Menu

Indie: Země kontrastů, barev a vůní. Jak se připravit na bezpečnou cestu?

Aktualizováno dne 14.6.2023

Indie je fascinující země plná rozmanitosti a krásy. V tomto článku se dozvíte, jak se připravit na cestu, co si vzít s sebou, jak se chránit před riziky a užít si nezapomenutelný zážitek.

Indie: Země kontrastů, barev a vůní. Jak se připravit na bezpečnou cestu?
9 minut čtení
Cestovní pojištění

Indie je země, ve které si každý může najít to své. Ať už hledáte dobrodružství, duchovno, relaxaci nebo kulturu, Indie vás nezklame. Můžete obdivovat nádherné památky:

  • Tádž Mahal – nejznámější indická stavba, která je pomníkem zesnulé ženy mogulského vládce.
  • Amber Fort – významná indická pevnost postavena na kopci nedaleko Džajpuru v Rajastánu.
  • Hampi – skupina památek, zapsaná na seznamu UNESCO. Hampi je známé svými chrámy, pevnostmi, paláci a sochami, které jsou rozesety v krajině plné obřích balvanů.

Indie je zcela jiný svět: Váranásí

K Váranásí neodmyslitelně patří gháty – schody k řece Ganze. Na nich probíhá veškerý život. Lidé zde tráví čas, jedí, meditují, perou pestrobarevná sárí, myjí si vlasy, ale i umírají. K nezapomenutelným, a tak trochu posvátným zážitkům patří účast při tradičním pohřbu na jednom ze spalovacích ghátů. Chcete-li zažít město ve své plné kráse za ranního rozbřesku, vyplujte na Gangu lodičkou ještě před východem slunce.

Amritsar a Zlatý chrám

V Amritsaru můžete na vlastní kůži zažít pohostinnost Sikhů. Ve svém komplexu, který se nachází kolem Zlatého chrámu, nabízí zdarma ubytování všem poutníkům. I těm, co nesdílí jejich víru. Ubytují vás na dva dny v jednoduché ubytovně a na jídlo můžete chodit do místní obrovské jídelny. I samotná návštěva této jídelny je zážitkem.

Manali – brána do hor

Omrzel vás neutichající ruch indických měst a chcete si odpočinout v horách? Zavítejte do Manali. Je to příjemné městečko v podhůří Himálaje a výchozí bod pro většinu treků. Dostanete se sem nočním autobusem přímo z Nového Dillí.

Pláže kam dohlédnete: Indie nabízí i relax u moře

V Indii najdete krásné pláže. Zavítáte-li do bývalé portugalské kolonie na Goa, navštivte také věhlasný Anjuna market. Patří k největším a má opravdu kouzelnou atmosféru. Goa je také známé tím, že se zde konají velké taneční párty pod širou oblohou. Objevovat pláže můžete také úplně na jihu v Kérale či se přesunout po moři na Andamanské ostrovy.

Chcete-li poznat rozmanitou kulturu, nádhernou přírodu a setkat se s místními lidmi, poznat jejich tradice a zvyky, ochutnat bohatou a pikantní kuchyni a nechat se unést hudbou a tancem – je Indie pro vás tou pravou destinací. Je to země kontrastů, barev a vůní, která vás ohromí a obohatí.

Indie

Kdy je nejlepší doba na návštěvu Indie?

Nejlepší doba na návštěvu Indie závisí na tom, kterou část země chcete navštívit. Indie je velmi rozmanitá země. V různých regionech má různá klimata a podnebí

  • Obecně se doporučuje cestovat do Indie mezi říjnem a březnem, kdy je počasí mírné, suché a slunečné na většině území. V této době můžete navštívit pláže, chrámy, národní parky a historické památky v nížinách
  • Pokud chcete navštívit Himálaje, je lepší cestovat mezi únorem a květnem, kdy je počasí jasné a teplé a můžete si užít trekking, rafting a další dobrodružné aktivity.
  • Chcete-li zažít monzunovou sezónu, můžete cestovat mezi červnem a zářím. Buďte připraveni na silné srážky, záplavy, komáry a nižší dostupnost některých služeb.

Tip! Cestování do Indie je dobrodružství plné nezapomenutelných zážitků, ale také nečekaných situací. S naším srovnávačem cestovního pojištění si můžete být jisti, že budete mít nejlepší možnou ochranu. Nechte starosti doma a užijte si svou cestu naplno!

Porovnejte si cestovní pojištění online

indická kuchyně

Jak se vyhnout střevním potížím a dalším nemocem?

Doporučujeme pít pouze balenou vodu. V horách je dobré používat do vody dezinfekční tablety, a to zejména v místech, kde se pase dobytek. Cestujete-li na delší dobu, střevním potížím se pravděpodobně nevyhnete. Doporučuji obrátit se v takovém případě na místní lékaře, mají účinné léky a většinou máte za pár dní po problémech.

Očkování

Před cestou si zajděte na oddělení cestovní medicíny a informujte se, zda do vámi zvolené části Indie je třeba se očkovat, případně brát antimalarika. Cestovatelům se osvědčuje minimálně očkování proti žloutence typu A.

Jak se pohybovat po Indii - dopravní prostředky

Můžete si pronajmout auto, či motorku. Nicméně hustota silničního provozu vás možná od tohoto záměru odradí. Indie má velmi dobré vlakové spojení do většiny koutů země. Jízdenky si můžete na celou dobu pobytu objednat předem v jedné z kanceláří pro cizince, které naleznete na větších nádražích. Nicméně počítejte s tím, že vlaky mívají zpoždění. Cestovat se dá vcelku pohodlně i autobusy.

Indie počet obyvatel

Jak se vyvarovat podvodům a nebezpečným situacím?

Budete-li dodržovat kulturní a náboženské tradice (vhodné oblečení na posvátná místa apod.) a nebudete-li se vydávat v noci do neznámých částí měst, je Indie dá se říci bezpečnou zemí. Pozor si dejte na kapsáře, zloděje a podvodníky. Zejména nedoporučuji měnit peníze na ulici. Můžete o ně velmi rychle přijít.

Tip! Indie je země plná dobrodružství, ale také rizik. S naším srovnávačem životního pojištění můžete cestovat s jistotou, že pokud se něco stane, budete chráněni. Užijte si své dobrodružství bez obav!

Srovnejte si životko

Cestování žen v Indii: Je bezpečné?

Pokud jste žena a cestujete sama, vyplatí se vždy na delší přejezdy přidružit k jiné ženě, případně k rodině s dětmi. Indové jsou velmi milí a družní a při sólo cestách si můžete takto zajistit bezpečí na cestách. Výhodou je také to, že vám pohlídají batoh, když si potřebujete odskočit.

Indie je země plná kontrastů. Není to země pro každého. Ti, kteří se do ní zamilují, se k ní budou chtít vracet znovu a znovu. Chytne-li vás za srdce, buďte připraveni na nezapomenutelný zážitek, který vám otevře oči i srdce. Indie nabízí nespočet možností k objevování její bohaté kultury, historie, přírody i spirituality. Zároveň je ale nutné respektovat její zvyky, tradice a náboženství a být opatrní na potenciální rizika a nebezpečí.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…