Menu

Elektrická brána: Cena, druhy a chytré tipy

Aktualizováno dne 14.2.2022

Vjezdová elektrická brána je skvělý pomocník. Žádné vyskakování z auta za deště nebo větru při projíždění branou. Dalším přínosem je zvýšení bezpečnosti při návratu domů i zabezpečení pozemku. Jak vypadá poměr elektrická brána – cena, a co ji ovlivňuje?

Elektrická brána: Cena, druhy a chytré tipy
8 minut čtení
Bydlení

Zvýšené bezpečí a vyšší komfort jsou příjemné stránky, které elektrická brána do bydlení přináší. Ale jako vše má i tento komfortní prvek svá ale. Tím prvním je vyšší cena za pořízení elektrické brány s pohonem a dálkovým ovládáním. Dalším ale je náročnost přípravy terénu, nebo technického řešení v případě nerovného terénu, které opět zvyšují náklady. A poslední vychází ze samotné podstaty prvku elektrická brána. Cena na její provoz totiž při současných cenách energií rozhodně není nezanedbatelná.

elektrická brána

Elektrická brána - cena

Cena elektrické brány závisí na typu zvolené brány, náročnosti terénních úprav a také na materiálu, ze kterého je vyrobena konstrukce brány a její výplň. To však není konečný výčet pro stavební prvek elektrická brána. Cena realizace zahrnuje také další příslušenství, které může výrazně zvýšit komfort i bezpečnost užívání.

Volitelné doplňky a příslušenství elektrické brány

  • Anténa
  • Výstražný maják
  • Dálkový ovladač
  • Ovládání pro čtečku karet
  • Čtečka karet a čipů
  • Bezdotyková karta
  • Bezpečnostní průjezdové fotobuňky
  • Ovládání digitální klávesnicí
  • Ovládání wi-fi technologií
  • GSM anténa a klíč

Tip! Máte strach, že s provozem elektrické brány stoupnou náklady na elektriku? Podívejte se, zda máte skutečně nejlepší ceny na trhu. Online kalkulačka nabídek dodavatelů elektrické energie vám to prozradí během chvilky.

Najděte nejlevnějšího dodavatele elektřiny

ponuvná brána

Druhy elektrických bran

Jakou vjezdovou bránu zvolíte, záleží na mnoha faktorech. Na výběr jsou většinou dva základní typy, které mají různé modifikace.

1.) Elektrická brána dvoukřídlá

Má klasická dvě křídla, které jsou poháněny elektrickými motory. Hodí se do velice prostorných vjezdů. Výhodou může být větší šíře brány a vjezdu.

2.) Elektrická brána posuvná

Nejčastější typ elektrické brány (na obrázku výše), který je v současnosti k vidění u novostaveb a rekonstrukcí domů. Pohodlný vjezd, který není náročný na prostor před nebo za branou, ale potřebuje dostatek prostoru na boku pro odjíždějící bránu. Dělí se pak na další dva poddruhy:

Elektrická brána s kolejnicí

Brána odjíždí v kolejnici, která je zabetonovaná do země. Náročné na ideální rovinu pozemku i na údržbu během roku. Překážkou pro plynulý provoz brány může být podzimní spadané listí i zimní sníh či led.

Samonosná elektrická brána

Tato varianta nepotřebuje vodící kolejnici, ale má samonosnou konstrukci.

Elektrická brána – cena
Brány s kolejnicí jsou méně náročné na materiál a vyjdou levněji. Ceny začínají už na 10 000 Kč. Pohodlnější samonosné brány jsou dražší a jejich cena startuje zhruba na dvojnásobku, tj. na 20 000 Kč.

3.) Elektrická brána s brankou

Někteří výrobci nabízí i variantu elektrické vjezdové brány s brankou pro pěší. Může být součástí posuvné brány, nebo vznikne změnou poměru velikosti dvoukřídlé brány. Další možností je samostatná branka, která je dodaná stejný výrobcem jako vjezdová brána.

Tip! Překonal poměr elektrická brána – cena pořízení výši vašich úspor? Rozhodně její instalaci nemusíte hned vzdávat. Pří výstavbě domu může být součástí hypotéky, lze na její realizaci vzít úvěr ze stavebního spoření, anebo si můžete vypomoci rychlou bankovní půjčkou.

Porovnej půjčky

elektrická brána

Výplně elektrických bran

Vjezdová brána může mít různou výplň, která obvykle navazuje na plot okolo pozemku nebo jinak koresponduje s designem sídla. Dodavatelé nabízejí:

  • Brány bez výplně s přípravou na montáž dřevěných prken
  • Brány s výplní klasickým drátěným pletivem
  • Brány s různými příčkami, plechy či tahokovem.

Kované prvky jsou luxusním pozvednutím stavebního prvku elektrická brána. Cena je ale samozřejmě také zcela jinde.

elektrická brána

7 chytrých tipů, jak vybrat ideální elektrickou bránu

  • Zásadní otázkou při volbě vjezdové brány je prostor. Je to limitující faktor, který někdy zkrátka nedovolí vybírat dvoukřídlou bránu.
  • Rovnost pozemku je důležitá pro možnost výběru posuvné brány s kolejnicí.
  • U posuvné brány s kolejnicí zvažte, zda se vám bude chtít v zimě odstraňovat sníh z kolejnice, nebo na podzim po ránu pobíhat se smetákem a likvidovat napadané listí.
  • Pečlivě volte výplň brány, budete se na ni koukat dlouhá léta.
  • Nešetřete na pohonu pro vjezdovou bránu. Důležitý je plynulý chod i velká odolnost proti vlivům počasí. Většina výrobců dnes nabízí záruku až 5 let.
  • Bránu doplňte všemi bezpečnostními prvky. Maják varuje vozy na ulici, fotobuňka zastaví zavírající bránu ihned, když je přetnutý paprsek. Zabrání se tak případným zraněním dětí nebo zvířat.
  • I když musíte šetřit, jeden dálkový ovladač je málo. Vždy si nechte dodat alespoň dva ovladače.

Tip! Nezapomeňte zkontrolovat, zda vaše pojištění majetku zahrnuje také oplocení pozemku, a tedy i novou vjezdovou bránu. A pokud majetek ještě pojištěný nemáte, porovnejte si aktuální nabídky pojišťoven zde:
Kalkulačka pojištění majetku

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.