dia de Los Muertos): Jak a kde se slaví?
13 minut čtení
Životní styl

Kultura lidí mluvících románskými jazyky se z našeho pohledu může zdát mnohem dynamičtější a energetičtější než naše vlastní. Temperament těchto národů se samozřejmě promítá do jejich životního stylu, umění, jídla ale i do jejich oslav. Zajímají vás zvyky jiných národů? Láká vás zažít jedinečnou oslavu, jakou je Den mrtvých? Pak pokračujte ve čtení. V tomto článku na vás čeká řada poutavých informací, kulturních zajímavostí a také tip na případnou podzimní dovolenou.

Dia de Los Muertos

Historie Dne mrtvých

Tradice kultu smrti zapustila v Mexiku silné kořeny již v předkolumbovském období. Dia de Los Muertos spojuje prvky původních náboženství na tomto území a také křesťanské církevní zvyky importované ze Španělska. V Mexiku se vědci neustále přou o to, co ovlivnilo oslavy Dne mrtvých více. Zda to byla kultura původních obyvatel nebo zvyky evropské. V poslední době se někteří z nich kloní spíše k důležitosti vlivům z Evropy, kde se v tomto období slaví Dušičky nebo Halloween.

Dia de Los Muertos výzdoba

Jaké zvyky a tradice se dodržují na Den mrtvých?

Lidé v Mexiku v tomto období hojně navštěvují hřbitovy, kde vytvářejí malé oltáře z květin, fotografií, osobních předmětů zesnulých nebo jejich oblíbených jídel a pití. Na hřbitově se v Den Mrtvých sejde celá rodina a často zde slaví celou noc. Velké popularitě se těší psaní specificky veršovaných epitafů, které mohou být o živých i mrtvých. Snad nejtypičtějším symbolem Dia de Los Muertos je lebka.

Tip! Pokud se chystáte na tradiční oslavy Dne mrtvých, doporučujeme si před cestou pořídit cestovní pojištění. To si zvládnete vyřídit i z pohodlí domova několika kliky zde:

Porovnej cestovní pojištění

Mexiko a jídlo

Tradiční jídla spojená se svátkem Dia de Los Muertos

Tradičně spojená jídla s tímto svátkem jsou připravována v tomto ročním období a umístěna na oltářích jako oběti duchů. Po skončení svátků, lidé rozeberou oltáře a mohou sníst vše co zbylo, i když se říká, že jídlo ztratilo většinu chuti, jelikož mrtví zkonzumovali podstatnou část.

Tip! Chcete si vyzkoušet tradiční jídla v pohodlí vaší kuchyně, ale stále vám chybí to správné náčiní? Vyzkoušejte nákup přes cashback a získejte až 50 % z každého nákupu.

4home.cz - 4 % zpět z nákupu
Bonami.cz - 3 % zpět z nákupu

Tamales

1.) Tamales

Balíčky vyrobené z listů kukuřice a plněné směsí kukuřičné mouky, masa, sýru, zeleniny nebo ovoce.

Pan de muerto

2.) Pan de muerto

Sladké pečivo z kynutého těsta se zdobením ve tvaru kostí je zásadním pokrmem na oltáři. Nejčastěji jde o kulatý, sladký chléb často posypaný cukrem nebo sezamem.

Calaveras de Azucar

3.) Calavera

Malé lebky vyrobené z cukru, určené k dekorování více než k jídlu. Lebky jsou umístěny na oltář jako symbol života a smrti.

Pulque

4.) Pulque

Nebo také octli je alkoholický nápoj vyráběný z agáve. Je to jeden z tradičních původních nápojů v Mexiku.

Věděli jste, že... Indiáni veřili, že Tlacuache (vačice) určuje, kudy poteče voda. Tedy, když byla Tlacuache opilá, vytvářela řeky, které měly meandry, když opilá nebyla, tekly řeky přímo.

Dia de Los Muertos symbolika

Kde se slaví Den mrtvých?

Dia de Los Muertos má svůj původ v Mexiku. Slaví se tam od večera 31. řijna do 2. listopadu a pro Mexičany je to nejoblíbenější a také nejvýznamnější svátek. Každý rok se oslav účastní miliony lidí, kteří společně vytváří nezapomenutelnou atmosféru plnou světel svíček, hudby, jídla a pití. Mnoho lidí plánuje dovolenou v Mexiku právě na podzim, aby si užili jedinečnou oslavu. Pokud se rozhodnete vyrazit do Mexika na přelomu října a listopadu, určitě se zastavte v následujících městech, kde se podle National Geographic konají nejlepší oslavy:

1.) Mexico City

Zlatým hřebem je tu masivní alegorický průvod městem. Úplně první průvod uspořádalo Mexico City v roce 2016.

2.) Michoacán

To pravé místo pro foodies! Zde totiž ochutnáte slavné pan de muerto. Známkou komunitního života je právě oslava Dne mrtvých na břehu jezera Pátzcuaro.

3.) San Luis Potosí

San Luis Potosí je jedno z nejmalebnějších měst v Mexiku. Party od rána do večera a vše ostatní, co od Dia de Los Muertos očekáváte.

4.) Guanajuato

K návštěvě láká monumentální oltář vytvořený studenty místní univerzity. Sláva a bohatství tohoto města vzešla díky těžbě stříbra a zlata.

5.) Oaxaca

Oaxaca je super město pro návštěvu jakýkoliv den v roce. Je plné květů měsíčku mexického a tradičních oslav.

6.) Aguascalientes

Slavný pro svůj festival a průvod lebek. Festival se koná na městském veletrhu s výstavou řemesel, stánků a koncerty.

7.) Guerrero

Původní obyvatelé zde předvádí unikátní ďáblův tanec. Anebo zde můžete vidět i nejoblíbenější zábavu Mexičanů takzvanou charreríu. 

8.) Yucatán

Další skvělé místo pro gurmány! Slibuje ty nejlepší tamales v Mexiku (místní jim říkají “pibs”).

9.) Veracruz

Prý je zde Den mrtvých mnohem důležitější než například Vánoce. Všude přítomné detailní dekorace to na podzim dokazují.

10.) Campeche

Zvláštní tradicí je zde omývání kostí a lebek zemřelých, které se poté vystaví na hroby společně s ručně vyšívanými šátky s jejich jménem.

11.) Sonora

Tady se slaví Den mrtvých celý měsíc! Lidé staví různé oltáře a barevné instalace, které k tomuto dni jednoznačně patří.

Slaví se ale samozřejmě i na jiných místech světa, kde žijí Mexičané. Ti Den mrtvých vnímají jako shledání živých se zemřelými. Dia de Los Muertos je pro ně šťastná událost, smutek se tento den nedrží. Lidé přicházejí na hřbitovy, aby strávili čas se svými blízkými zemřelými.

Den mrtvých je bezesporu jednou z nejpůsobivějších oslav, které na světě můžete zažít. Jedinečná atmosféra a samotný přístup Mexičanů k oslavě zesnulých je opravdu fascinující, proto je zapsán na seznamu UNESCO jako nehmotné dědictví lidstva.

Mohlo by vás ještě zajímat... Pokud jste nadšenci do cestování, máme pro vás ještě pár zajímavých článků:

* Dovolená bez cestovky: Podrobný návod, jak vyrazit do ciziny na vlastní pěst
* Luxusní dovolená v 10 nejvyhledávanějších destinacích
* Japonsko na podzim: 15 nejbarevnějších míst, která prostě musíte vidět
* Kam na podzim k moři? Vypátrali jsme ty nejteplejší destinace v Evropě

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.