Menu

Elektrická energie: Zjistěte, jak na ní maximálně ušetřit!

Aktualizováno dne 25.10.2022

Většině domácností České republiky vzrostly v posledních měsících náklady za energie. A zbytek to v blízké době zřejmě čeká. Zátěž pro rodinný rozpočet je často neúměrná. Pokud nezměníme chování, elektrická energie může zcela ovládnout naše výdaje. Jak na ní začít šetřit?

Elektrická energie: Zjistěte, jak na ní maximálně ušetřit!
10 minut čtení
Elektřina

Elektrická energie je pro moderní domácnost nezbytná. Je ale otázkou, jestli s ní umíme dobře hospodařit. Odpověď hledejte ve vlastní domácnosti. Z průzkumů je jasné, že úspory se dají najít všude. Šetření energiemi totiž může mít různou podobu. Můžeme začít velkou změnou v nastavení domácí spotřeby, nebo zkusit udělat hodně dílčích kroků. Co je lepší? Nejlepší je udělat obojí. Pokud to jde, vyměnit největší žrouty energie, podívat se na způsob vytápění a zapojit alternativní zdroje. Zároveň ale dělat všechny ty malé kroky k úspoře elektriky.

solární energie

Změna vytápění domácnosti

Zastaralý elektrokotel může spotřebovávat více energie, než bychom rádi. Je určitě dobré poohlídnout se po novém kotli. Můžete také zvážit zapojení alternativních zdrojů elektrické energie, ale i vytápění. Jedním ze zajímavých řešení je vytápění klimatizací, které může vyjít překvapivě výhodně. Další možností je montáž domácí fotovoltaické elektrárny, nebo změna elektrokotle za tepelné čerpadlo.

Tip! Změna vytápění v domě je poměrně nákladná záležitost, zvláště když půjdete do varianty v podobě fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla. Vzhledem k stoupajícím cenám elektrické energie se však vyplatí jít do rekonstrukce, co nejdříve. Zvažte možnost financování hypotékou. Tu nejlepší najdete v naší online kalkulačce, která vám do minuty porovná nabídky 11 bankovních společností.

Vyzkoušejte hypoteční kalkulačku

kuchyňské spotřebiče

Elektrická energie a největší žrouti

V dnešní moderní domácnosti je obrovská spousta elektrospotřebičů, které neustále odsávají elektrickou energii. Mezi největší žrouty rozhodně patří elektrokotel, bojler na teplou vodu, lednice, mrazák a pračka. U těch se vyplatí provést kontrolu pomocí měřiče elektrické energie a zjistit, kolik skutečně spotřebovávají. A případně je vyměnit za nové úspornější modely.

Tip! Pořízením spotřebiče s menším odběrem elektrické energie ušetříte nejen na elektřině, ale navíc můžete při nákupu získat část peněz zpět pomocí cashbacku. Stačí nakoupit např. v těchto eshopech:

* Okay.cz nabízí až 5 % z nákupu zpět
* Tipa.eu nabízí až 10 % z nákupu zpět
* Svět-svítidel.cz až 2,5 % z nákupu zpět

napuštění vany

Jak začít šetřit na elektřině okamžitě?

Než naplánujete všechny nákladné změny, které pomohou lepšímu hospodaření s energií, jsou opatření, které můžete začít dělat hned. Většinou jde jen o změnu zvyků rodiny a drobná přenastavení. Výsledek vás může na konečném vyúčtování velice příjemně překvapit.

  • Důsledně vypínejte spotřebiče. Může se zdát, že stand by režim nic moc nespotřebuje, ale znáte to – korunka ke korunce…
  • Kde to jde, přejděte na LED osvětlení. Vydrží snad věčně a spotřebovává jen minimum elektrické energie.
  • Snižte teplotu v místnostech. Slyšíme to ze všech stran a je to vážně pravda. Každý stupeň, o který snížíme teplotu ve vytápěné místnosti, uspoří asi 6 % nákladů na topení. Takže jeden až dva stupně dolů a elektrická energie může vyjít i o desítky tisíc levněji.
  • Zateplujte. Zateplení fasády, nebo výměna oken je dobrý nápad, ale nákladný, a chce čas. Můžete však pořídit závěs z husté tkaniny, který pověsíte za vchodové či balkónové dveře. Zamezí úniku tepla a pronikání chladného vzduchu dovnitř. Pomohou i koberce do obýváku a ložnic.
  • Větrat se musí, ale s rozumem. Častá výměna vzduchu je nezbytná. Větrejte ale krátce a intenzivně. Spíše než pootevřená ventilace okna na půl dne, jsou lepší pořádně otevřená okna na pár minut.
  • Vanu si dopřejte jen jednou za čas, raději se sprchujte. Sprcha nešetří jen vodu, ale i elektrickou energii, která by musela být spotřebována na ohřátí většího množství teplé vody.
  • Lednici umístěte co nejdál od topení i trouby. Je-li vystavena vyšším teplotám, spotřebovává více elektriky k chlazení potravin.
  • V lednici stačí nastavit +5 °C, v mrazáku -18 °C. Při těchto teplotách se nic nezkazí, za to nižší teploty znamenají vyšší spotřebu.
  • Perte na nižší teplotu. Většina prádla se dá krásně vyprat na 30 °C a je čisté. Praním na vyšší teploty zbytečně zatěžujete vlastní kapsu.
  • Zkontrolujte, na kolik máte nastavený bojler. Pro běžnou spotřebu, umývání nádobí, mytí rukou i koupání, bohatě stačí ohřev teploty na 55 °C. Každý stupeň navíc znamená vyšší účet za elektrickou energii.

Tip! Nákup úspornějších spotřebičů, jako jsou pračka, myčka nebo třeba lednička, můžete vyřešit rychlou online půjčkou. Podívejte se, kde vám právě teď poskytnou tu nejlepší:

Najděte nejlepší půjčku

muž s notebookem

Změna distribučního tarifu nebo rovnou dodavatele

Podívejte se jaká je vaše spotřeba a zda byste si nemohli nechat vyměnit jističe. Výměna vás sice přijde na pár tisícovek, ale rychle se vrátí. S novým jističem totiž můžete zažádat o jinou distribuční sazbu, a to může pomoci k výrazné úspoře. Vyplatí se také pravidelně kontrolovat, zda by nebylo lepší přejít k jinému dodavateli elektrické energie.

Situace na trhu ani fakt, že elektrická energie je stále dražší, není příjemná. Na druhé straně stále je dost věcí, které můžeme udělat. Šetření elektřinou je jedna z nich. Využít můžete i pomoc od státu, ať už ve formě příspěvku na bydlení či jiné sociální dávky. Rychlou pomocí může být i konsolidace půjček. Možná vás překvapí, o kolik se najednou sníží výdaje na splátky.

Tip! Ušetřit na elektřině můžete i změnou smlouvy. Vyzkoušejte náš nezávislý srovnávač a podívejte se na nejdražší a nejlevnější dodavatele právě ve vašem kraji:

Porovnej dodavatele elektřiny

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.