Menu

Energeticky úsporné vychytávky do bytu či domu, které si rozhodně tuto zimu musíte pořídit

Aktualizováno dne 5.11.2020

Stává se vám, že s příchodem podzimu pláčete za odcházejícím létem, a s odcházející zimou zase nad pořádně drahým účtem za energie? A co kdybyste to letos zkusili jinak, vyzbrojeni úspornými pomocníky do domácnosti, kteří vám můžou ušetřit nemalé peníze? 

Energeticky úsporné vychytávky do bytu či domu, které si rozhodně tuto zimu musíte pořídit
11 minut čtení
Energie

Na krocení výdajů za energie letos nemusíte být sami. Vzali jsme si na paškál přístroje na snížení výdajů za energie, které lze na českém trhu zakoupit. Projděte si energeticky úsporné vychytávky do bytu či domu včetně ceníků, tipů a přehledu funkcí.

chytrá zásuvka

Chytré zásuvky

Jedná se o zastrčky, které můžete ovládat na dálku přes váš mobilní telefon. I když jste daleko od domova, můžete jednoduše zapnout či vypnout spotřebiče v těchto zásuvkách zapojené.

Jsou nenahraditelné tehdy, pokud často trpíte znepokojivými myšlenkami na to, zda jste před odchodem z domu nezapomněli vypojit ze zásuvky kulmu či vypnout troubu. Rovněž se hodí pro rodiny, ve kterých se děti vypravují samy do školy a při odchodu často zapomínají vypnout některé spotřebiče (lampy, přímotopy, atd.), které jsou kvůli tomu zbytečně puštěné celý den.

Na trhu můžete zakoupit automatické zásuvky s časovým spínačem, na kterém mechanicky nastavíte čas, kdy bude spotřebič zapnutý. Vyšším levelem jsou již zmíněné zásuvky, které lze ovládat přes mobilní aplikaci na dálku. Jejich pořizovací cena není nijak vysoká. Podívejte se do přehledné tabulky na ceník a typy chytrých zásuvek, které teď nabízí eshop Okay.cz.

Chytrá zásuvka Funkce Cena
SMART WiFi zásuvka TP-link HS-110 Vzdálený přístup
Kontrola spotřeby energie
Režim mimo domov
599 Kč
SMART WiFi zásuvka Tenda TENDASP3, 230V Vzdálený přístup
Časovač pro automatické vypnutí
Funkce "pryč" pro zapnutí nebo vypnutí osvětlení
299 Kč
SMART zásuvka TP-Link Tapo P100 Vzdálený přístup
Připojení pomocí Wi-Fi nebo Bluetooth
Časovač u spotřebičů do výkonu 2300 W
Hlasové ovládání pomocí Google Assistant nebo Amazon Alexa
Funkce "pryč" pro zapnutí nebo vypnutí osvětlení
349 Kč
SMART WiFi zásuvka U-Smart Wifi Plug Duo UMAX Chytré scény, automatizace, časovač a plán vypnutí a zapnutí
Sledování spotřeby
2 spotřebiče zároveň
Podpora hlasových povelů a asistentů
699 Kč
Dálkově ovládaná WiFi zásuvka Solight Vzdálený přístup
Připojení pomocí Wi-Fi
Dětská pojistka
LED indikátor
338 Kč

LED pásky

LED pásky

Je vaším velkým problémem zapomnětlivost při vypínání světel na chodbě či schodech? Takový zlozvyk se vám může v celoročním horizontu pořádně prodražit. Existuje však chytré řešení, které nejen skvěle vypadá v interiéru, ale rovněž je energeticky nenáročné.

Jedná se o LED pásky, které představují úsporné opatření například pro osvětlení schodů či vchodových prostor. Jejich pořizovací cena je přitom velmi nízká - několika metrovou roli koupíte za pár stovek. Díky jejich úspornosti je možný jejich celonoční provoz, tudíž vám může vytrhnout trn z paty například tehdy, pokud vaše děti při nočních cestách na toaletu často zapomínají zhasnout světla. Pokud navíc zvolíte pásky s vyšší svítivostí (nad 1000 lm/m), můžou vám posloužit i jako efektivní osvětlení kuchyňské linky. Díky tomu si můžete při vaření užívat kvalitního světla, přičemž platit za jeho elektrické napájení mnohem méně.

Tip! Chcete za elektřinu ušetřit podstatně více? Porovnejte dodavatele a zjistěte, jestli u svého nepřeplácíte. Průměrná domácnost porovnáním ušetří přes 9000 Kč.

Porovnej dodavatele elektřiny

solární dekorace

Solární dekorace do bytu či domu

Nedokážete si představit vánoční svátky bez světelných dekorací? Jaké by to byly Vánoce bez světelného řetězu na stromek, vchod domu či okna? Tyto ozdobné předměty jsou schopny vykouzlit pravou vánoční atmosféru - bohužel však i vyšší výdaje za elektřinu. Jak se s tím popasovat?

Řešením jsou dekorace, napájené ze solární energie. I v krátkém zimním dni se najde dost světla na to, aby dokázalo dobít elektrické diody, které poté ve tmě mají šanci zářit až 8 hodin. A za jakou cenu je pořídíte? Například řetěz na stromek o délce 4 metrů seženete od 250 Kč.

Tip! Solární dekorace si můžete pořídit přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na solární dekorace teď najdete na:

* Svet-svitidel.cz - 2,5 % z nákupu zpět
* AliExpress.com - až 15 % z nákupu zpět

termostat

Termostat - úsporná vychytávka, co šetří tisíce

Trápí vás vysoké náklady na vytápění? Přitom by k jejich pokrácení stačilo málo - aby váš byt či dům nebyl vyhříván v době, kdy to nepotřebuje. To je zvláště v nepředvídatelných podzimních dnech těžké odhadnout, protože počasí se rychle mění. Ráno odcházíte do práce a je sotva osm stupňů, tudíž necháte topení zapnuté. Během dopoledne však vysvitne slunce a teplota se celý den drží na příjemných 15 stupních, tudíž váš dům se vyhřívá zbytečně.

Řešením pro takové situace je pořízení termostatu. Jedná se o přístroj, který dokáže komunikovat s kotlem či jiným zdrojem vytápění, a toto zařízení zapínat či vypínat. Pořídit si můžete dva typy termostatů - manuální (na kterém nastavujete teplotu ručně) a programovatelný (který můžete ovládat na dálku).

Jak se pohybuje cena této energeticky úsporné vychytávky? Levnější pořídíte už od několika set, propracovanější verze vás však vyjdou i na 10 000 Kč. V dlouhodobém horizontu však díky nim můžete ušetřit nemalé peníze za vytápění. Nejprodávanější termostaty v eshopu Tipa.eu, který se specializuje na zboží do domácnosti a eletroniku teď jsou:

Termostat Funkce Cena
Termostat SALUS T105RF bezdrátový Týdenní program
Manuální režim
Protizámrzný režim
1 349 Kč
Termostat EMOS P5604 (drátový) Manuální režim
Protizámrzný režim
589 Kč
Termostat SALUS 091FLRF bezdrátový Týdenní program
Manuální režim
Nastavení citlivosti teploty od 0,2°C
1 689 Kč

přepěťová ochrana

Přepěťová ochrana s vypínacím tlačítkem

Věděli jste, že přístroje spotřebovávají elektřinu i tehdy, pokud jsou vypnuté? Takové zařízení spotřebovává až 20 wattů a uvádí se, že v Evropské unii spotřebiče v pohotovostním režimu spotřebují až 12 % celkové elektřiny. Jak z toho ven?

Řešením je vypínat tyto přístroje ze zásuvky. Ovšem ne každý máš čas na to, aby při každém odchodu povytahoval kabely od počítače, televize a dalších zařízení. Řešením může být přepěťová ochrana, která kromě svého hlavního účelu (ochrana spotřebičů před zásahem blesku a vyšším napětím) může posloužit i jako pohodlný vypínač několika spotřebičů najednou.

Pozor: Energy Saver Pro vám spotřebu nesníží!
Na trhu se vyskytuje i „užitečná“ škatulka, slibující snížení spotřeby až o 75 %. Tento výrobek prohlásila Česká obchodní inspekce za podvod - nejenže energii nešetří, naopak spotřebovává. V jeho útrobách se totiž skrývá pouze jednoduchý elektrický obvod. Webové stránky, na kterých je přístroj prodáván, vykazují znaky klamavých obchodních praktik a dokonce trestného činu podvodu.

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.