Menu

Financování auta: Srovnání možností a tipy, jak co nejvíce ušetřit

Aktualizováno dne 17.6.2021

Nové auto můžete pořídit za úspory nebo si na něj půjčit. A právě půjčka na auto bývá nejčastějším řešením. Nezasáhne do rodinných úspor, u podnikatelů vstupují úroky do nákladů a často nám pomůže vyřešit svízelnou situaci. Otázka financování auta totiž nemusí přijít jen v dobrých časech.

Financování auta: Srovnání možností a tipy, jak co nejvíce ušetřit
8 minut čtení
Půjčky

Je to naprosto klasická situace. Když auto nejvíce potřebujete, porouchá se nebo dojde k nehodě a vůz je tzv. na odpis. Nezbývá nic jiného, než sehnat nový vůz. Naštěstí dnes už je financování auta formou půjčky či leasingu naprosto běžnou záležitostí. Na trhu je mnoho produktů. Stačí jen vybrat si ten, který nejlépe sedne vašim potřebám. Jinou půjčka se hodí pro starší ojeté vozy, jiná pro nové a zcela jiný přístup budou mít podnikatelé.

toyota

Jak získat peníze na financování auta?

Pro peníze na nákup vozu nemusíme jen do banky. Specializované produkty mají i leasingové společnosti nebo firmy, které sice poskytují půjčky, ale nejsou z bankovního sektoru.

1.) Účelová půjčka na auto

Banka poskytne úvěr, který je striktně vázaný na nákup automobilu. Mívá výhodnější podmínky než neúčelový spotřebitelský úvěr, půjčky z nebankovního sektoru i leasing.

2.) Neúčelový spotřebitelský úvěr

Spotřebitelským úvěrem můžete zaplatit cokoliv, tedy i automobil. Nejvýhodnější spotřebitelský úvěr vám obvykle nabídne vaše vlastní banka, která zná vaši historii. Ale podívat se můžete i na to, co nabízejí ostatní banky.

3.) Půjčka z nebankovního sektoru

Hodí se především pro ty, kteří si potřebují půjčit na auto bez doložení příjmu. Firmy z nebankovního sektoru obvykle nemají tak přísné podmínky jako banky. Velkou výhodou je rychlost sjednání.

Tip! Různé druhy půjček srovnáte pár kliky v našem nezávislém porovnávači nabídek trhu. Zkuste ho:

Porovnej půjčky

4.) Finanční leasing

Kupující hradí leasingové společnosti vstupní akontaci a pravidelné splátky. Leasingová společnost se stará o pojištění vozu a po celou dobu je majitelem. Opravy a servisní prohlídky si kupující hradí sám. Až po splacení poslední splátky se kupující stává majitelem vozu.

5.) Operativní leasing

Automobil je po celou dobu pouze v nájmu. Není potřeba hradit na začátku žádnou akontaci. Prakticky jezdíte neustále s novým vozem. Leasingová společnost totiž bere vůz po 3 až 5 letech zpět a vy dostáváte nový. Nikdy se ale nestanete majitelem.

Chcete na nákupu auta maximálně ušetřit? Nechoďte kupovat vůz sami. Vezměte sebou technicky zdatného kamaráda s pevnými nervy. Pomůže s výběrem vozu a zastaví vás před příliš unáhlenými rozhodnutími.

renault

Výhody a nevýhody autopůjčky

Účelová půjčka na auto má mnoho výhod. Tou největší je, že bývá nejlevnějším způsobem financování auta pomocí úvěru. Srovnání půjček je dostupné on-line, takže hravě vyberete tu, která se vám bude nejvíce líbit. Během dvou vteřin vidíte aktuální nabídky. A pokud už znáte cenu vysněného vozu, je tady kalkulačka, která vám spočítá, jak budou splátky vypadat.

Autopůjčka a její výhody

  • Ihned jste majitelem auta
  • Délku a výši splátek si nastavíte podle sebe
  • Auto můžete kdykoliv prodat a půjčku zaplatit
  • Zpravidla je levnější než leasing a půjčky bez registru
  • Minimální sankce za předčasné splacení
  • U povinného ručení uplatníte vlastní bonusy
  • Podnikatelé uplatní odpisy i DPH

Autopůjčka a její nevýhody

  • Podrobná kontrola úvěruschopnosti
  • Přísnější podmínky
  • Je potřeba mít ručitele, nebo ručit vozem

Tip! Rozhodli jste se pro autopůjčku? Podívejte se, kde vám teď poskytnou nejlepší úrok zde:

Podívejte se na úroky

mercedes

Půjčky bez navýšení – cesta, jak ušetřit?

Myslíte, že financování auta půjčkou musí vždy vést k výraznému přeplacení původní ceny vozu? Není tomu tak vždy. Prozradíme vám dva případy, kdy funguje financování auta bez navýšení.

1.) Nákup vozu u autorizovaného dealera

Prvním bývají půjčky na nákup nového vozu přímo u prodejce značky. Jako podporu prodeje někdy nabízejí úvěry bez navýšení.

2.) Autopůjčky s vysokou akontací

Druhé jsou půjčky s velmi vysokou akontací. Znamená to, že složíte 70 až 80 % ceny vozu a na zbytek si vezmete půjčku bez navýšení. U těchto půjček je ale jeden háček. Součástí smlouvy bývá i pojištění, které nemůžete ovlivnit.

prodejce aut

Nejlevnější půjčka na auto, se kterou ušetříte

Chcete-li mít nejlevnější půjčku na auto, kterou můžete získat, dejte si čas. Využijte on-line srovnávačů a porovnejte možnosti, které jsou na trhu. Hledejte půjčku, kde nejméně přeplatíte, ale zároveň budete mít pojištění vozu podle vašich potřeb. Nejlevnější půjčka na auto je totiž ta, kde přeplatíte minimum, a nevzniknou vám žádné další náklady. Využít můžete i partnerství Porovnej24 s bankovními institucemi a získat tak půjčku se zajímavými podmínkami.

Pokud tedy potřebujete rychle nový vůz a nemáte, nebo nechcete použít, úspory, není důvod k panice. Je mnoho cest financování auta. Stačí jen v klidu si sednout, projít si možnosti a vybrat cestu, která bude právě pro vás nejvýhodnější.

Tip! Nezapomeňte nový vůz pojistit. Povinné ručení musíte mít sjednáno už před prvním vyjetím na cestu. Srovnávače pomůžou s výběrem a i rychlým on-line sjednáním. Díky srovnání můžete ušetřit až několik tisícovek ročně! Havarijní pojištění je potom dobrovolné.

Najděte nejlevnější povinné ručení

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…