Menu

Jak na kuny v autě?

Aktualizováno dne 17.1.2022

Kuna je na pohled roztomilé zvířátko. U nás se můžete setkat s kunou lesní a kunou skalní. Právě kuna skalní často žije v blízkosti lidí. V zimě a na podzim se uchyluje do míst, kde je teplo. Skrývá se v šachtách, opuštěných budovách, sklepích. Vyhřátý motor automobilu je ale také skvělé lákadlo jako zdroj tepla. Jak na kuny v autě?

Jak na kuny v autě?
8 minut čtení
Povinné ručení

Kuna se ale nechodí do auta jen prohřát. To by nikomu nejspíš tolik nevadilo. Kuna neustále něco ochutnává a okusuje, hledá něco k jídlu. Jejím ostrým zubům neuniknou např. ani kabely elektroinstalace, hadičky, gumová těsnění nebo protihlukové výplně. Může se stát, že s autem už po její návštěvě neodjedete. Kuny jsou územní a své teritorium si hlídají. Pokud si tedy vyhlédnou váš automobil, budete mít pořádný problém, jak se jí zbavit. Jak na kuny v autě?

asistenční služba

Kuny v České republice

Kuna patří do řádu šelem a čeledi lasicovitých. Kuny jsou malé a mrštné. Živí se malými zvířaty, obvykle hlodavci, ale někdy i ptáky. Na území České republiky je hojně zastoupena kuna lesní. Dříve byla často lovena pro výrobu kožešiny, ale nyní je chráněná s výjimkou období od začátku listopadu do konce února.

Kuna skalní

Dále se u nás vyskytuje kuna skalní. Má ráda zemědělskou krajinu, ale i velká města. Odpočívá ve skalních puklinách, mezerách mezi kameny. Ve městech nemá přirozeného nepřítele, zdroje potravy jsou poměrně široké a prostor k pohybu je rozmanitý, k tomu umí dobře lézt a cizí ji tak nejsou pro lov ani okenní římsy. Právě kuna skalní hubí domácí zvířata, poškozuje automobily a znečišťuje lidské stavby.

Byla to opravdu kuna?

Co když se kuna vydala na průzkum vašeho auta? Jak na kuny v autě? Že byla kuna i u vás v autě zjistíte až podle následků a rozkousaných částí pod kapotou, nebo podle chlupů a otisků tlapek na motoru. Kuna ale není jediné zvíře, které autu může ublížit? Víte, co dělat, když dojde ke srážce se zvěří?

Tip! Pokud dojde ke srážce se zvěří, je dobré mít sjednané kvalitní havarijní pojištění. Pokud ho ještě nemáte, neváhejte a porovnejte nabídky pojišťoven právě zde:

Porovnej havarijní pojištění

oprava motoru

Jak na kuny v autě?

Možná budete muset vyzkoušet více možností, než najdete způsob, jak kunu definitivně odradit od vašeho auta. Pokud si najde zalíbení právě ve vašem vozidle, ráda se do něj vrací. Boj s kunou ale můžete vyhrát. Bude to chtít trpělivost. Jak na kuny v autě?

  • parkujte v garáži (ideálně v takové, kam se nedá prolézt škvírami),
  • na vlastním pozemku můžete kolem auta natáhnout elektrický ohradník,
  • pořiďte si psa nebo kočku.

odtah auta

Jak na kuny v autě - veřejná prostranství

Pokud nedisponujete garáží, nemusí se ani tak jednat o prohraný boj. I pro vás jsou dostupné možnosti. Jak na kuny v autě, pokud parkujete na veřejných místech?

Pořiďte si:

  • elektronické rušičky,
  • ultrazvukové rušičky,
  • odpuzovače ve spreji.

Elektronické rušičky jsou k dostání ve dvou variantách. První jsou akustické, které vydávají tóny slyšitelné pro člověka. Ideální bývá umístit takovou rušičku na místo, kde se bude zvuk dále odrážet, tedy k motoru a plastům.

Druhou možností jsou ultrazvukové rušičky, které nejsou pro člověka slyšitelné a slyší je pouze zvířata. Oba typy rušiček se napojují na autobaterii.

Můžete si také pořídit za cenu okolo sta korun pachový odpuzovač na kuny. Podle návodu postačí u některých nastříkat sprej na motor dvakrát měsíčně. Mechanici ale nemají tyto spreje příliš v lásce, protože se pak do oblasti motoru dostávají a ulpívají zbytečné nečistoty. Ideální ale bývá aplikovat denně.

Tip! Nejen návštěva kuny může být důvod, proč se vám nedaří automobil nastartovat. Na vině může být zima. Víte, jak nastartovat automobil v zimě a jak bojovat s námrazou auta?

kuny ve městě

Babské rady - co ještě zkusit na kuny

Můžete zkusit dát kuně pod kapotu překvapení v podobě kočičích a psích chlupů a nebo lidských vlasů. Vložte je do silonové punčochy. Mělo by to na kunu působit tak, že toto teritorium je už zabrané. Můžete také dát na motor deku, ve které se válel váš pes, nebo ji položit pod auto

Doporučuje se dokonce rozprostřít okolo auta lví nebo tygří exkrementy. Kuny také údajně nemají rády aromatické věci. Vyzkoušejte voňavku, vonné oleje, ocet, savo, nebo třeba čpavek.

  • psí chlupy,
  • lidské vlasy,
  • deka od psa,
  • lví nebo tygří exkrementy,
  • parfém,
  • vonné oleje,
  • ocet,
  • savo,
  • čpavek,... .

Před každou akcí na odpuzování kuny ale motor, tedy jen vnější část, očistěte. Je potřeba odstranit pachové stopy, které tam kuna zanechala. Umyjte prostor mýdlem nebo jiným čistícím prostředkem. Než vyrazíte s autem na cesty, nezapomeňte si také z motoru vysbírat poklady, které jste tam pro kunu nechali. Pokud vás zastihne návštěva kuny na dovolené, vzpomeňte si, že i v rámci povinného ručení bývají součástí asistenční služby.

Tip! Pokud si nejste jistí, že máte opravdu výhodné povinné ručení, porovnejte nabídku pojišťoven právě u nás:

Porovnej povinné ručení

Kuny jsou poměrně chytré a může se stát, že prokouknou vaši lest a pochopí, že žádné nebezpečí pod kapotou nečíhá. Ideální bývá kombinovat několik způsobů na jejich odehnání. Pamatujte také, že kunu nesmíte zabíjet, je chráněná. Přejeme úspěšné odlákávání!

 

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…