Menu

Irsko: země zelených luk, piva a leprikónů. Jak si užít ostrov jako místní obyvatelé?

5.6.2023

Irsko máme spojené se sytě zelenou barvou a kovově šedou oblohou, ze které bude co nevidět pršet. Z každého koutu země na vás dýchne buď nevídaná historie nebo naopak přírodní úkaz. Přečtěte si, co stojí za to navštívit.

Irsko: země zelených luk, piva a leprikónů. Jak si užít ostrov jako místní obyvatelé?
13 minut čtení
Cestovní pojištění

Irsko je ostrov, který se nachází v severozápadní Evropě. Obklopuje ho Atlantský oceán, Irské a Keltské moře a Svatojiřský průliv. Irsko je také samostatný stát, který zabírá zhruba pět šestin tohoto ostrova. Na severovýchodě pevniny se nachází Severní Irsko. Jde o jednu ze čtyř zemí Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.

Z pohledu turistiky můžeme Irsko rozdělit na dvě části podle toho, co nám může daná oblast nabídnout. Východní část Irska je opředená legendami a starověkými stavbami. Západní část nabízí divoké scenérie, nebezpečné útesy, přírodu a fantastické výhledy.

Západní pobřeží Wild Atlantic Way

Ideální na cestu je auto. Nechte se vést po Wild Atlantic Way. Vede z poloostrova Inishowen města Derry na severu až do města Kinsale v Corku na jihu. Jde o trasu dlouhou okolo 2600 km, která vás protáhne tím nejzajímavějším z přírodních krás západního pobřeží.

Město Galway

Zastavte se v jednom z nejvíce sexy městeček světa. Alespoň to o něm tvrdí ti, kteří ho navštívili. Nachází se mezi jezerem Lough Corrib a zátokou Galway Bay. Je plné malebných uliček s barevnými průčelími a nejrůznějšími hospůdkami. Odtud máte na severozápad národní park Connemara.

Národní park Connemara

Rašeliniště, vřesoviště, kombinace jezer, mírných kopců a divoce zelené trávy. Projděte se v této části nebo rovnou vystoupejte na hřeben Diamond Hill, abyste mohli krajinu obdivovat z ptačí perspektivy. Zkuste zajít na prohlídku do opatství Kylemore. Jde o výraznou budovu na břehu jezera. Nemůžete ji minout.

Ostrov Achill

Na západ od ostrova se nachází malý ostrov Achill, který je dostupný přes most. Jde o místo se třemi nejvyššími útesy v Evropě a nádhernými plážemi, které jsou pravidelně oceněné Modrou vlajkou za čistotu. Jednou z nejznámějších a také nejkrásnějších pláží je Keem. Pokud vyrážíte na dovolenou v létě, zastavte se na chvíli a vykoupejte se právě tady.

Aranské ostrovy

Pokud existuje nějaká část, kterou byste jako milovníci přírody neměli v Irsku minout, pak jsou to Aranské ostrovy. Zajímavý je např. Ostrov Inishmore, nádherně skalnatý ostrov lemovaný divokými útesy. Dostanete se sem např. trajektem.

Moherské útesy

Možná nejsou na světě nejvyšší, ale turisticky jsou velmi oblíbené, protože jsou snadno dostupné. Navíc jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Jsou 200 metrů vysoké a 14 kilometrů dlouhé. Kousek od útesů najdete také národní park The Burren. Dopřejte si pořádnou procházku a projděte se i v této měsíční krajině.

Tip! Plánujete cestu do Irska a chcete si užít jeho nádhernou přírodu, památky a pohostinnost? Nezapomeňte na jednu důležitou věc: cestovní pojištění. Bez něj by se vám mohla zkomplikovat situace v případě nemoci, úrazu nebo ztráty zavazadel. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak si vybrat to nejlepší pojištění za nejnižší cenu. Zkuste naše online srovnání a ihned uvidíte nabídku od různých pojišťoven.

Srovnejte si cestovní pojištění

Dublin, Irsko

Města a městečka: Dublin, Kilkenny, Cork a Kinsale

Ačkoliv se může zdát, že města nejsou v konkurenci s přírodou a středověkými hrady tak lákavé, dejte jim šanci.

Hlavní město Dublin

Při cestách po městech byste neměli minout hlavní město Dublin. A pokud vás přepadne déšť, schovejte se v jednom z irských pubů. V Dublinu se vyrábí pivo Guinness a pravá irská whiskey. Pokud vám jedno z toho chutná a chcete přímo ke zdroji, vyrazte na prohlídku jejich výroby.

Navštivte Katedrálu Nejsvětější Trojice, nejstarší irský kostel, který se datuje zhruba do roku 1030. Nejspíš neminete ani Dublinskou jehlu, moderní dominantu Dublinu. Zajímavostí je, že se k této jehle i po dokončení přidávalo na výšce. V současnosti dosahuje cca 121 metrů. Pryč od moderní architektury můžete utéct k Dublin Castle ze 13. století.

Naše doporučení: Za návštěvu stojí také Trinity College s Parliament Square, kolem kterého jsou univerzitní budovy. Úžasným dílem celého komplexu je Stará knihovna, ohromný prostor s údajně každou knihou, která v Irsku a Velké Británii vyšla.

Hlavní město středověku Kilkenny

Pokud se vydáte z Dublinu na jihozápad, udělejte si pauzu v Kilkenny, středověkém hlavním městě Irska. Znáte ho možná v souvislosti s pivem. Poznejte ho i z jiné stránky. Je to místo starobylých úzkých uliček, tudorovských domů, historických památek. Tady na vás dýchne pravý středověk – hrad, ulice Medieval Mile a katedrála St Canice’s. Úplně jiné Irsko. Co vidět dále?

Druhé největší město Cork

Zajímavé je i druhé největší město Irska. Projděte se po St Patrick's Street a podél řeky Lee a nebojte se vstoupit do některého z mnoha obchodů či restaurací. Nedaleko centra se nachází Anglický trh, kde můžete ve svých nákupech pokračovat. Místní na něm prodávají své výrobky. Vstupte do kostela Saints Peter and Paul's, který je z roku 1864. Před odjezdem z nedalekého nádraží zpomalte u netradičního kostela svatého Patrika.

Městečko Kinsale

Pokud milujete barvy a potřebujete rozveselit, zavítejte do města Kinsale. Je to asi nejbarevnější městečko v celém Irsku. Leží u ústí řeky Bandon a jde o prázdninovou destinaci turistů z Irska, kteří milují jachty, jazz a kvalitní michelinské restaurace.

Tip! Chcete zaplatit méně za ubytování? Zarezervujte si ho dopředu a získejte cashback na webu Booking.com. Neodkládejte to na poslední chvíli a zajistěte si své místo včas.

Trim castle, východní pobřeží Irska

Východní pobřeží se starověkými stavbami

Východ země je opředený legendami a starověkými stavbami. Podívejte se, jaké skrývá v tomto směru Irsko zajímavosti.

Neolitické sbírky v Brú na Bóinne

Milovníci historie by neměli vynechat toto fascinující místo s množstvím menhirů. Nachází se zde jedna z nejvýznamnějších neolitických sbírek světa. Součástí jsou i přes 5 000 let staré hrobky Newgrange, Knowth i Dowth. Zkuste si pomocí vystavených předmětů představit, jak se zde dříve žilo, jak to tady vypadalo a co se jedlo. Hrobky jsou zapsané na světovém dědictví UNESCO.

Trim castle

Z Dublinu si udělejte výlet na hrad Trim. Jde O největší normanský hrad v Irsku. Datuje se až do roku 1173. Nachází se na břehu řeky Boyne a celý areál se nachází na ploše okolo 30 000 m². Aktuálně jsou k vidění holé zdi, nečekejte prohlídku s průvodcem. I tak jde o impozantní stavbu.

Vesnička Glendalough

Vesnička Glendalough je obklopena nádhernou přírodou ledovcového údolí s jezerem. Většinu turistů ale přitahuje klášterní komplex založený v 6. století. Zcela jistě z fotografií znáte kruhovou věž svatého Kevina vysokou 30 metrů.

Downhill beach, Irsko

Severní Irsko – přírodní krásy a zajímavosti

Severní Irsko je místem drsné, magické a nespoutané přírody. Její kouzlo můžete obdivovat ve fantasy Hra o trůny. I pokud nejste fandové tohoto filmového žánrů a milujete spíše přírodu a umění, které vytváří sama příroda, přijdete se na své. Tato místa vás uchvátí.

Obrův chodník

Tento úkaz je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Legenda vypráví o dvou obrech, kteří plánovali souboj. Dělilo je ale moře. Rozhodli se, že si k soupeři postaví chodník. Mezi Skotskem a Irskem začali obři stavět chodník z ohromných kamenných sloupů šestiúhelníkového tvaru připomínajících včelí plástve. Sloupy však ve skutečnosti pravděpodobně vznikly z čediče ztuhnutím lávy po sopečné erupci před 50 miliony let.

Downhill beach

Do Irska na pláž? Proč ne. Nedaleko města Castlerock se nachází téměř 11 kilometrů dlouhá písčitá pláž. To samo o sobě není nic tak vysloveně výjimečného. Nad ní se ale tyčí vysoký útes, který dosahuje výšky až 35 metrů. Na jeho konci ční chrám Mussenden. Ten zcela jistě znají fandové Hry o trůny.

Přírodní tunel The Dark Hedges

Hedge znamená plot. V překladu jde tedy o Temný živý plot. Tento název plně vystihuje situaci. 200 let staré buky, které vysázeli ještě Stuartovci, narostly do mohutných rozměrů. Svými větvemi postupem let vytvořily zelený přirozený tunel. Projděte se jím.

Při cestách Irskem se pozorně dívejte, zda se někde za stromem neskrývá skřítek leprikón. A kdo ví, třeba vám ukáže cestu ke svému ukrytému pokladu. Ale to musíte být velmi pozorní a hodní.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.