Menu

Jak funguje elektřina?

Aktualizováno dne 31.10.2022

Pod pojmem elektřina můžeme rozumět elektrickou energii v zásuvkách. Je to ale také komodita s aktuálně stále rostoucí cenou. Pojďme se podívat na oba pohledy. Co to je a jak funguje elektřina? Jak se vyrábí, ale také jaké jsou možnosti boje s rostoucími cenami?

Jak funguje elektřina?
9 minut čtení
Elektřina

Elektrická energie je pro moderní civilizaci nezbytná. Je to samozřejmost, nad kterou málokdo z nás uvažuje. Nebo donedávna přemýšlel. Události posledního roku nás ale nutí dívat se na elektřinu z jiných úhlů. Jak funguje elektřina, kde se vlastně bere a jak se postavit k vyšším cenám energie? To co, jsme dříve vůbec neřešili, je tématem diskusí v mnohých rodinách. Řešíme, jak přenastavit domácí hospodaření s elektrickou energií, i zda nezapojit tzv. alternativní zdroje elektrické energie nebo vytápění.

elekřina co to je

Vysvětlení, jak funguje elektřina

Pod pojmem elektřina nejčastěji mluvíme o elektrickém proudu. Je to usměrněný pohyb elektronů v rámci nějakého vodiče. Elektrony se posouvají ve směru, v jakém na ně působí elektrické síly. Jak funguje elektřina v rámci elektrického obvodu? Základní součástí obvodu je zdroj elektrického napětí, spotřebič a vodiče. Ty jsou propojeny tak, aby jimi mohla proudit elektřina.

jaderná elektrárna

Kde se vyrábí elektřina?

Základem pro vznik elektřiny je přeměna energie v elektrárně. Nejvíce elektřiny vyrábí točivé generátory, které pohání rozpínající se plyn, voda či pára nebo vrtule otáčená větrem. Dalším zdrojem je sluneční záření. Základní typy elektráren jsou:

  • Parní elektrárny – pára vzniká spalováním fosilních paliv (uhlí, zemní plyn) nebo biomasy
  • Jaderné elektrárny – speciální typ parní elektrárny, kdy pára vzniká z vody zahřáté jaderným reaktorem
  • Paroplynové elektrárny, plynové spalovací elektrárny – využívají spalování zemního plynu
  • Vodní elektrárny (včetně vodních přečerpávacích elektráren) – přeměna kinetické energie proudící vody na elektřinu
  • Větrné elektrárny – přeměna kinetické energie proudícího vzduchu na elektřinu
  • Fotovoltaické elektrárny – přeměna slunečního záření na elektrickou energii

Tip! Zvažujete výměnu zdroje vytápění za tepelné čerpadlo, solární panely či fotovoltaiku? U starších domů se často vyplatí zateplení fasády a také výměna oken. Na celou rekonstrukci si můžete vzít hypotéku. Online kalkulačka vám napoví, na kolik by vás vyšla.

Podívejte se na hypotéku

vysoké napětí

Cesta elektrické energie do domácností

Aby se elektrická energie dostala do zásuvek domácností a podniků je sestavena energetická síť, kterou spravují na území České republiky tři podniky. Je to ČEZ Distribuce, EG. D (E.ON Distribuce) a PREdistribuce. Ty se starají o to, aby elektřina proudila ke spotřebitelům, řeší případné havárie i opravy.

elektřina

Na čem závisí cena elektřiny?

Na vyúčtování elektrické energie od vašeho dodavatele vidíte různé položky. Základem je spotřebovaná silová elektřina násobená cenou distribučního tarifu, který máte u dodavatele elektrické energie sjednaný. Dalšími položkami jsou nejrůznější poplatky a daně. Třetí velkou položkou jsou poplatky za distribuci. Dobrým hospodařením s elektrickou energií působíme pouze na první položku vyúčtování, tedy platbu za spotřebovanou elektřinu.

Tip! Ušetřit na elektřině můžete i změnou smlouvy. Vyzkoušejte náš nezávislý srovnávač a podívejte se na nejdražší a nejlevnější dodavatele právě ve vašem kraji:

Porovnej dodavatele elektřiny

sporák

Tipy, jak krotit výdaje za elektřinu

V současné době nás, ale více než to, jak funguje elektřina nebo jak vzniká, pálí růst její ceny. Kolik nakonec za elektřinu zaplatíme, můžeme ovlivnit přístupem ke spotřebě a výběrem dodavatele.

1.) Vytápění

Zaměřte se na to, jak vytápíte domácnost a na kolik stupňů. Na místě je zauvažovat nad změnou zdroje vytápění, ale také nad snížením teploty v domácnosti.

2.) Ohřev vody

Starší bojler nemusí vodu ohřívat efektivně. Možná je na čase vyměnit ho za nový. Dobré je podívat se i na velikost bojleru. Menší rodině stačí bojler s menší kapacitou.

Věděli jste, že... si můžete nový bojler koupit s cashbackem a významně tak na nákupu ušetřit? Cashback nejen na bojler, ale i na domácí spotřebiče, nabízí tyto eshopy:
 
* Siko.cz – cashback 5 %
* Dek.cz – cashback až 6 %
* Baumax.cz –  cashback 4,4 %

3.) Kontrola a výměna elektrických spotřebičů

Tak jako bojler i starší spotřebiče žerou zbytečně hodně energie. Podívejte se na největší žrouty elektřiny v domácnostech a zvažte jejich výměnu.

4.) Hlídání cen na trhu a změna dodavatele

Ceny na trhu se neustále vyvíjejí. Je dobré sledovat, jaký je vývoj a při výměně dodavatele nebrat hned první nabídku. Praktická kalkulačka dodavatelů elektrické energie vám pomůže s orientací na trhu a prozradí vám, kdo má vysoké ceny a kdo je aktuálně zajímavý.

5.) Vlastní solární panely

Domácí fotovoltaická elektrárna může být zdrojem energie po velkou část roku. Můžete ji doplnit i o virtuální baterie a v létě vyrobenou elektřinu spotřebovávat v zimě.

Otázky, jak funguje elektřina, jak se vyrábí a jak s ní vlastně hospodařit při současných cenách, jsou velice aktuální. Je to náročné období, které nás ale vede k efektivnějšímu nastavení domácí spotřeby. Pro ochranu přírody je to vlastně dobrá zpráva. Naučíme se šetrněji zacházet s elektřinou, zapojíme více alternativních zdrojů a vyměníme mnoho spotřebičů se zbytečně vysokou spotřebou.

Tip! Nákup úspornějších spotřebičů, jako jsou pračka, myčka nebo třeba lednička, můžete vyřešit rychlou online půjčkou. Podívejte se, kde vám právě teď poskytnou tu nejlepší:

Najděte nejlepší půjčku

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.