Menu

Jak na přepis energií krok za krokem

Aktualizováno dne 22.8.2023

Přepis energií může být velice snadný. Pokud všechny zúčastněné strany spolupracují a komunikují. Navíc v době internetu a jednoduchých formulářů to opravdu může být akce na pár minut. Tedy alespoň podání žádost o přepis. A kdy ji vlastně potřebujeme?

Jak na přepis energií krok za krokem
8 minut čtení
Energie

Stěhujete se? Koupili jste dům nebo byt? Řešíte dědictví nemovitosti? Pak je tady přepis energií, které mu se nemůžete vyhnout. Nicméně, i když je to administrativní úkon a většinou musíte komunikovat s minimálně dalšími dvěma stranami, o nic složitého nejde. Připravili jsme pro vás návod, jak na přepis energií hezky krok za krokem i pár tipů, jak se vyhnout nejrůznějším komplikacím, které by mohly nastat.

stěhování

Přepis energií a kdy k němu musí dojít

Obecně lze říci, že k přepisu energií dochází při změně majitele nebo pronajímatele. Ale někdy může stačit i dohoda v rodině, že někdo další převezme povinnost platit za energie. V následujících případech je tedy přepis energií nezbytný:

  • Při koupi nového bytu či domu
  • Při stěhování
  • Při pronájmu nemovitosti
  • Při úmrtí osoby, která měla na sebe napsány energie
  • Pokud odběratel ztratí právní způsobilost
  • Pokud dojde k nové dohodě v rodině (například děti převezmou starost o energie za rodiče v důchodu)

Tip! Koupili jste si nový byt či dům? Nebo jste ho zdědili? Gratulujeme. Je ale také načase začít myslet na jeho ochranu a uzavřít dobré pojištění majetku:

Spočítejte si pojištění majetku

přepis energií

Dva typy přepisu energií

Nejjednodušší přepis energií probíhá, pokud dodavatel energií zůstává stejný. Pak jde o přepis odběrného místa. Druhým případem je přepis se změnou dodavatele. Tady je situace komplikovanější o změnu dodavatele energií. Zatímco první varianta může být kompletně hotová do dvou týdnů, u druhé potřeba připravit se na delší proces. Ale do měsíce bývá také hotovo.

Tip! Před tím, než se rozhodnete pro konkrétního nového dodavatele elektřiny, doporučujeme porovnat různé nabídky a ceny elektřiny ve vašem kraji. Zabere to jen pár minut a ušetřit můžete tisíce:

porovnej dodavatele elektřiny

přepis energií

Připravte si všechny dokumenty

Většina procesu dnes probíhá elektronicky a není potřeba kvůli tomu obíhat jednotlivé instituce. Někdy však můžete být požádání o doložení vybraných dokumentů. Čas a nervy ušetříte, pokud budete mít následující dokumenty po ruce. Co tedy může dodavatel energie při přepisu vyžadovat?

  • Může to být elektronická kopie žádosti o převod odběru nebo žádosti o ukončení smlouvy u původního odběratele.
  • Dodavatel energie může chtít vidět doklad o vlastnictví nebo jiném vztahu k odběrnému místu (nájemní smlouva, kupní smlouva)
  • Někdy je potřeba plná moc pronajímatele nebo plná moc k vyřízení dokumentů za původního majitele.
  • V případě úmrtí je potřeb doložit úmrtní list. Někdy může být nahrazen čestným prohlášením.
  • Požadován může být i předávací protokol, ve kterém stvrdí původní a nový odběratel stav elektroměru či plynoměru.

Tip! Stejně jako u výběru nového dodavatele elektřiny i u dodavatele plynu můžete jednoduše porovnat jednotlivé nabídky online:

Porovnej ceny plynu

elektrický proud

Přepis energií krok za krokem

Není potřeba se celého procesu obávat. Přepis energií je poměrně jednoduchý úkon. A ve většině případů probíhá bez komplikací. Ty může způsobit hlavně lidský faktor. Třeba když původní majitel nechce už nic vyřizovat. Od toho je tu ale plná moc, kterou dá novému majiteli a ten pak může všechno vyřídit sám.

Krok 1: Nový majitel

Jako nový majitel (pronajímatel) nemovitosti podáváte žádost o přepis u zvoleného dodavatele. Žádosti je dnes možné, nejen u velkých dodavatelů energií, podat elektronicky:

Krok 2: Původní majitel

Původní majitel musí podat žádost o ukončení smlouvy u stávajícího dodavatele. Pokud se mu nechce, stačí, když podepíše plnou moc. V případě úmrtí původního majitele je tady úmrtní list či čestné prohlášení. Většinou je možnost, že tuto povinnost domluvit se s původním majitelem přebere dodavatel energie. Je to skvělá úleva a zrychlení celého procesu.

Krok 3: Smlouva

Nový majitel dostane od vybraného dodavatele návrh smlouvy. Jakmile se dohodnou a návrh podepíše, končí původní smlouva a platí nová.

S koupí nebo pronájmem nového domova máte šanci od začátku si dobře nastavit hospodaření s energiemi, abyste maximálně ušetřili. V současné době je to jedinečná možnost. Zvažte, čím budete vytápět. Máte možnost zapojit tepelné čerpadlo nebo dům doplnit o malou solární elektrárnu? Dobře přemýšlejte, jaké spotřebiče si do nového domova koupíte. Víte, co jsou největší žrouti elektřiny v domácnostech?

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.